Histori Personale

The painful story of Rosemary, the "forgotten" sister of John Kenedy

The painful story of Rosemary, the "forgotten" sister of John Kenedy

John Fitzgerald and Bob's sister, Rosemary Kennedy, was born with a mental disability, which persuaded her parents to have a lobotomy.

The Kennedy Families are arguably one of the noblest families in the United States, but also one that has had perhaps the most unfortunate fate of all, so much so that we are talking about the Kennedy Family Tragedies.

In addition to Kennedy's most famous brothers, John Fitzgerald and Bob, both killed, there are actually many other relatives who died prematurely in a tragic way - including JFK's son, John Fitzgerald Jr. , who died in a plane crash with his wife Carolyn Bessette and his sister-in-law - not counting the people around Kennedy County, including women, ex-wives and girlfriends (most famous, of course, is Marilyn Monroe) who split himself fatin fatkeq.

The painful story of Rosemary, the "forgotten" sister of John Kenedy

If the stories of the former president and brother are well known, perhaps less famous is the story of John and Robert's sister, Rosemary. Also because the family did everything to hide it.

Me siguri Rosemary gjithashtu përshtatet me të drejtë në "mallkimin e Kenedit": e lindur në shtator 1918, më pak se një vit më vonë nga John Fitzgerald, fëmija i tretë në familje dhe gruaja e parë midis nëntë fëmijëve të politikanit dhe diplomatit amerikan Joseph Patrick " Joe "Kennedy. , Sr. dhe gruaja e tij Rose Elizabeth Fitzgerald, Rosemary kishte probleme që nga lindja.

Të etur për ta lindur në shtëpi siç ndodhi me dy fëmijët e parë, ata nuk mundën të gjenin një mjek dhe infermierja që kujdesej për Rose Elizabeth vendosi të "bllokojë" lindjen për rreth dy orë, gjatë së cilës koka e foshnjës mbeti në kanalin e mitrës, duke i shkaktuar asaj dëmtime në tru për shkak të mungesës së oksigjenit.

The painful story of Rosemary, the "forgotten" sister of John Kenedy

Në vitet e para të jetës, ata u përpoqën ta ndihmonin Rosemary me mësues dhe asistentë privatë, aq sa vajza, megjithëse mbetej pas bashkëmoshatarëve, mësoi të shkruante dhe të lexonte; Që në moshën 11-vjeçare ajo u dërgua në shkolla të ndryshme të përshtatshme për fëmijët me aftësi të veçanta, por ndryshimet e papritura të humorit e bënë atë veçanërisht problematike dhe të vështirë për t'u menaxhuar. Prindërit e saj gjithashtu vazhduan t'i nënshtroheshin "injeksioneve eksperimentale", siç thuhet në librin Rosemary: The Hidden Kennedy Daughter , shkruar nga historiania Kate Clifford Larson dhe botuar në vitin 2015.

Kur babai i saj u emërua ambasador i SHBA-së në Britaninë e Madhe në vitin 1938, Rosemary ishte njëzet vjeç dhe ishte bërë një bukuroshe e vërtetë; vetëm një vit më vonë familja u kthye në Shtetet e Bashkuara, sepse babai i Kenedit dhe Presidenti Roosevelt kishin mosmarrëveshje. Rosemary, megjithatë, vuajti shumë, edhe sepse rifilloi të dërgohej në shkolla të ndryshme, ku mund të qëndronte vetëm disa javë.

Ndoshta kjo është edhe arsyeja pse vajza filloi të endej vetëm natën, dhe babai i saj, nga frika se burrat mund të përfitonin seksualisht nga ajo, duke prishur reputacionin e familjes, vendosi t'i nënshtrohej një lobotomie. Meryl Gordon shkroi në Nju York Times.

The painful story of Rosemary, the "forgotten" sister of John Kenedy

Në nëntor 1941, Rosmary e zgjuar shkoi në spitalin e Universitetit George Uashington dhe ndoqi udhëzimet e mjekëve të cilët i thanë asaj të këndonte këngë dhe të tregonte histori, ndërkohë që i bënë dy vrima në kokë dhe mbaresat nervore iu prenë, derisa ajo heshti.

Për shkak të operacionit, Rosemary Kennedy pothuajse plotësisht pushoi së foluri dhe humbi përdorimin e krahut; gjithashtu, që nga ai moment ajo kishte probleme me ecjen. Ajo u dërgua në një institucion psikiatrik privat në Nju Jork, më pas në një institucion të drejtuar nga Kisha në Uisconsin, dhe sipas disa raporteve, prindërit e saj nuk e takuan më për dekada. Menjëherë pas operacionit, Rosemary mundi të fliste vetëm disa fjalë të thjeshta, humbi përdorimin e njërit krah dhe kishte vështirësi në ecje.

Her sister Eunice Kennedy Shriver, the fifth of Kenedy's nine children, cared for her; she also persuaded her brother, John Kennedy who was president, to encourage the creation of associations that treated children with problems similar to those of Rosemary.

Kennedy's "forgotten" sister died in 2005 at the age of 85, while Eunice, the only one caring for him, died in 2009.

Tiranapost.al