Stil jete

How can I be a better parent? 

How can I be a better parent?

How can I ease my sleep time?

Our need for sleep has a genetic component, so the number of hours varies between families. No matter how much sleep your baby needs, he is much less likely to get it if he checks his screens before bed. In a 2019 study of 6,000 teens, those who used their phones in bed were more likely to fall asleep later and get poor sleep.

Most of us, adults and children, are not getting enough sleep. But studies show that constant behavior before bed works wonders. An online survey of over 1000 families showed that a regular routine leads to better sleep for the whole family. It does not matter what that routine consists of, as long as it is consistent. Sleep patterns are a matter of habit.

How important is game time?

Game is what teaches us how to be human. Children across the globe have been observed playing-acting the things they see in their parents.

For example, in a 2011 study, Prof. Artin Goncu and Prof. Suzanne Gaskins saw four-year-olds playing around the world. Yucatan children play making tortillas (Mexican food); children in urban Europe play going to the office. Based on their observations, Goncu and Gaskins argue that play is a social practice - it allows children to understand and prepare for their place in the world.

Moreover, children learn best when they are allowed to be playful. For example, in 2009, Dr. Karen McInnes and her colleagues at the University of South Wales gave children puzzles.

Gjysmës së grupit iu dha një organizim mjaft formal: atyre iu tha të uleshin në tryezë dhe u udhëzuan të përqendroheshin në detyrë. Gjysma tjetër u lejua të ulej në dysheme dhe u dhanë inkurajim në vend të udhëzimeve. Ndërsa grupi i ulur në dysheme dukej më i hutuar dhe i pa fokusuar, ata ishin shumë më të shpejtë për t'i zgjidhur enigmat sesa ata që i kishin 'studuar' ato.

Loja mund të duket budallaqe, kaotike ose e pakuptimtë, por kjo është mënyra se si ne jemi të prirur për të mësuar.

A është e keqe koha para ekranit për fëmijët?

Si shumë gjëra, helmi është në dozë. Studimet nga Prof Dorothy Singer dhe Prof Jerome Singer , ekspertët për zhvillimin e fëmijës në Shkollën e Yale të Mjekësisë, sugjerojnë se shikuar tregon arsimore (dhe diskutimin e tyre më pas) janë të mëdha për fjalorin e fëmijëve.

Ne nuk duhet të shqetësohemi shumë as për lojërat. Një studim i vitit 2019 me 180 adoleshentë zbuloi se ata që luanin lojëra bashkëpunuese në internet me miqtë kishin miqësi më të forta dhe më të shëndetshme pas një seance lojrash – megjithëse lojërat konkurruese prireshin të dëmtonin ndjenjat e miqësisë, të paktën përkohësisht.

Ekziston një lloj përdorimi i ekranit që është i dëmshëm: i yni. Hulumtimi nga një studim ndërkombëtar i vitit 2012 sugjeron fuqimisht se sa më shumë kohë ne, si prindër, të kalojmë para ekraneve, aq më pak kohë kalojmë duke ndërvepruar me fëmijët tanë. Nga ana tjetër, kjo ngadalëson zhvillimin e tyre social, njohës dhe gjuhësor. Padyshim që ia vlen të gjeni kohë për darka pa pajisje dhe shoqërim pa ekran me fëmijët tuaj.

Ndërsa njerëzit vijnë në botë më të varur se çdo gjitar tjetër, dëgjimi ynë është çuditërisht i avancuar. Studimet tregojnë se foshnjat kanë mësuar ritmet e gjuhës së nënës disa kohë në javët e fundit të qëndrimit të tyre në mitër.

Foshnjat janë dëgjues të lindur, por aftësia e tyre për t'u shprehur mund të zhvillohet vetëm me ndihmën tonë dhe kjo do të thotë nja dy vite 'bisedë bebesh' shumë të përsëritura.

Modelet e të folurit të drejtuar nga foshnjat dhe fëmijët janë shumë të sofistikuara nga ana gjuhësore. Studimet nga mesi i shekullit të 20-të tregojnë se kujdestarët priren të ndjekin një grup pothuajse universal të fazave kur u flasin fëmijëve të tyre. Së pari vijnë frazat e përsëritura me një ose dy fjalë.

As babies master those single words, caregivers begin to make their sentences a little longer. And then, as the short sentences are mastered, we begin to add abstract concepts like feelings, then emotions, then beliefs and desires.

When you subconsciously use 'baby talk', you are providing your child with a perfect language lesson, so keep talking!

Tiranapost.al