Histori Personale

"I am 28 years old and I have 10 more years to live"

"I am 28 years old and I have 10 more years to live"

By Chiara Riga

Like any other 20-year-old, I had my usual goals to check the list of things I would do in life: find a partner, get married, excel in my career, buy a house, and have one or two children. I lived my life assuming those plans would not change - maybe they would evolve a bit and give some priority over others, of course, but I had a vision for my life and it was wonderful in its simplicity.

Then, during a routine visit a little over a year ago, those plans vanished. A sympathetic oncologist with charming eyes sat across from me and told me he would die in 10 years - 15 if I was lucky.

I am 28 years old.

A year ago I had noticed some pain and a lump in my right chest. I had to do my annual checkup with my primary care physician.

I was assured, given my age, that it was just a cyst, but the doctor sent me for an ultrasound just in case.

I remember the radiologist practically laughing at me from the room - "I can not believe he does not even feel it," he said, telling me it was nothing. However, he told me that if it continued to hurt, I could go back and do the supposed cyst removal.

Një vit më vonë, e gjeta veten duke u ankuar tek i njëjti mjek për të njëjtën gungë, vetëm atëherë ishte më e madhe dhe më e dhimbshme. Këtë herë, nuk kishte siguri të verbër, por një aluzion i dukshëm urgjence dhe frike në zërin e mjekut tim. "Oh, kjo është shumë e madhe," tha ajo duke ekzaminuar gungën. "Ne duam patjetër t'ju çojmë në radiologji."

"I am 28 years old and I have 10 more years to live"

Disa ditë më vonë, radiologu më tha se nuk kisha kist, siç kishte supozuar ai. "Unë jam sinqerisht i shqetësuar që ju keni kancer të gjirit," tha ai.

Ajo që pasoi ishte një vorbull mamografish, biopsie dhe analizash shtesë. Teknikët dhe radiologët anashkaluan drekat e tyre në mënyrë që të mund të merrja rezultatet sa më shpejt të ishte e mundur. "Nuk duam t'ju bëjmë të prisni më," thanë ata. Gjatë testimit, mjekët gjetën kalcifikime, pastaj një tumor tjetër në gjoksin tim të majtë, pastaj tumore pothuajse në çdo kockë të trupit tim.

Unë isha pozitiv për kancerin e gjirit të nxitur nga hormonet . Kanceri ishte stadi 4. Nuk do të kishte asnjë shans për shërim.

Papritur, të gjithë "hapat e ardhshëm" të mi të hartuar me kujdes dhe momentet e supozuara të jetës u palosën në vetvete derisa nuk ishin më të dallueshme - "planet" e mia tani janë relike të një jete që nuk mund ta jetoja më.

Kur filluam të gjitha testet, kishte shpresë për trajtim të shpejtë, agresiv dhe të hershëm të kancerit. E përgatita veten për atë që supozova se do të ishte një regjim i pamëshirshëm i kimioterapisë, ndoshta rrezatimi, pastaj një falje e padiskutueshme. Do të ishte e vështirë, sigurisht, por unë isha e re. Do të më duhej një vit, ndoshta dy, për t'u fokusuar në trajtimin e kancerit, pastaj do të kthehesha në listën time të "gjërave që do bëj në jetë" siç ishte planifikuar.

Më pas, sapo mësuam se ishte faza 4, erdhi një plan i ri - në vend që të luftoja kancerin, do të mësoja të jetoja me të për aq kohë sa më lejonte kanceri. Unë nuk do t'i nënshtrohesha menjëherë kimioterapisë IV ose operacioneve invazive, por në vend të kësaj do të merrja medikamente orale të përditshme dhe do të administroja vaksina mujore që thjesht do të ngadalësonin kancerin tim.

"I am 28 years old and I have 10 more years to live"

Me atë plan të ri erdhi një zbritje e qëndrueshme në vendin e errët - një hapësirë ??kryesore ku mund të kaloja nga pikëllimi në zemërim dhe mohim.

Unë do të shkëputesha kur isha pranë miqve që përgatiteshin të krijonin një familje ose të lindnin fëmijën e tyre të parë dhe do të mendoja qëllimin e të shkuarit në punë.

Përfundimisht u bë e qartë - për miqtë, anëtarët e familjes, mjekët dhe mua - se qëndrimi në një vend të errët nuk ishte i qëndrueshëm. Kështu që një plan tjetër hyri në fushë - ai i optimizmit dhe shpresës së pakufishme. I thashë vetes se nëse thjesht do të qëndroja pozitiv dhe nuk do ta pranoja plotësisht atë që po ndodhte, do të isha në gjendje ta jetoja jetën time sikur gjithçka të ishte "normale". Gjërat nuk do të ishin në rregull, por do të dukeshin në rregull.

Vetëm kur po shikoja një episod të "Schitt's Creek" kuptova se ky plan i ri i pozitivitetit toksik nuk ishte gjithashtu i qëndrueshëm. Në episod, Stevie Budd (e luajtur nga Emily Hampshire) thotë se nuk dëshiron ta shikojë jetën t’i ikë pas një tavoline, duke iu referuar pozicionit të saj si nëpunëse moteli. “Kjo është pikërisht ajo që po përjetoj tani”, i thashë vetes mes të qarave. "Unë po e kaloj gjithë këtë, duke parë miqtë e mi të jetojnë jetën e tyre, nga pas tavolinës sime."

Më pas erdhi një zbulim tjetër - ky teksa shikonin një episod të "America's Got Talent". Një konkurrente, Jane Marczeëski, shfaqet në skenë dhe ndan historinë e saj: Ajo, në një moshë po aq të re, ka gjithashtu kancer në fazën 4. “Mezi prisni që jeta të mos jetë më e vështirë që të filloni të jeni të lumtur”, thotë ajo.

Në atë moment filloi të kthehej gjithçka. Kuptova se mund të isha e mjerë në çdo kohë që më kishte mbetur, ose mund të gjeja gjëra që më bëjnë të lumtur brenda kufijve të sëmundjes sime.

Unë kam plane të reja tani – ato të mundësuara nga një ekip mjekësh, infermierësh, këshilltarësh, grupesh mbështetëse, anëtarëve mbështetës të familjes dhe miqve të dashur. Në vend që të jetoj me prindërit e mi për të kursyer para për shtëpinë time të parë, unë po jetoj me prindërit e mi për të kursyer para për të udhëtuar. Nëna ime më ndihmon të kujtoj të marr ilaçet e mia, më inkurajon të stërvitem edhe kur nuk dua dhe do të gatuaj darkë kur nuk ndihem e gatshme.

Kam plane të udhëtoj në Maui me një shoqe të fëmijërisë. Do të vizitoj të gjitha parqet kombëtare në SHBA, duke filluar me Joshua Tree në shkurt. Shpresoj të fluturoj për në Greqi deri në fund të vitit të ardhshëm.

Nuk mund të injoroj përgjegjësitë e zakonshme të jetës së të rriturve. Më ka mbetur edhe një dekadë jetë.

Ndryshe nga një pacient terminal, të cilit i jepen vetëm disa muaj jetë, unë nuk mund të shpërfill përgjegjësitë e zakonshme të jetës së të rriturve. Nuk mund të fokusoj të gjithë përpjekjen dhe energjinë time në përfundimin e një liste të mbushur me momente eksperiencash që do të më bëjnë të ndihem më i gjallë. Më ka mbetur edhe një dekadë jetë.

Unë ende planifikoj të punoj - e dua punën time dhe kolegët e mi kanë qenë një burim tjetër mbështetjeje dhe forcë.

Ndërkohë që nuk e pyes më se si do të duket dasma ime apo nuk i konsideroj emrat e fëmijëve të mi të ardhshëm, kam në plan të vazhdoj të takohem. Seksi është jashtë tryezës, pasi kam zero libido( nuk ka dëshirë seksuale) falë mjekimeve të mia dhe faktit që trajtimi më ka shtyrë në menopauzë të hershme .

Por edhe pse e di se sa tepër e vështirë është të gjesh dikë që është i interesuar për një partneritet pa seks, unë përsëri do të kaloj nëpër aplikacionet e takimeve dhe herë pas here do të pranoj një drekë apo darkë të rastësishme. Të gjesh "shpirtin binjak" nuk është një prioritet - një vakt falas është i këndshëm herë pas here, por më mirë do ta kaloj kohën time me njerëzit që janë në jetën time në vend që ta përdor atë kohë për të kërkuar dikë që nuk është.

I will also continue to work with b-present, an organization that helps teens and young cancer patients feel supported during their fight against cancer.

I will not die of old age. Instead, in 10 or so years, my cancer will kill me. I do not think, "If I fight hard enough, I will reach 20 years. Or 30 years." I am committed to being realistic about my diagnosis. As my cancer exceeds my current treatment plan, my treatments will progress in both severity and intensity until there are no more treatments available.

Tiranapost.al