Histori Personale

Queen's Gambit! How Judith Polgar became the "Grand Master" of chess at the age of 15

Queen's Gambit! How Judith Polgar became the "Grand Master" of

Laszlo Polgar is an educational psychologist who believes that a child can excel in everything if there is support.

He educated his three daughters at home as an experiment to prove this, prompting them to play chess intensively from an early age. They would practice for hours with each other while pursuing excellence at the table.

The experiment quickly yielded results. Judith was the youngest of his three daughters and at the age of five she defeated her father, who was also a chess teacher. On her twelfth birthday, Polgar topped the world chess rankings.

The Hungarian chess star achieved the title of Grand Master - the highest title a player can achieve - at the age of 15, becoming the youngest person at the time to do so.

No wonder Polgar is considered the real Beth Harmon. The protagonist of the Netflix hit series "Queen's Gambit" is also a female chess master in a male-dominated sphere and fans are rushing to point out the similarities.

Queen's Gambit! How Judith Polgar became the "Grand Master" of

"I even got some phone calls congratulating me on that [series]. So it was kind of funny," Polgar tells Connect the World as he played a quick game with a CNN producer at the World Chess Championship in Dubai.

Ajo mrekullohet se sa autentik është "Queen’s Gambit", veçanërisht se si ishin strukturuar lojërat. Ato skena u projektuan nga Garry Kasparov, shahisti numër 1 i renditur nga viti 1984 deri në daljen në pension në 2005.

"Ishte një kënaqësi e vërtetë për shahistët, lojërat në seri. Dhe gjithashtu gjuha e trupit, mënyra se si ajo po luante ... ishte bërë jashtëzakonisht mirë," thotë Polgar, duke bërë mat producentin e CNN në lëvizjen tjetër.

Beteja e sekseve

Dalë në pension në vitin 2014, Polgar beson se betejat e saj kundër seksizmit në këtë sport ishin edhe më sfiduese sesa ato që Harmon përballet në mënyrë imagjinare.

"Jeta ime mund të them ishte shumë më interesante, shumë më sfiduese si një vajzë në sportin e dominuar nga meshkujt," reflekton Polgar.

Në një intervistë të nëntorit 1989 me revistën Playboy , Kasparov tha se "ka shah të vërtetë dhe shah të grave".

Queen's Gambit! How Judith Polgar became the "Grand Master" of

Një çekuilibër gjinor në nivelin më të lartë ekziston ende sot - aktualisht nuk ka asnjë femër të renditur në 100 shahistët më të mirë në botë dhe Polgar mbetet e vetmja grua që ka arritur ndonjëherë në top 10-she. Nigel Short, nënkryetari i FIDE, (Federata Botërore e Shahut), tha në vitin 2015 se "truri i burrave dhe grave është i ndërtuar shumë ndryshe".

Babai i Juditit mbajti një qëndrim shumë të ndryshëm. Mesazhi për vajzat e tij ishte se shahu ishte një garë thjesht mendore dhe se performanca në tabelë është e pavarur nga gjinia.

"My father believed from the beginning that every healthy child is a potential genius. "He wanted to prove it, he wanted to create an environment like we were boys and then he believed we could achieve the maximum."

Not that Laszlo's approach met with no opposition.

"Of course, my family and I were attacked and criticized many times because my parents chose for me ... to become a chess player, a chess professional."

Tiranapost.al