Histori Personale

No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns for the third time president of Brazil

No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns

Lula returns to the Presidency

Luiz Inácio Lula da Silva (Lula da Silva) will become the 39th president of Brazil on January 1, 2023. He returns to the Presidency after serving as the country's 35th president from 2003 to 2010, for two mandates.

No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns

From Prison, to the Presidency

Lula was a candidate during the 2018 presidential election until a conviction for corruption and money laundering curtailed his political aspirations. He was jailed and Bolsonaro, a former army captain, won the presidency.

In 2019, Lula was released from prison after the Supreme Court acquitted him. This paved the way for him to run for office again. Only when the next elections came. And here we are! He won with 50.9% of the votes, against Bolsonaro.

No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns
Lula with her sister

Growing up in poverty

Lula was born on October 27, 1945 in Pernambuco, Brazil. He was the seventh of eight children in the family and grew up in poverty. Two weeks after his birth, the father went to Sao Paulo to emigrate. In December 1952, when Lula was 7 years old, his mother decided to follow her husband, along with her children.

No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns

He did not know how to read until he was 10 years old

Until the age of 10, Lula could not read. He left school to help support his family. He started working as a polisher and then as a salesman at the age of 12.

Loss of one finger

Në moshë 14 vjeç filloi të punojë në një fabrikë. Ishte 19 vjeç kur humbi gishtin e vogël në një aksident duke punuar. Pasi e humbi gishtin, iu desh të merrte trajtime mjekësore të vazhdueshme.

No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns

Nuk i përfundoi kurrë studimet

Lula vazhdoi të punonte gjatë gjithë kohës dhe nuk i përfundoi kurrë studimet.

Punoi si metalpunues dhe më vonë nisi të njohej si lider sindikatash -- duke organizuar greva në shkallë të gjerë kundër diktaturës ushtarake në pushtet që qeverisi Brazilin nga 1964-1985.

No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns
Lula ne protestat e sindikatave

Hyrja në politikë dhe rrugëtimi

Më pas hyri në botën e politikës, duke themeluar Partinë e Punëtorëve të majtë (PT) në 1980-ën.

Ndërsa vazhdoi ngjitjen e tij politike, ai u mund në tre gara presidenciale përpara se të arrinte sukses në tetor të 2002-shit, duke u bërë presidenti i parë i klasës punëtore të Brazilit.

No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns

Gjatë kohës së tij në detyrë, Lula mori lëvdata ndërkombëtare për angazhimin me botën përmes politikës së jashtme të Brazilit dhe krijoi lidhje të ngushta me liderë të tjerë të krahut të majtë rajonal gjatë epokës së ashtuquajtur 'batica rozë' - një periudhë ku shumë vende të Amerikës Latine u kthyen në të majta.

No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns

Politikat e tij të brendshme si programi i mirëqenies Bolsa Familia ndihmuan në uljen e varfërisë ekstreme dhe nxitjen e mundësive ekonomike. Nëpërmjet programit të mirëqenies, familjet me të ardhura të ulëta merrnin një pagë mujore, me kusht që fëmijët e tyre të shkonin në shkollë dhe të bënin kontrolle të rregullta shëndetësore.

No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns

Gjatë mandatit të Lulës midis 2003-2010, Brazili kishte nivele të ulëta të papunësisë dhe analfabetizmit, pasi një bum i mallrave ndihmoi që 20 milionë qytetarë të dilnin nga varfëria.

Në këtë kohë të rritjes së fortë ekonomike, monedha braziliane u forcua kundrejt dollarit amerikan.

Gjithashtu gjatë kohës së Lulës në detyrë, autoritetet shtypën me forcë shpyllëzimin në Amazon.

Megjithatë, Lula u dënua ashpër nga ambientalistët pasi zhvendosi 40,000 njerëz për ndërtimin e digës hidroelektrike Belo Monte në Para. Ndërtimi thau pjesë të lumit lokal Xingu, duke ndikuar në komunitetet indigjene dhe të tjera lokale që mbështeteshin në të për ushqim.

Në vitin 2010, Lula u largua nga detyra me vlerësime të larta, por një skandal korrupsioni gjatë mandatit të tij bëri që opinioni publik sot për politikanin e majtë të jetë i ndarë.

Mposhtja e kancerit

Në vitin 2012 Lula da Silva mposhti kancerin e laringut. Kjo është një foto ku tregon bashkëshorten duke u kujdesur për të.

No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns
Lula dhe Marisa

Dy herë i ve dhe martesa e tretë

Lula has been married three times. For the first time in 1969, he married Maria de Lourdes, who died of hepatitis in 1971.

In 1974, Lula married Marisa, his second wife. They have three sons together. Marisa passed away in 2017, after a cerebral hemorrhage.

No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns
Lula and Marisa
No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns
Lula and Marisa
No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns
Lula and Marisa
No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns
Marisa

Lula married for the third time in May of this year, in a public ceremony with 200 guests. He and sociologist Rosangela, known as Janja, crowned their 5-year love.

No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns
Lula and Janja
No college degree, cancer and prison survivor. Who is Lula da Silva who returns
Lula and Janja