Histori Personale

The story of a kidnapped child in Chile who found his family at the age of 42

The story of a kidnapped child in Chile who found his family at the age of 42

Scott Lieberman, an American living in San Francisco, always knew he was adopted from Chile. What he didn't know was that he was kidnapped as a baby.

"I lived 42 years of my life not knowing that I was kidnapped not knowing what was happening in Chile during the 70s and 80s. I tell my story because I want people to know... There are families that can still be reunited." Lieberman said.

During the dictatorship of General Augusto Pinochet (1973-90), many babies were sent to adoption agencies. Some of the children came from wealthy families. Families who did not want to keep them, donated them to protect their reputation. Others from poorer backgrounds were simply kidnapped, as was the case with Lieberman.

In the past decade, CNN has documented numerous cases of Chilean babies being taken at birth. Priests, nuns, doctors, nurses and others conspired to carry out illegal adoptions, with the main motive being financial gain.

The number of abducted babies may be in the thousands.

When Lieberman found out about the scandal a few months ago, he began to wonder if the same thing had happened to him and began to piece together the story of two defrauded families, in Chile and in the United States.

Historia e Lieberman fillon në fund të vitit 1979 në qytetin e Cañete, që ndodhet në rajonin Biobío në të Kilit. Nëna e tij Rosa Ester Mardones, atëherë 23 vjeçe, sapo kishte marrë vesh se ishte shtatzënë. Duke qenë se ishte e pamartuar dhe në një situatë të vështirë financiare, ajo kërkoi ndihmë, sipas vajzës së saj Jenny Escalona Mardones, e cila është dy vjet më e madhe se Lieberman.

Escalona i tha CNN se murgeshat katolike shkuan për të vizituar nënën e saj dhe i ofruan një punë në Santiago, kryeqytet, ku 'ajo do të bënte punë shtëpiake në një shtëpi që i përkiste një mjeku'.

Në Santiago, ajo u ndihmua edhe nga një punonjëse sociale. Ppunonjësja sociale e detyroi nënën e saj të nënshkruante dokumente të shumta që e reja nga fshati nuk i kuptonte plotësisht.

Foshnja lindi më 21 gusht 1980, por punonjësja sociale mori kujdestarinë. Nëna e Lieberman u kërcënua kur kërkoi fëmijën e saj.

“Djali juaj tani është në Holandë ose Suedi. Ai është në një vend tjetër. Ti je një grua e varfër, beqare dhe nuk je në gjendje të rritësh një fëmijë”.

Gjatë diktaturës, bërja e shumë pyetjeve ishte e rrezikshme.

Foshnja ishte me të vërtetë në një vend tjetër, por jo në Evropë. Një çift amerikan e kishte birësuar atë dhe kishte bërë të gjitha dokumentet për ta marrë ligjërisht foshnjën me vete në shtëpi në Shtetet e Bashkuara.

'Ndihem më i kompletuar'

Në një intervistë për CNN, Lieberman, tani 42 vjeç, tha se prindërit e tij birësues kurrë nuk dyshuan se po birësonin një djalë që ishte rrëmbyer nga nëna e tij biologjike.

It wasn't until late last year, when Lieberman, who works as an editor, read a story about illegal adoptions in Chile that he began to wonder if this had been his case.

With the help of 'Nos Buscamos' a Chilean non-profit organization, he discovered he had a half-sister. With the help of MyHeritage, a genealogy company, Lieberman and Escalona took DNA tests that confirmed they were related by blood.

On April 11, Lieberman flew to Chile to meet his biological family. His mother had died of bone cancer in 2015, aged 58.

The story of a kidnapped child in Chile who found his family at the age of 42

Despite their language difficulties with their sister, they didn't need words. They visited the mother where she was resting.