Histori Personale

'My mother says I're betraying Russia' as Putin's occupation divides families

'My mother says I're betraying Russia' as Putin's occupation

On the third day of the Russian occupation of Ukraine, Victoria Gogh realized that her mother was avoiding her.

"I noticed in the phone calls that my mother was starting to reproduce the government's narrative of the war, that this was all NATO's fault, that Russia had no choice but to defend itself," said Gogh, a 28-year-old fashion consultant. from a small town in Siberia that was transferred to Moscow.

"It became my mission to change her mind, to tell her what was really going on," said Gogh, who has strongly opposed the Russian invasion of Ukraine on her social media.

Vladimir Putin's decision to start a war with Ukraine has caused many Ukrainian families to split, as their husbands are forced to stay and fight while other family members flee the attacks. But Russia has also experienced its own family divisions - between those who support the war and those who oppose it.

"In broad terms, Russian youth are less likely to have anti-Ukrainian sentiments. "We have seen that anti-war protests have mainly involved young people," said Andrei Kolesnikov of the Carnegie Moscow Center. "Most of how you perceive war depends on where you get your news from," he said. "If you watch TV, you are more likely to believe the official version. And older people tend to watch more TV. ”

In the past, according to polls, television remains the largest source of information for Russians, as more than 60% of the population is informed in this way. Russians over 65 are 51% more likely to watch TV than under 25.

The full force of the Russian state media has been mobilized to portray the war as a "special military operation" aimed at liberating Ukraine and protecting the citizens of Donbas from Ukrainian "genocide." Videos of Russian bombs hitting cities have been described as staged by the Ukrainian side.

"We see that most Russians support the country's actions, at least in the way these actions are presented to them by the media," Kolesnikov said.

Ai tha se nuk ishte befasuese, duke pasur parasysh ndjeshmërinë e temës, që lufta kishte krijuar tensione midis familjeve dhe miqve: "Është shumë e vështirë për njerëzit të pranojnë se patriotët e tyre janë në të vërtetë të këqijtë."

Gogh, e cila vendosi të largohej nga vendi javën e kaluar pasi u arrestua sepse iu bashkua një proteste kundër luftës në Moskë, tha se përfundimisht arriti të bindte nënën e saj, Svetlana, për rolin e vërtetë të vendit të saj në luftë. “Por tani më duhet të bind kushërinjtë dhe xhaxhallarët e mi më të mëdhenj. Kam një listë të tërë me njerëz që duhet të bind”, tha ajo me shaka. "Misioni" i saj mund të bëhet edhe më i vështirë.

Të premten, Rusia njoftoi bllokimin e Instagram, disa ditë pasi bëri të njëjtën gjë në Facebook dhe Tëitter. Goditja ndaj mediave sociale – dhe disa mediave të pavarura të mbetura të Rusisë – do të kufizojë më tej aksesin në informacionin e jashtëm mbi luftën dhe do të rrisë ndikimin e medias shtetërore.

Për të tjerët, si Dmitry, një konsulent teknologjie në Moskë, lufta ka pasur tashmë pasoja shumë të rënda në marrëdhënien e tij me familjen.

"Pas pushtimit, doja të shkoja te prindërit e mi për t'u përpjekur t'u tregoja se çfarë po ndodhte në të vërtetë," tha Dmitry.

Gjatë javës së parë të luftës, ai u tregoi prindërve video të bombardimeve ruse të qyteteve ukrainase dhe raportime kritike nga blogerë të pavarur dhe organe mediatike.

“Por asnjëra prej tyre nuk pati ndonjë ndikim. Në fakt kjo vetëm i bëri ata më të bindur se kishin të drejtë. Pas një jave, u largova nga shtëpia dhe nëna ime më ka dërguar mesazhe ku thotë se po tradhtoj vendin tim.”

Ndërkohë të enjten e kaluar, babai i tij i dërgoi atij një video lajmi që pretendonte se bombardimi i së mërkurës në një maternitet në Mariupol ishte inskenuar nga autoritetet ukrainase, dhe kishte aktore që paraqiteshin si nëna të plagosura.

“Më zemëroi jashtë mase shumë. Nuk jam i sigurt nëse do të mund të ulemi përsëri në të njëjtën tryezë, "tha Dmitry, duke ngritur supet. “Mendoj se ata janë zombifikuar nga propaganda shtetërore dhe më shohin vërtetë si armik të shtetit. Unë jam dorëzuar.”