Ekonomia

Tried to create China's LVMH, company owner hides in hotel room to negotiate with creditors

Tried to create China's LVMH, company owner hides in hotel room to

A Chinese lover behind LVMH (world leader in luxury goods) spent billions buying global fashion brands, but his spree is now unraveling.

Six years ago, a little-known textile manufacturer called Shandong Ruyi Group embarked on a frenzied buying spree with the goal of becoming China's version of luxury conglomerate LVMH.

Based in the hometown of Confucius, company head Qiu Yafu spent more than $3 billion to snap up assets from Paris to the heart of London. It bought French fashion brands Sandro and Maje, as well as British coat maker Aquascutum and stretch fabric maker Lycra.

Tried to create China's LVMH, company owner hides in hotel room to

Ruyi is now losing control of key businesses and is embroiled in disputes with creditors, including Carlyle Group Inc. In June, lenders took Wilmington, Lycra Co. Delaware-based materials maker Ruyi bought from the billionaire Koch brothers. Court decisions in the coming months may decide the fate of other assets.

Ruyi's rise came amid a $400 billion wave of cash as the Chinese government sought to create global champions. The authorities were encouraging traditional manufacturers to grow, add to the production chain with the aim of building a consumption-driven economy.

Tried to create China's LVMH, company owner hides in hotel room to

"Most acquisitions made by Chinese companies overseas in recent years have not been successful," said Jeffrey Wang, co-head of the Shanghai office at investment firm BDA Partners. Companies cannot even be sold now because the loss would be too great.

Qiu Yafu, pronari i kompanisë, një ish-punëtor fabrike 64 vjeç, është mbyllur në një dhomë hoteli në Hong Kong muajt e fundit dhe po negocion me kreditorët. Këto janë detaje të zbuluara nga ata që kanë informacione mbi këtë çështje. Ai po përpiqet të mbajë pjesë të perandorisë së tij ndërkombëtare, e cila përfshin gjithashtu etiketën Cerruti 1881 të frymëzuar nga Italia dhe kompaninë britanike të veshjeve për meshkuj Kent & Curëen.

Një përfaqësues i Ruyi Group tha se kompanitë që bleu ishin investime strategjike dhe se punoi shumë për të përmirësuar performancën e tyre, duke përdorur ekipe lokale për të menaxhuar operacionet jashtë shtetit.

“Ne nuk i hymë kësaj rruge duke bërë blerje të parëndësishme për hir të të përvetësuarit të aseteve më të famshme”, tha përfaqësuesi i grupit që fajëson më tej pandeminë.

“Është shumë për të ardhur keq që pandemia e Covid-19, së bashku me tensionin Kino-SHBA dhe pjesa e kredive, na dëmtoi rëndë”, shton ai.

Në fillim, strategjia e Ruyi dukej si një fitimtare e sigurt. Blerësit kinezë gjithnjë e më të pasur po vërshonin drejt mallrave luksoze evropiane, kështu që Ruyi do të rrëmbente markat e huaja që kishin lënë pas dore tregun kinez dhe do t'i afronte ato, aty ku ishte kërkesa. Pasi bleu një shumicë aksionesh në grupin francez të modës SMCP SA nga KKR & Co. në 2016, Ruyi Group e ndihmoi atë të ndërtonte një rrjet prej më shumë se 100 dyqanesh në kryeqendrat në lulëzim si Shangai dhe Pekini.

E renditën SMCP në bursën e Parisit, një sukses që u dha besimin për të bërë më shumë blerje.

Ruyi mori financime të bollshme nga bankat, duke përfshirë JPMorgan Chase & Co. dhe Barclays Plc, duke bërë blerje që i shtuan asaj mijëra punonjës të rinj në Amerikën e Veriut dhe Evropë dhe objekte të avancuara që prodhonin produkte si izolimi Thermolite.

Në vitin 2018, Qiu Yafu deklaroi publikisht qëllimin e tij për ta kthyer Ruyi-n në LVMH të Kinës dhe kompania filloi të shfaqej si një blerës i mundshëm sa herë që një biznes konsumatori perëndimor dilte në skenë. Papritur u duk e largët e kaluara modeste e Ruyi-t që eksportonte pëlhurë leshi në vendet në zhvillim.

Qiu Yafu i mahniti ndjekësit e mediave sociale duke dhënë leksione biznesi, nga loja e lashtë kineze Go, si rëndësia e ndjekjes së ekuilibrit dhe harmonisë mbi fitoren e plotë dhe mënyra se si një rival i mprehtë mund të nxjerrë në pah performancën tuaj më të mirë. Ai ftoi prodhues të tjerë kinezë që t'i bashkoheshin atij për të mposhtur reputacionin për cilësinë e ulët, duke forcuar markat e tyre.

Një investitor që vizitoi selinë e kompanisë gjatë asaj periudhe kujton se i bëri përshtypje dekori i luksit që i ngjante më shumë një kryeqyteti global, sesa një qyteti të vogël provincial në Kinën lindore. Ekzekutivët e kompanisë u shprehën gjerësisht në lidhje me planet e tyre ndërkombëtare. Por kjo ambicie nuk ishte e mjaftueshme për të ringjallur markat, ylli i të cilave tashmë kishte filluar të zbehej.

Ruyi kishte probleme të rienergjizonte Gieves & Haëkes, e cila tashmë po luftonte nga rritja e kostove dhe një treg që kishte ngecur.

Për Ruyi-n, shpejt lindi nevoja për kreditorët.

Pasi dështoi në disa obligacione të këmbyeshme, administratori i kompanisë po përballet me çështje gjyqësore në Angli, Luksemburg, Francë dhe Singapor nga kreditorët.

Marrëveshjet jashtë vendit nga firmat kineze janë ngadalësuar që nga bumi i vitit 2016

Një mori grupesh kineze ndoqën zgjerimin e shpejtë jashtë shtetit gjatë së njëjtës periudhë si Ruyi, duke shpresuar të përsëritnin sukseset e kaluara si blerja nga Shuanghui International Holdings Ltd. e prodhuesit amerikan të mishit të derrit Smithfield Foods Inc.

"Chinese buyers have underestimated the difficulties in integration after the deal", - said Garcia Herrero - "Cultural clashes were beyond their expectations."