Histori Personale

Sleeped for 9 years, the unusual story of Ellen Sadler, and her unknown illness 

Sleeped for 9 years, the unusual story of Ellen Sadler, and her unknown

The nineteenth century was a fascinating era, as it coincided with the beginning of the industrial revolution, the modernization of medicine, and a social change that would affect future generations. In addition to all these important changes, at that time there were also many strange events, which made a fuss all over the world.

Such was the story of Ellen Sadler, who went to bed one night like everyone else, and did not wake up for 9 years. The world was shaken, as no one understood what was happening. Sadler's case was the first known with Trypanosomiasis or Sleep Disease.

Ellen Sadler was born on May 15, 1859 into a large family of 12 children, and where she was 10th. Her family lived in the small British village of Terville, located between Oxford and Buckinghamshire in England. Hence the expression "Tërvil's sleeping girl". Her father William Sadler was a farmer, who died at a young age in an accident.

The mother, Anna Sandler, remarried Thomas Fruoen, a factory worker who treated her children the same as her own. In 1871, when Ellen was about 11 years old, she did not show any health problems since her birth. On March 29, she went to sleep with her siblings like every other night.

The only difference, was that she did not wake up the next morning. Despite being shouted at, squeezed or pushed, she did not wake up. At first, everyone thought she was dead, but she still had a pulse, and her body was warm.

Doctors in the area analyzed her situation, but no one had seen anything like it before. They were unable to say what was causing that deep lethargic sleep. Experts from all over the country went to visit Ellen, but none of them had ever heard of anything like it.

As news of Ellen spread throughout the country, many people began flocking to her home to donate money. Some of them even insisted on trying to wake him up. They all came with different types of alarms, inventions and techniques, but none of them worked.

Përveç dhurimit të parave për studimin e shkaqeve të kësaj gjendje, kishte njerëz që do të paguanin një shumë të madhe parash për të marrë disa fije floku të Ellen. Duke qenë se familja ishte e madhe dhe të ardhurat ishin të nevojshme, ata pranuan disa nga kërkesat, duke grumbulluar shumë para.

Kjo gjë nxiti një hetim, pasi policia nisi të mendonte se familja po përfitonte nga vajza e gjorë. Por familjarët këmbëngulën se njerëzit dhuronin para me vullnetin e tyre të lirë. Të gjithë u lejuan që ta shihnin Ellen pa paguar asnjë tarifë. Të gjithë pyesnin veten se si vajza ishte ende gjallë pas disa muajsh, kur nuk kishte ngrënë apo pirë asgjë?

E ëma e ushqente me zor me supë, qumësht dhe ujë të përzier sheqer nëpërmjet një çajniku të vogël. Pas një viti, nofulla e vajzës u bllokua, dhe pikërisht atëherë e ëma filloi ta ushqente përmes një tubi të vogël. Mjerisht në vitin 1880, nëna e saj Ana vdiq nga një atak i papritur në zemër.

Bazuar në atë që deklaruan vetë mjekët, stresi i vazhdueshëm, i provokoi shumë ankth, dhe në fund infarktin e miokardit. Vetëm 5 muaj pas vdekjes së nënës së saj, Ellen u zgjua pas 9 vitesh të gjata. Ajo ranë gjumë në moshën 11-vjeçare dhe u zgjua në moshën 21-vjeçare.

Ajo u zgjua natën e Vitit të Ri 1880. Të nesërmen (1 janar 1881) gazetat e kishin në titujt e parë. Kur u zgjua, Ellen ishte e rrethuar nga vëllezërit e motrat e saj, të cilët i dhanë lajmin e hidhur se të dy prindërit kishin vdekur. Ajo tha se ndjeu sikur u zgjua në një ëndërr. Asaj iu desh shumë kohë për të kuptuar gjithçka që ndodhi, dhe për ta përpunuar atë informacion.

Kur u zgjua, ajo ishte ende teknikisht 11 vjeçe nga pikëpamja mendore, pasi nuk kishte mundësi të fitonte ndonjë edukim apo njohuri të përgjithshme përmes përvojës së jetës.

Ajo e mori veten ngadalë, edhe me ndihmën e hallës së saj Grace Blekoll.

Shumica e parave të mbledhura gjatë gjumit të saj ishin shpenzuar, dhe kjo do të thoshte se Ellen duhej ta siguronte vetë jetesën pavarësisht gjithçkaje që ndodhi. Ajo nisi të bënte gjerdanë me rruaza. Disa vite më vonë u martua me një fermer nga Ridingu dhe lindi 6 fëmijë.

Mjerisht Ellen vdiq në vitin 1901, pa asnjë shpjegim, dhe pa asnjë të dhënë sesi ndihej në vitet para vdekjes së saj. Kur Ellen u rizgjua në vitin 1880, Dr.Gelino nisi të analizonte shkaqet që e zhytën Ellen në atë gjumë të thellë dhe çfarë e zgjoi atë.

Atë vit, ishte hera e parë që mjekët kuptuan llojin e sëmundjes që shkaktoi këtë gjumë.

Termi që përdorin sot mjekët për ta përshkruar këtë sëmundje është Narkolepsia. Kjo gjendje e rrallë e trurit, detyron një person të bjerë në gjumë papritmas për periudha të gjata kohore. Po ashtu ajo e çon atë në paralizë gjumi, gjë që do të thotë se ai nuk është në gjendje të zgjohet. Narkolepsia shkaktohet nga mungesa e oreksinës, e cila është një hipokretinë kimike e trurit që na ndihmon të zgjohemi nga gjumi, dhe të qëndrojmë zgjuar gjatë ditës.

Edhe pse narkolepsia nuk shkakton probleme shëndetësore afatgjata, ajo shkakton probleme të rënda mendore për ata që humbin një pjesë të madhe të jetës së tyre, duke fjetur për vite të tëra, ashtu si në rastin e Ellen Sandler.

It could also be that Ellen's early death was caused by depression due to the loss of so many years of her youth. Even to this day it is not known exactly what awakens patients suffering from narcolepsy, and this disease does not yet have a cure.

Article Published on bota.al