Histori Personale

Meet the Bosnian 'Viking' who lives as the character of his favorite series

Meet the Bosnian 'Viking' who lives as the character of his favorite
With thick gray beard, braided hair and an arsenal of medieval weapons, Bosnia's 'First Viking' spends his free time shooting axes in the attic of his stone villa.

Over the past five years, Stipe Pleic has been constantly transformed from builder to Nordic warrior, inspired by the popular "Vikings" series.

The change began after Pleic returned home to Tomislavgrad in southern Bosnia after several years working on construction sites in Germany.

In pursuit of the footsteps of television heroes

Meet the Bosnian 'Viking' who lives as the character of his favorite
Stipe Pleic


What started out as excessive viewing turned into an obsession with the protagonist of the series Ragnar Lothbrok and the lives of Nordic warriors, who launched raids across various parts of Europe between the 8th and 11th centuries.

Meet the Bosnian 'Viking' who lives as the character of his favorite
The protagonist of the series 'Vikings', Ragnar Lothbrok

"I had a lot of free time because I live only here. When I was watching the series I saw Ragnar's ax, I liked it and I wanted to do the same," says the 57-year-old, who also works as a driver in the municipality.

Following in Ragnar's footsteps, he began making weapons by hand, adorning the walls of his villa with swords and shields. Dressed in clothes similar to those of the character in the series, Pleic found it very easy to achieve the look he wanted.

Punishtja e tij tani i ngjan një seti filmi pasi është e kompletuar me një fron të rrethuar me sëpata dhe mbështetëse krahësh me gëzof dhelpre. Mburoja të kuqe bashkë me flamujt suedez dhe norvegjez varen përkrah posterave të mëdhenj të yjeve të serialit.

Në kopshtin e tij, ai ka ndërtuar një kopje të një drakkar, një varkë me fund të sheshtë e aftë të lundrojë oqeanet, por me të cilën herë pas here lundron në një liqen aty pranë.

"Jeta ime ka ndryshuar 180 gradë. Qëllimet e mia janë të ndryshme," thotë Pleic për transformimin e tij dramatik, duke përmendur harmoninë që vjen me stilin e jetesës së vikingëve.

Me kalimin e viteve, ai ka bërë qindra sëpata, shtiza, harqe, mburoja dhe pothuajse çdo gjë tjetër që sheh në shfaqjen televizive, objekte që kërkojnë javë të tëra pune për t'i përfunduar.

Meet the Bosnian 'Viking' who lives as the character of his favorite

Most of his handmade axes have been offered to friends or sold, some parts up to 300 euros.

What has the Bosnian Viking planned for the future?
In the future, he hopes to share his obsession with others by organizing the first Bosnian ax-throwing championship and building an entire Viking village for tourists.

"I used to earn more money a day in Germany than I do now a month," he says. "But I was not happy. Now I am."