Histori Personale

I almost lost my life from 'broken heart syndrome'. Here's why you, too, may be at risk

I almost lost my life from 'broken heart syndrome'. Here's why

By Melissa Lombard/ "I hope you are taking care of yourself."

This is the phrase that has been coming to me for years - through my messages, DMs and LinkedIn voicemails.

My father and maternal grandmother both died of cancer in the same year, I've moved house three times since graduating college and lost three jobs.

My 3-year-old son was diagnosed with a rare, hard-to-control epilepsy; and tested positive for covid on my birthday.

My friends have called me a "warrior", "a real-life superhero" and "the showdown queen". And while I don't know if those are fully deserved designations in a country where almost 38 million people live below the poverty line.

After being repeatedly hit with some of life's most stressful events, I continued to make plans where I could. I started my own business and scheduled a plastic surgery that I had been thinking about for a long time. I was excited about the expected results as I looked at a postpartum body I barely recognized for over three years.

So on January 17, 2023, at 5:30 am, I arrived at the hospital for my surgery. The night before, I half-jokingly said to my mom and my husband, Pearse, "If anything happens to me, I love you!"

"Do të jesh mirë!" U përgjigjën të dy me shpejtësi.

"E di, e di," thashë. "Unë thjesht po e them atë."

Më vendosën në sektorin numër 13 për përgatitjen e operacionit. Pyesja me zë të lartë Pearse në telefon nëse ky ishte fat i keq. Ne qeshëm shpejt për këtë dhe më pas erdhi koha që unë të shkoja në dhomën e induksionit.

Ekipi i anestezisë më dha disa ilaçe për të qetësuar nervat e mia, më futën në sallën e operacionit dhe më vunë në gjumë.

Rreth 10 minuta më vonë, gjithçka shkoi keq.

Pulsi im pushoi. Ata filluan CPR.

Pas disa minutash, ata mundën të më ringjallnin dhe u transferova urgjentisht në laboratorin e kateterizimit të zemrës.

Kur rifitova vetëdijen më vonë atë ditë, mësova se isha në njësinë e kujdesit intensiv kardiak, ku qëndrova për pjesën tjetër të javës duke u rikuperuar nga rikthimi në jetë, duke iu nënshtruar testeve invazive kardiake.

"A jeni nën ndonjë stres të rëndësishëm?" Një nga kardiologët më pyeti në mëngjes.

Unë e vështrova me sy të zbrazët.

Mendova për të gjitha ditët kur edhe katër ilaçe anti-epileptike nuk mund ta ndalonin djalin tonë që të kishte afro 1000 kriza. Mendova për dietën e tij mjekësore ketogjenike që kërkon që ne të peshojmë me kujdes çdo kafshatë ushqimi deri në të dhjetën e gramit.

Mendova të humbisja punën time gjashtë muaj më parë në lumin e pafund të pushimeve nga puna.

Mendova për babanë tim – një ish-anesteziolog pediatrik – dhe sa doja që ai të ishte aty për të më thënë se gjithçka do të ishte në rregull.

Në fund, funksioni im i zemrës u kthye në normalitet dhe ekipi im mjekësor përjashtoi çdo gjendje kardiake, përveç një: kardiomiopatia e stresit, e njohur gjithashtu si " sindroma e zemrës së thyer ". Është një gjendje komplekse në të cilën muskuli i zemrës dobësohet shpejt, por përkohësisht, shpesh si rezultat i stresit të fortë emocional ose fizik.

Sipas kardiologes time, Dr. Anna C. O'Kelly, rasti im, si shumë raste të kardiomiopatisë së stresit, nuk është i qartë –– dhe ka të ngjarë të jetë multifaktorial.

"Është e vështirë të dihet se cila erdhi e para," tha Dr. O'Kelly. “A keni zhvilluar kardiomiopati stresi nga të gjithë stresorët e shumtë të jetës që keni... të cilët ju vendosin 'në rrezik' për arrest kardiak? Apo trupi juaj ndërveproi keq me anestezinë që çoi në arrest kardiak, i cili më pas shkaktoi një kardiomiopati stresi?”

Roli i stresit që ka luajtur në situatën time është një mister me të cilin jam ende duke u përballur shumë. Dhe një mister zhgënjyes me këtë, sepse ndërsa unë ndoshta kisha stres mbi mesataren në jetën time, nuk po e lija thjesht të kalonte pa kontroll.

I've been seeing a therapist regularly since my dad died, I've tried many stress management techniques over the years, and I'm very conscious of what I'm doing (or not doing) every day to strengthen my mental health and well-being. .

*Huffington Post