Ekonomia

The price of round-trip tickets in August from Rinas is increasing, reaching up to 450 euros

The price of round-trip tickets in August from Rinas is increasing, reaching up

Albanian citizens, but especially immigrants, will find it very expensive to travel by plane in the month of August.

The prices of tickets through Rinas Airport, which this year have become significantly more expensive since the first months of the year, have jumped even further in August.

Especially for immigrants, the rates are very unfavorable, since the trip to Rinas is very expensive at the beginning of August (when most of them come) and leaving Tirana costs even more at the end of the month, being on average over 200 euros only one way.

Even if you find a ticket for less than 100 euros one way, mostly with Italy having the cheapest prices, the return is always much more expensive, over 100 or 200 euros, making a return ticket cost on average over 150 euros, reaching 455 euros in tourist destinations such as Spain.

August has always had high flight prices due to the high flow of travelers from immigrants and tourists, but in recent years tickets were reduced, after the entry of low cost companies, mainly Wizz Air, into the market, while in 2023 they jumped again , reaching new records.

Italy, the flight at the end of August from Tirana over 200 euros

From Tirana to Milan, with Wizz Air, on August 5, the ticket costs between 40-60 euros, while from Milan to Tirana on the 8th it is much more expensive, 100-120 euros, making a return ticket not cost cheaper than 140-150 euros.

At the end of August, when immigrants usually return to their homes, the opposite happens. The ticket from Tirana to Milan is much more expensive, at least 230 euros and up to 280 euros, for August 26. While the trip from Milan to Tirana on August 29 is much cheaper, only 25 euros. However, the return trip on August 26-29 is not cheaper than 250 euros.

Milan, with its two airports, Milan and Bergamo, is the first destination for flights from and to Tirana, according to data from Tirana International Airport (TIA).

E njëjta tendencë është dhe me Romën. Në fillim të gushtit, për të ardhur në Tiranë duhen 90-110 euro, ndërsa nga Tirana në Romë, bileta është më e lirë në 50-55 euro (për udhëtimin 5-8 gusht). Për të ikur nga Tirana në Romë në 26 gusht bileta kushton 130-205 euro, ndërsa nga Roma në Tiranë vetëm 23 euro.

Me Air Albania, operatori i dytë më i madh, për në Bergamo (Milano) biletat janë të shitur për pjesën më të madhe të gushtit, ndërsa në ditët që ka ende vende më i liri në një drejtim është rreth 100 euro, ndërsa në data të caktuara kërcejnë në mbi 200 euro (po në një drejtim) teksa nuk gjen bileta më të lira vajtje-ardhje sesa 200 euro.

Spanja, bileta më e lirë kushton më shumë se 300 euro

Spanja ka qenë një destinacion i preferuar i shtetasve shqiptarë vitin e fundit për shkak të linjave direkte dhe çmimeve të lira nga Wizz Air. Por, udhëtimi në fillim të gushtit do kushtojë shtrenjtë. Ikja për në Barcelonë në datën 5 gusht kushton 130 euro dhe kthimi në 8 gusht 190 euro, në total 320 euro.

Mos e merrni mundimit të shkoni në Barcelonë as në fund të gushtit. Vajtja në datën 26 kushton 370 euro dhe kthimi 60 euro, në total 430 euro.

Nuk është më i lirë as Madridi. Udhëtimi nga Tirana në Madrid dhe anasjelltas në datat 4-7 gusht kushton 360 euro. Në fund të gushtit, çmimet kërcejnë në 455 euro (vajtje ardhje në datat 25-28 gusht).

Gjermania, nuk ka më lirë se 250 euro

E shtrenjtë është dhe Gjermania, që është bërë vitet e fundit një nga destinacionet kryesore ku shkojnë shqiptarët për të punuar. Udhëtimi nga Tirana në Dortmund në datën 5 gusht kushton 210 euro dhe nga Dortmundi në Tiranë në 8 gusht 60 euro, pra në total 270 euro.

Në fund të gushtit, nga Tirana në Dortmund bileta është 230 euro dhe nga Dortmundi në Tiranë 35 euro, në total 265 euro për 26-29 gusht.

Hamburgu, një qytet që frekuentohet nga shtetasit shqiptarë, pasi shumë prej tyre që banojnë aty, është shumë më i shtrenjtë. Bileta vajtje-ardhje në 5-8 gusht arrin në 330 euro, ndërsa për datat 26-29 gusht luhatet në rreth 300 euro.

Anglia, mbi 220 euro, fundi i gushtit kërcen në 340 euro për të ikur në Londër

Londra është destinacioni i dytë më i frekuentuara pas Milano-Bergamo, sipas të dhënave nga TIA.

Në fillim të gushtit, një biletë vajtje-ardhje kushton 220-270 euro. (5-8 gusht)

Në fund të gushtit, biletat shtrenjtohen ndjeshëm. Ata që duan të fluturojnë nga Tirana në Londër me Wizi Air (lLondon -Luton) duhet të paguajnë nga 340-390 euro, ndërsa nga Londra në Tiranë bileta është shumë më e lirë, në 30 euro, por gjithsesi një udhëtim vajtje ardhje në 27-29 gusht kushton deri në 420 euro.

Edhe me Air Albania në London Stansted, çmimet variojnë nga 180-250 euro për një drejtim.

Wizz Air merr 66% të tregut, “dikton” çmimet

Wizz Air, kompania hungareze, që hyri si operator me kosto të ulët disa vjet më parë në tregun shqiptar, ka arritur të fitojë vazhdimisht treg, ndonëse tani nuk është më aq e lirë sa më parë, kur mund të gjeje shpesh bileta 20 euro në një drejtim, sidomos drejt Italisë.

According to Mondays from Tirana International Airport, for the period January-April 2023, Wizz Air had 66% of the market, clearly dominating a market where there are a total of 17 operators. This increase in market share has given this operator the opportunity to "dominate" over prices.

The second largest operator in the market is Air Albania, with 8%, followed by Albawings with 7%, Lufthansa with 4% and Austrian Airlines with 3%.

According to INSTAT statistics, the flow of passengers from and to Rinas has increased significantly this year. In the first quarter of 2023, 1,166,000 passengers traveled by airline. Compared to the same period of 2022, this indicator has increased by 53.3%.

Monitor article