Rajoni

Dimitar Kovacevski is elected Prime Minister of Northern Macedonia

Dimitar Kovacevski is elected Prime Minister of Northern Macedonia

With 62 votes in favor and 46 against, the Assembly of Northern Macedonia elected the new Government to be headed by Prime Minister Dimitar Kovacevski.

The vote was preceded by a two-day debate that ended Sunday before midnight.

The new government has 21 members; 17 ministers and four deputy prime ministers. The Social Democratic League has 12 members, six Democratic Union for Integration and three Alternative parties. Eleven members of the Government are Macedonians, while ten are Albanians.

The Government of Northern Macedonia has a detailed plan to successfully face all the challenges it faces, said the new Prime Minister, Dimitar Kovacevski.

The main priorities of the new executive of Northern Macedonia will be dealing with the energy crisis, economic development and foreign investment, said Kovacevski, who in the current Government was Deputy Minister of Finance.

"We have no dilemmas that we need to be more efficient in our work to have better results at work. Our Government program is based on several pillars, but the priority remains dealing with the energy crisis, raising living standards and foreign investment ... We have other very important priorities, such as fighting crime and corruption, increasing work efficiency of the administration, the modernization of the health and education system as well as the prevention of the departure of young people from the country ", stated Kovacevski, focusing later on the settlement of the dispute with Bulgaria and the European integration of Northern Macedonia.

“Negociatat me Bullgarinë do të vazhdojnë me intensitet edhe më të madh, pasi jemi shtete fqinje dhe duhet të bashkëpunojmë në të gjitha sferat, si mundësi e vetme për të mirën e dy popujve dhe shteteve tona”, ka theksuar Kovaçevski.

Në postin e kryeministrit, Kovaçevski zëvendëson Zoran Zaevin, i cili dha dorëheqje për shkak të disfatës së LSDM-së në zgjedhjet lokale që u mbajtën më 31 tetor të vitit 2021.

Pjesë e Qeverisë së re janë edhe tri parti shqiptare, Bashkimi Demokratik për Integrim, Alternativa dhe Partia Demokratike Shqiptare.

Arbër Ademi, deputet nga BDI-ja, tha se Qeveria e re do të zbatojë në tërësi programin e saj, ndërsa u shpreh i bindur se në tre muajt e fundit të mandatit të saj, Qeverinë do ta drejtojë një kuadër shqiptar, pasi për këtë, sipas Ademit, janë pajtuar si LSDM-ja ashtu edhe VMRO-DPMEN-ja.

“Kjo arritje do të bëhet realitet dhe padyshim se do të jetë tregues i pjekurisë demokratike të vendit dhe promotori më i mirë i vlerave pro-evropiane të bashkëjetesës dhe përparimit. Të gjitha projektet e përmendura duhet të jenë shtysë dhe motiv për të vazhduar me punë të mirë. Ne jemi pjesë e NATO-s dhe tani drejt sfidës së integrimit evropian le t’i përvishemi punës së bashku për ta integruar vendin aty ku e ka vendin, në familjen e madhe evropiane”, tha Ademi.

Opozita maqedonase dhe ajo shqiptare thanë se “Qeveria e Dimitar Kovaçevskit nuk është gjë tjetër, pos vazhdimësi e Qeverisë së korruptuar dhe të dështuar të Zoran Zaevit”.

Aleksandër Nikollovski, deputet i partisë opozitare, VMRO-DPMNE, tha se zgjedhjet e parakohshme janë zgjidhja e vetme për nxjerrjen e vendit nga, siç u shpreh ai, kriza e rëndë ekonomike dhe paqëndrueshmëria politike.

“Sot ne kemi një Qeveri pa legjitimitet të plotë, kemi Qeveri të fytyrave të vjetra. Kemi një Qeveri që është vazhdimësi e asaj të kaluarës, të korruptuar dhe të dështuar. Kjo Qeveri nuk ofron asgjë për të mirë e vendit dhe të qytetarëve të saj. Maqedonia nuk do të mund të dalë nga kriza ekonomike dhe paqëndrueshmëria politike me këtë Qeveri. Zgjidhja e vetme për të konsoliduar dhe zhvilluar vendin tonë janë zgjedhjet e parakohshme parlamentare, të cilat duhet të mbahen sa më parë që të jetë e mundur”, u shpreh Nikollovski.

Halil Snopçe, deputet i partisë shqiptare në opozitë, Aleanca për Shqiptarët, tha se programi i Qeverisë në sferën e ekonomisë nuk do të realizohet, për shkak të, siç tha, krimit dhe korrupsionit të lartë në vend.

"You say that the main priority is energy, but how will we make the energy transition with the same people. The Minister of Economy said that there is no energy crisis, but it turned out that there is an energy crisis. Talk about investments, but foreign investors do not invest here because they do not have confidence due to high corruption, dysfunction of courts and informal economy. I'm not saying this, but 'Doing Business'. So, first we have to fight corruption and then look for foreign investors ", said the deputy Halil Snopçe.

The new government has a mandate until 2024, as it represents the continuation of the Government of the former Prime Minister, Zoran Zaev, who was elected in 2020. / REL /