Histori Personale

"Paying attention to math class introduced me to NASA"

"Paying attention to math class introduced me to NASA"

Math may be a foreign language to some people - but a woman from Belfast hopes this will be her ticket to the stars.

Dr. Caoimhe Rooney works at NASA's Ames Research Center in the United States.

The 29-year-old hopes that her ability with numbers will give priority to her one day becoming an astronaut.

If he succeeds, Dr Rooney could become the first person to boldly go where no person from Belfast has gone before.

Dr. Rooney, who has a doctorate in applied mathematics from Oxford University, is involved in looking at how distant planets formed, what matter they are made of, and whether they can sustain life.

She wants to dispel the myth that mathematics is truly "the language of our universe."

"I'll just go inside"

"Paying attention to math class introduced me to NASA"

Speaking to BBC News NI, Dr Rooney said it was a very special teacher - Mrs Anderson - who aroused her passion for mathematics.

Dr Rooney then went on to study pure mathematics at Trinity College Dublin before studying for her doctorate at Oxford.

She then set out to find a job that combined her two biggest passions - math and space.

“Duke u rritur më pëlqeu hapësira, por nuk kishte shumë mundësi të dukshme për një profesion në Irlandën e Veriut”, tha ajo.

“Fillova të shikoj mundësitë në NASA, duke menduar: ‘E dini çfarë, thjesht do të hyj aty.

"Dhe zbulova se ata në të vërtetë po kërkonin modelues matematikorë.

"Roli ishte pikërisht në rrugicën time dhe unë thjesht duhej t'i bindja se kisha aftësitë matematikore për të bërë atë që ata donin."

Roli i Dr Rooney në NASA përfshin kërkimin e planetëve jashtë sistemit tonë diellor, të njohur gjithashtu si Ekzoplanetë.

Në hapësirë ??askush nuk mund ta dëgjojë llogaritësin tuaj

"Paying attention to math class introduced me to NASA"

Dr Rooney kohët e fundit ka aplikuar për Korpusin e Astronautëve ESA - një program për të zgjedhur dhe trajnuar astronautët evropianë për misionet hapësinore.

"Ndryshe nga shumica e njerëzve, unë nuk u rrita plotësisht nga ëndrra ime si fëmijë për të dashur të punoja si astronaut," shpjegoi ajo.

“Asnjëherë nuk e kam menduar se do të ishte një opsion, por kur u shfaq kjo mundësi në fillim të këtij viti, më duhej të hidhja kapelën time në ring. Megjithatë, me mbi 22,000 aplikantë për vetëm katër pozicione, unë jam duke u fokusuar me të vërtetë në atë se si mund ta forcoj potencialisht aplikimin tim për herën tjetër."

Dr Rooney nuk po i mbështet të gjitha shpresat e saj në hapësirë - në shkurt, ajo do të përfshihet në programin PoSSUM Science Astronaut.

Ai trajnon njerëzit për të kryer kërkime astronautike në fluturimin suborbital.

"I'll still have a chance to wear a space suit in the coming months, regardless of whether the ESA decides to make me an astronaut or not," Dr Rooney said.

She and the other mathematician Dr. Jessica Williams, whom she met in Oxford, runs a website called Mathematigals.

The purpose of the website is to post free videos, quizzes and informative tutorials in order to see more young women joining them in their respective fields.

"If you like math, you can do ballet, if you want to be a NASA scientist, you can do pink," said Dr. Rooney.

"If you are interested in something, do not be driven by stereotypes, STEM and science need more girls, there is room for everyone."