Filozofia Urbane

How many died today?

How many died today?

How many died today? Unfortunately, this is the most "popular" question these days.
In Kosovo, the daily death rate from Covid-19 remains stable, 10 to 20 deaths per day, while in Albania it is approaching the number 10. And this has already become commonplace, a regular part of what is expected to happen in every new day, a something that no longer surprises anyone. Coexistence with this absurdity of death is the new standard of what is considered something completely normal. A host of deaths a day, this is our new normalcy!

The Covid-19 pandemic highlighted not only the fragility of our system, but also the depth of our intellectual regression. Although equipped with all kinds of diplomas, more than ever before, Albanians today no longer trust science, but have given all their trust to some charlatans who, in search of attention, sell all kinds of conspiracy theories. And anyone, even the most informed man in the world, who opposes the narrative of these charlatans is immediately stigmatized as a paid man.

Albanians absorb all the fabrications of the day, no matter how absurd, because these theories feed the inferiority complex, which is still deeply rooted in the Albanians. Within this conspiratorial world, the Albanian no longer feels inferior, but, for a moment, he is so important that he is subject to treatment by Bill Gates or some other global factor. Even more painful is to see some names, who, who more and who less, are respected by the public, who promote theories about imaginary chips, camouflage the real cause of death (because according to them our poor state has entered service of the dark circles that control the world) to the relativization of this tragedy that has already affected every aspect of our lives, because, according to them, the flu and flame have always existed.

Kjo histeri kolektive, kjo dalldi e prirjes ndaj mendimit konspirativ, është fryt i kulturës së mosbesimit, që, si normë shoqërore, e kemi ushqyer në tridhjetë vitet e fundit. Sot, me faj ose pa faj të vetin, shqiptari nuk i beson askujt dhe asgjëje. Dhe kur rrënohet besimi në shtyllat e shoqërisë atëherë i hapet rrugë sharlatanizmit që të instalohet si autoritet shoqëror. Pse dhe si, kjo është një temë në vete!
Edhe sikur vërtet të ketë ndonjë konspiracion global në lidhje me Covid-19, ne shqiptarët mund të jemi vetëm spektatorë të kësaj përplasjeje. Dhe madje nga ata që ndeshjen e shohin nga kafeneja e lagjes, sepse, për nga rëndësia që kemi, nuk na lejojnë as që të afrohemi te stadiumi. Me ose pa konspiracion global, të thuash që familjet shqiptare marrin lekë që të deklarojnë vdekje nga Covid, të thuash, mos e merrni vaksinën sepse do të na fusin çipa (d.m.th Edi Rama qenka kolos i përmasave të Trumpit dhe Putinit dhe që më nuk ka nevojë që t’i dirigjoj me ERTV, por me çipa), vetëm e vetëm që të fitosh pak vëmendje dhe disi të vish në shprehje, duhet të jesh tërësisht i pashpresë dhe i zhytur thellë në pellgun e parëndësisë personale, që vetëm të të shkojë mendja të bësh interesantin në kohë fatkeqësish të tilla.

E në ndërkohë, njerëzit vazhdojnë të vdesin dhe kjo vazhdon të mos i bëjë askujt përshtypje. Mjafton që sipas një X teorie këto vdekje e kanë një shpjegim interesant. Është viti 2020, por ne sikur jemi kthyer në kohën kur u besonim sehireve, kur mendonim se sëmundjet shërohen vetëm më lutje hoxhallarësh dhe priftërinjsh dhe kur mjekësia dhe shkenca ishin punë shejtani.

E disa të tjerë, që - vetëm për shkak se këtë verë nuk do të mund të vjelin paratë nga dasmat dhe dallditë e tjera të verës, mohojnë ekzistencën e sëmundjes, relativizojnë vuajtjet dhe vdekjet - nuk mund të cilësohen ndryshe pos si mercenarë të vdekjes, sepse duhet të jesh shumë shpirt i zi që të synosh të përfitosh edhe në këtë situatë. Por ja që shqiptari e bën edhe këtë, pafytyrësisht koketon me fatkeqësinë që na ka kapluar.

Freedom of expression guarantees everyone the right to say what they want (I am an unwavering supporter of this right, in any situation or circumstance), but this does not mean that one should not have a little conscience and not feel sado pak turp.
The Covid-19 pandemic will one day pass, but this ignorance, which has spread all over the Albanian world, I am afraid will not pass for a long time.