Ekonomia

Large gas company ENAGAS partner with ALBGAZ, the agreement is signed in Madrid

Large gas company ENAGAS partner with ALBGAZ, the agreement is signed in Madrid

In Memorandum, a Memorandum of Understanding was signed today between Albgaz and the prestigious Spanish company ENAGAS, to pave the way for cooperation on a number of projects of the Albanian government in the energy sector. Prime Minister Edi Rama, who wrapped up his visit to Spain this afternoon as part of the NATO Summit - attended a meeting with Deputy Prime Minister Teresa Ribera and ENAGAS executives, together with Minister of Energy and Infrastructure Belinda Balluku.

Prime Minister Rama said during the meeting that the Albanian government is ready to strengthen relations and deepen cooperation with Spain in this important field. The Prime Minister stressed, among other things, that the interest of the most famous companies in Europe and the USA for cooperation in the field of energy is growing every day, paving the way for the transformation of Albania into an important point of entry and distribution of gas for all. region.

Large gas company ENAGAS partner with ALBGAZ, the agreement is signed in Madrid

"It's really a very, very good feeling for us who are doing this. After I have tried hard, the ambassador has tried even harder to achieve as much as possible to move forward in cooperation with Spain. We are very ready to strengthen the relationship and deepen cooperation with Spain. We are already investing in solar energy. Tomorrow we will inaugurate the construction of the first solar park, the first in the region, we are also working to do something with the wind, but with the Trans-Adriatic Pipeline and with the whole situation that has practically changed the whole perspective regarding gas, we are done attractive now, see us with different interest. We are very happy to see that there are many companies that are interested, so this is a very good moment to have the involvement of ENAGAZ.

Ndërsa Ministrja e Energjisë dhe Infrastrukturës Belinda Balluku tha se marrëveshja është një hap i ri për të forcuar sistemin tonë energjitik, për të krijuar kapacitete të reja dhe burime alternative të prodhimit të energjisë, përmes gazit të lëngshëm, duke e kthyer Shqipërinë si një nga vendet më të rëndësishme të Ballkanit për transmetimin e gazit të lëngshëm dhe në një faktor energjitik për të gjithë Europën.

Large gas company ENAGAS partner with ALBGAZ, the agreement is signed in Madrid

“Sot është një tjetër ditë e shënuar përsa i përket sektorit energjitik shqiptar, pasi një partner i rëndësishëm europian na është bashkuar. ENAGAS, një nga kompanitë më të mëdha të infrastrukturës së gazit dhe një nga transmetuesit e certifikuar europianë të gazit, si të lëngshëm, ashtu edhe natyral, tashmë është partner me ALBGAZ-in shqiptar. Pas një kohe të gjatë dhe negociate që kemi që kemi patur me kompaninë spanjolle, sot në prezencë të Kryeministrit Rama dhe të zëvendëskryeministres Ribera nga pala spanjolle, kemi firmosur një Memorandum Bashkëpunimi, i cili hap rrugën kështu për një të ardhme shumë interesante në fushën energjitike midis dy vendeve tona. ENAGAS është angazhuar, jo vetëm për të kontribuuar fuqishëm në ngritjen e të gjithë transmetuesit IAP, pra duke nisur nga e gjithë pjesa perëndimore e Ballkanit perëndimor, pra nga Kroacia deri në Greqi ku Shqipëria përfshihet me Portin e lundrueshëm të Vlorës edhe me pikat e daljes që kemi në territorin tonë të gazjellësit të TAP-it, por gjithashtu është angazhuar të marrë pjesë edhe me investimet në depozitat natyrore të gazit të lëngshëm, por edhe në të gjitha hapat që ne do të hedhim në të ardhmen edhe në terminalin, edhe në termocentralin e Vlorës, i cili parashikohet të arrijë edhe në 350 Megavat/orë.

Duhet theksuar tashmë që energjia si për Shqipërinë, si për Spanjën, por edhe për mbarë vendet europiane, por edhe mbarë botën, nuk është më çështje komerciale. Nuk bëhet fjalë për një produkt, i cili është i nevojshëm dhe është një nga nevojat bazike të cdo qytetari kudo në botë, por bëhet fjalë për sigurinë. Energjia tashmë është kthyer në ‘armën’ më të fortë të sigurisë pasi kemi parë se konflikti midis Rusisë dhe Ukrainës,ka nxjerrë në sipërfaqe këtë problem prej disa muajsh. Kështu që Shqipëria, duke patur një partner të ri, duke firmosur sot një bashkëpunim me ENAGAS, i cili nis menjëherë duke nisur që nesër dhe puna intensive është lënë për të nisur në fillim në shtatorit kur ENAGAS do të vizitojë Shqipërinë, ne kështu kemi shënuar sot një hap të ri për të forcuar sistemin tonë energjitik, për të krijuar kapacitetet e reja dhe burimet alternative të prodhimit të gazit të lëngshëm dhe duke kthyer Shqipërinë si një nga vendet më të rëndësishmë të Ballkanit për transmetimin e gazit të lëngshëm, i cili do të vijë në Portin e Vlorës dhe duke e kthyer Shqipërinë në një faktor energjitik për të gjithë Europën,” u shpreh Balluku.