Seksi

Can you have good sex at any age?

Can you have good sex at any age?

As we grow older, illnesses, medications, body confidence, relationship concerns, and family dynamics can affect our sex lives. Doctors and therapists explain the ups and downs you may encounter in each decade.

What happens to your sex life as you age and can you have good sex at any age?

"Yes, but we have to define what good sex really means," says Ammanda Major, a sex therapist.

"If you watch movies or videos, people generally have multiple orgasms. But for many people, just being close together can be rewarding.”

Sex can mean different things to different people and it changes as we go through life. "We need to understand how our bodies change over time and how the aging process affects us sexually.

Things can change as we age, but that's not necessarily bad news.

Sex in the 40s

Important changes in our sex lives can begin at this age, as men and women experience hormonal changes that alter desire and arousal. It's "one hell of a decade", says Dr Angela Wright.

In women, perimenopause can cause hormone fluctuations. "You won't feel excitement the same way because the amount of blood flow going to the area when you're excited isn't the same. You also do not lubricate, so sex can become less pleasant and even painful. You may get UTIs more easily because your pH levels become less acidic and you're less able to fight off infection," she says. "You may also still be on hormonal birth control — the combined pill can lower your libido because it clears the testosterone circulating around your system.”

One option to replace hormones is HRT, but Wright admits that some women can't have it or don't want it. "But many can use vaginal HRT, or estrogen creams, which can make a big difference in comfort and satisfaction," she says.

Men can experience the onset of erectile dysfunction and lower libido, with 40 percent of those over 45 experiencing low testosterone levels – or hypogonadism – according to research published in the journal Frontiers in Endocrinology.

Dr David Goldmeier, says this is usually related to the health issues that affect our bodies in middle age: "high cholesterol, high blood pressure, obesity and diabetes".

Ndalimi i pirjes së duhanit, ushtrimet dhe ushqimi i shëndetshëm mund të ndihmojnë si fillim, pastaj mund t'i kërkoni mjekut tuaj të përshkruajë një frenues PDE5, si Viagra ose Cialis, të cilat mund të merren çdo ditë në një dozë të ulët. Kjo do të “zhbëjë disa nga ndryshimet që po ndodhin në enët e gjakut. Kjo dhe zëvendësimi i testosteronit mund të bëjnë një ndryshim vërtet të madh në funksionin dhe dëshirën seksuale”, thotë Wright.

Por nëse shihni ndonjë ndryshim në funksionin erektil, shkoni te mjeku i përgjithshëm.

Stresi gjithashtu mund të ketë një ndikim të madh në jetën tuaj seksuale, thotë Major, veçanërisht duke pasur parasysh kërkesat e zakonshme të punës, fëmijëve dhe përgjegjësive të kujdesit në këtë dekadë. “Kur jemi në ankth, kuptohet që mund të jetë e vështirë të relaksoheni dhe të futeni në atë hapësirë ku mendoni se mund të filloni ose të merrni intimitet,” thotë ajo.

Kjo mund të krijojë një cikël refuzimi ku ose ju ose partneri juaj ndiheni vazhdimisht të padëshiruar.

Seksi në të 50-at

Mosha mesatare për një grua në Britaninë e Madhe për të kaluar menopauzën, kur nuk kanë menstruacione për një vit, është 51 vjeç.

Një nga çështjet kryesore biologjike është rënia e madhe e prodhimit të estrogjenit nga vezoret, gjë që pakëson furnizimin me gjak që arrin në vaginë, duke reduktuar ndjeshmërinë, lubrifikimin dhe dëshirën, dhe potencialisht duke shkaktuar shtim në peshë që mund t'i bëjë gratë të ndihen keq me trupin e tyre.

"Ju jeni duke u plakur dhe kjo mund të ndikojë në besimin tuaj seksual," thotë Wright. “Forma e trupit tuaj mund të ndryshojë, lëkura juaj bëhet më pak e fortë".

Gratë mund të fillojnë të përjetojnë rrjedhje të fshikëzës, shton Wright.

Ajo rekomandon të vizitoni një mjek të përgjithshëm, i cili mund të përshkruajë kremra lokalë me estrogjen ose steroide. Hidratuesit vaginalë mund të ndihmojnë për ta bërë seksin më të rehatshëm dhe për të rritur rrjedhjen e gjakut. Megjithatë, jo çdo grua e përjeton menopauzën negativisht. Për disa, thotë Drury, kjo do të thotë fundi i periodave të dhimbshme dhe mund të ndihen të çliruara.

Wright thotë se mund të jetë e dobishme të flitet për seksin "mjaft të mirë", me çiftet që i kujtojnë vetes se intimiteti nuk duhet të nënkuptojë marrëdhënie të plotë. "Të gjesh kohë qëllimisht për të ushqyer atë aspekt të marrëdhënies suaj është vërtet e rëndësishme," thotë ajo.

Ndryshimet e jetës, si fëmijët që bëhen më të pavarur ose humbja e prindërve tuaj mund të veprojnë si një katalizator për rikalibrimin e jetës tuaj seksuale në çift, shton ajo. “Mund të jetë një shans për t'i kushtuar vëmendje njëri-tjetrit, por gjithashtu mund të ndriçojë atë që nuk keni bërë. Bëni një bilanc të marrëdhënies dhe zbuloni se çfarë ju mungon dhe si mund ta rigjeni atë.

Seksi në të 60-at

Vitet 60 mund të jenë një pikë kthese në vazhdën e foleve të zbrazëta, humbjes dhe daljes në pension. Shumë çifte mund të jenë të ndarë, ose të mbetur të ve dhe rikrijojnë marrëdhënie.

Lajmi i mirë, thotë Graham, është se “seksi dhe intimiteti janë ende vërtet të rëndësishme dhe cilësia nuk duhet të ndikohet negativisht”.

“Të hysh në një marrëdhënie të re ka përfitime, sepse ke shumë risi, kështu që zgjimi dhe libido janë shpesh më të larta dhe më të mira. Por mund të jetë më e vështirë për të zgjidhur problemet”, thotë Wright. "Nëse burrat nuk kanë bërë seks për një kohë të gjatë, për shkak të divorcit ose humbjes së gruas së tyre nga një sëmundje, ata mund të zbulojnë se funksioni i tyre seksual ka ndryshuar dhe është më e vështirë për të arritur dhe mbajtur një ereksion."

Kjo mund të lidhet gjithashtu me çështje shëndetësore, të tilla si diabeti ose prostata e zmadhuar, si dhe me ilaçet (dihet se antidepresantët ulin libidon si tek burrat ashtu edhe tek gratë), kështu që ia vlen të kaloni në atë që po merrni dhe të bëni ndryshime nëse është e nevojshme.

Sikleti është një pengesë e mundshme për të kërkuar ndihmë mjekësore për problemet seksuale ndërsa plakemi. Por, Wright thotë: "është thelbësore të mos ndiheni në siklet dhe të shmangni këtë çështje - është një rënie natyrale e ndjeshmërisë e lidhur me moshën që mund të ndodhë si për burrat ashtu edhe për gratë".

Medikamente si Viagra mund të bëjnë një ndryshim, shton ajo, si dhe humbja e peshës, e cila përmirëson shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe vetëvlerësimin, si dhe zvogëlon shanset e kushteve që mund të rrisin rrezikun e mosfunksionimit erektil, si diabeti dhe kolesteroli i lartë.

Shpesh është një kohë kur njerëzit duhet të përballen me probleme të cilat kanë arritur t'i shmangin për të folur, sepse ishin shumë të zënë me punë. Por dalja në pension mund të jetë një mundësi e mirë për të riekuilibruar marrëdhënien seksualisht.

Seksi në të 70-at

Të 70-at tuaja, thonë ekspertët, janë një dekadë për të zgjeruar përkufizimin e intimitetit. Një studim mbi jetën seksuale të njerëzve të moshës 50 deri në 90 vjeç, i botuar nga Cambridge University Press, arriti në përfundimin se “të jesh në gjendje të përshtatesh me një seksualitet më shqisor, me më pak fokus në seksin depërtues, mund të japë një kontribut të rëndësishëm në vazhdimin e aktiviteteve seksuale”.

“Ajo që është e rëndësishme tani janë gjëra të tilla si përqafimi, puthja, prekja e njëri-tjetrit, seksi oral, por jo domosdoshmërisht depërtues,” thotë Graham, “ndonëse disa njerëz të kësaj moshe thonë se po bëjnë seksin më të mirë të jetës së tyre”.

Pajisjet mund të ndihmojnë aty ku ngërçet, artriti ose problemet e lëvizshmërisë paraqesin pengesa. Edhe një jastëk mund të ndihmojë për të ruajtur pozicionet seksuale.

Komunikimi është jetik, thotë Wright, veçanërisht nëse një çift fle në shtretër të veçantë. “Vendosni disa pritshmëri të qarta – se është mirë të keni një përqafim, por kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se është një dritë jeshile për diçka më shumë."

Seksi në të 80-at

A study published in 2017 reported that at least one in four men and one in 10 women aged over 85 said they were still sexually active. Furthermore, it suggested that people over 80 experienced more emotional closeness during sex than younger age groups.

Wright says we need to destigmatize sex in this age group. Indeed, research by Linda J Waite of the University of Chicago in 2010 concluded that people who were young in the 1960s were likely to have more liberal attitudes towards sex.

A 2017 Dutch study of people without dementia living in retirement communities found that more than half of those with partners engaged in sexual activity and two-thirds in physical contact. The biggest obstacle to being sexually active at that age was the lack of a partner.