BOTA

NATO's new strategy, Russia is declared the number one threat to the alliance

NATO's new strategy, Russia is declared the number one threat to the

Meeting at the summit in Madrid, Spain, NATO leaders approved the new strategic alliance concept, in which Russia is declared the number one threat to the alliance, and pledged to increase support for Ukraine. While the alliance also approved the membership applications of Sweden and Finland, US President Joe Biden spoke from Madrid about an unmistakable message that the NATO summit is giving. The United States has announced a significant increase in its military presence in Europe, including a permanent US military base in Poland, the deployment of new warships in Spain, and F-35 aircraft in Britain.

NATO leaders today approved the new strategic alliance concept, a document that is drafted once every ten years. NATO's latest strategy of 2010 defined Russia as a "strategic partner". Already, the alliance considers Moscow a primary threat.

"Today, NATO leaders made the historic decision to invite Finland and Sweden to become members of NATO ... The leaders approved the new strategic concept of NATO that is being published at the moment. "This is a new strategic concept ... It makes it clear that Russia poses the most significant and direct threat to our security," said NATO Secretary-General Jens Stoltenberg.

The denunciation of Russia's actions did not come suddenly. The head of the alliance had previously stated that Russia's war in Ukraine had created the biggest security crisis for Europe since World War II.

Created about 70 years ago to oppose the Soviet Union, NATO held its summit in Madrid in a world transformed by Russia's attack on neighboring Ukraine, which pushed Sweden and Finland to want the security offered by NATO membership. . As the alliance approved sending the official invitation for their membership, Mr Stoltenberg said the war brought "the biggest change in our collective defense since the end of the Cold War".

The new strategy also unveils NATO's approach to issues such as cybersecurity, climate change, or China's growing economic and military influence.

Presidenti amerikan Joe Biden foli nga Madridi për një mesazh të pagabueshëm që po jep NATO.

"Në këtë takim, aleanca mirëpret Finlandën dhe Suedinë. Aplikimi historik për anëtarësim, si dhe vendimi i tyre për ta lënë traditën e neutralitetit dhe për t'iu bashkuar aleancës së NATO-s, do të na bëjë më të fortë dhe më të sigurtë. Po dërgojmë një mesazh të pagabueshëm se NATO është e fortë, e bashkuar, dhe se hapat që do të ndërmarrim në këtë takim do të rrisin më tej fuqinë tonë të përbashkët", tha Presidenti Biden.

Shtetet e Bashkuara kanë njoftuar një rritje të ndjeshme të pranisë ushtarake në Evropë, përfshirë edhe një bazë të përhershme ushtarake amerikane në Poloni, dislokimin e dy destrojerëve të tjerë në bazën Rota në Spanjë, si dhe të dy skuadriljeve të reja me avionë F35 në Britani.

Kryeministri britanik Boris Johnson e përshkroi takimin e NATO-s si një takim historik.

"Mendoj se mësimi i parë nga sot është se nëse Vladimir Putini po shpresonte se do të kishte prani më të vogël të NATO-s në frontin e tij perëndimor, si rezultat i sulmit të tij të paprovokuar dhe të paligjshëm në Ukrainë, ai ka rezultuar plotësisht i gabuar. Ai po merr në këmbim më shumë NATO. Ky është një takim historik në shumë mënyra; kemi tashmë dy vende të reja që po anëtarësohen, Finlandën dhe Suedinë. Një hap i jashtëzakonshëm përpara për aleancën tonë", tha zoti Johnson.

Aleanca do të dërgojë ftesa zyrtare për anëtarësim për këto dy vende dhe vendimi për anëtarësimin e tyre do të duhet të ratifikohet nga të gjitha vendet anëtare.

Russia's attack on the neighboring country has shaken peace in Europe and prompted NATO to deploy forces and armaments in Eastern Europe on an unprecedented scale since the Cold War. Member states have also sent billions of dollars in military and civilian aid to Ukraine