Ekonomia

According to the 'Wall Street Journal' all food products will become more expensive in 2022

According to the 'Wall Street Journal' all food products will become

All food products, from coffee to mustard, will become more expensive in 2022.

Prices have risen over the past year, but will rise another 5% in the first half of this year, according to research firm IRI of the United States, writes the Wall Street Journal.

The level of growth will vary, according to stores and regions.

The coronavirus pandemic, in fact, has had a sudden effect on prices. In early 2020, when most of the world was isolated, there were concerns that closing borders would cause prices to rise, but they hardly moved at all.

Just a few months later, when the pandemic seemed to have calmed down in the affluent world and when economies began to reopen, prices began to rise at an alarming rate.

By May 2021, they have reached their highest point since 2011, as, according to the United Nations Food and Agriculture Organization index, they have grown by 40% within a year.

In 2022, the same forces that have caused this increase will continue to create problems, writes The Economist, which means that prices are unlikely to fall.

The spread of the coronavirus has increased fears of new waves, this fear will continue in 2022 and will keep food markets volatile, writes The Economist.

Another factor that has pushed up prices has been some logistical delays, caused by the reopening of international trade at a time when the pandemic continued to stifle some activities.

The lack of containers, as well as the non-circulation of many aircraft, which often transport more delicate foods, make the transportation of fresh fruits and vegetables still difficult.

Major foods, such as cereals and sugar, are shipped in bulk on large ships, but even there capacity is limited.

Nor does the fact that oil prices have recovered help. Inflation has risen in everything from fertilizers and chemicals to land and ocean transportation costs.

Weather conditions, the main problem
However, the biggest source of uncertainty - as always in agriculture - is the weather.

Në fillim të vitit 2021, çmimet janë rritur pjesërisht si rezultat i thatësirës në rajonet prodhuese të drithërave të Amerikës Veriore dhe Jugore.

Kushtet e mbjelljes dhe korrjes janë përmirësuar gjatë vitit të kaluar, por shkencëtarët tani mendojnë se ka një probabilitet të lartë që një tjetër telash i këtij lloji, siç është fenomeni La Nino, i cili ka prishur modelet klimatike një vit më parë, të ndodhë gjatë dimrit.

Ndërkohë, fatkeqësitë që janë bërë më të shpeshta, të tilla si përmbytjet dhe zjarret në pyje, tani mund t’i dëmtojnë më seriozisht prodhimet në hambarë.

Ngjarjet ekstreme të motit në vitin 2021 kanë shkaktuar rritje të çmimeve të produkteve bujqësore, të cilat do të mbesin të tilla edhe në vitin 2022, për shkak se kushtet e pazakonta që kanë dëmtuar të korrat, kanë sjellë mungesa të vazhdueshme, shkruan Financial Times.

Çmimet e mallrave që përfshijnë kafenë braziliane, patatet belge dhe bizelet e verdha kanadeze, janë rritur ndjeshëm vitin e kaluar, për shkak të temperaturave ekstreme dhe përmbytjeve.

Shkencëtarët kanë paralajmëruar se këto kushte do të bëhen më të shpeshta dhe më intensive, si pasojë e ndryshimeve klimatike.

Ngricat e forta në Brazil kanë goditur prodhimin e kafesë atje, në muajin korrik, duke i çuar çmimet në nivelet më të larta në gati shtatë vjet.

Moti në Brazil vazhdon të jetë i paqëndrueshëm, duke rritur shqetësimet për dëme të tjera në të korra.

“Bujqësia është një nga sektorët më të ekspozuar ndaj ndryshimeve klimatike”, sipas një raporti të Institutit të Stokholmit për Mjedisin.

Sipas tij, rreziqet janë “shumë herë më të mëdha” se mundësitë.

Pritshmëritë në vitin 2022
Normat e inflacionit duket se do të vazhdojnë të ndikojnë në industrinë ushqimore dhe të shkaktojnë rritje të çmimeve, shkruan Fortune.

“Inflacioni e tejkalon rritjen e të ardhurave të familjeve dhe ndikon shumë në besimin e konsumatorëve, i cili është në nivel të ulët. Është vetëm çështje kohe përpara se të ndikojë në konsum në mënyrë materiale”, ka thënë analisti financiar, Greg McBride, në një intervistë për Fortune, në muajin dhjetor.

Kompania kërkimore IRI vlerëson se çmimet do të ndryshojnë në varësi të llojit të ushqimit, por edhe rajonit.

“Me rritjen e inflacionit, disa kompani të mëdha bëjnë rritje shtesë të çmimeve”, thuhet në raportin e IRI-t.

“Shohim se ndjeshmëria në çmime shfaqet për artikujt e përditshëm, si mishi, , shpendët e ngrirë dhe ushqimi për kafshët shtëpiake”, thuhet në raport.

Megjithatë, shkruan Economist, çmimet ka të ngjarë të mbeten nën vlerat e arritura në periudhën 2007-2008, kur frika globale për mungesë ushqimesh ka nxitur trazira në mbarë botën.

Shumica e vendeve kanë shmangur llojin e masave proteksioniste, si ndalimet e eksporteve dhe grumbullimi, që kanë ndezur krizën në atë kohë.

Pjesa më e madhe e ushqimit që njerëzit konsumojnë, përpunohet, që do të thotë se çmimi më i lartë i lëndëve të para shpesh absorbohet nga ata që e transportojnë, përpunojnë dhe shesin.

Por, artikujt e shtrenjtuar bujqësorë do të vazhdojnë të shkaktojnë dëme të mëdha në vendet në zhvillim, sepse popullsia e tyre ha shumë më pak ushqime të përpunuara: më shumë vezë dhe drithëra, më pak çokollata dhe ushqime të gatshme.

The damage will be exacerbated by other problems that have hit poor countries hardest, such as the devaluation of local currencies, restrictions and disruptions associated with the pandemic, and the loss of household income due to the pandemic and its consequences.

Vaccination against coronavirus would be a powerful medicine, writes The Economist, so that the economies outside the rich world, reopen and their incomes start to grow again.