BOTA

Scholz: We will continue to provide arms support to Ukraine and tough sanctions against Russia

Scholz: We will continue to provide arms support to Ukraine and tough sanctions

"Germany will send weapons to Ukraine as long as necessary," said German Chancellor Olaf Scholz, adding that it was clear that Ukraine belonged to Europe. The German leader said that his country will be committed to Ukraine receiving the status of candidate country for membership in the European Union.

German Chancellor Olaf Scholz vowed that his country would continue to help Ukraine through arms deliveries, as long as necessary. Mr Scholz added that after his visit to Kiev last week, it was even clearer that Ukraine belonged to Europe.

"It is clear that we will continue to provide armed support to Ukraine. "We will continue for as long as Ukraine needs our help," the German leader said in a speech to the German Federation of Industries (DUI) in what is known as "Industry Day."

"Ukraine belongs to us, it belongs to the European family," Scholz added, adding that Germany supports the European Commission's recommendation that Ukraine be granted EU candidate status and that the European Council be committed to a unified stance. for that matter.

At the end of this week (June 23-24), European Union member states will discuss and vote on Ukraine's European path.

If Ukraine progresses towards candidate status, the process for full EU membership could take several years.

Meanwhile, the German Chancellor said his country would continue sanctions against Moscow, even though they hurt the German economy.

"We are acting against Russia with harsh and unprecedented sanctions. Sanctions that work. Yes, these sanctions are hurting us and our companies. "But they are right," said Scholz.

The German Chancellor was in Kiev along with French President Emmanuel Macron and Italian Prime Minister Mario Draghi. The three top European leaders also met with Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy and got a closer look at Irpin, the city devastated by Russia's brutal attacks.

Më herët, Gjermania, Franca dhe Italia janë kritikuar nga Kievi se nuk kanë bërë sa duhet për ta ndihmuar Ukrainën në luftën kundër Rusisë, por vizita e përbashkët e udhëheqësve të këtyre tri vendeve është parë si shpresë për të ardhmen evropiane të Ukrainës.

Qeveria gjermane publikon për herë të parë një listë të dërgesave të armëve në Ukrainë

Në të pasqyrohen të gjitha armët dhe pajisjet ushtarake që tashmë i janë dorëzuar Ukrainës dhe janë planifikuar për dorëzim.

Sipas informacioneve, bëhet fjalë për armë nga stoqet e Forcave të Armatosura Gjermane dhe dërgesa nga industria gjermane e armatimeve. Lista përditësohet rregullisht.

Zëdhënësi i qeverisë, Steffen Hebestreit tha në Berlin se me këtë publikim, Gjermania ndjek praktikën e aleatëve më të afërt, siç janë Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Among the weapons delivered so far are 3,000 light anti-tank cannon shells, 100,000 hand grenades, 500 Stinger anti-aircraft missiles, 100 machine guns and 16 million rounds of ammunition. In addition, there are many devices such as 23,000 combat helmets, 14,900 anti-tank mines, motor vehicles, 1,200 hospital beds and four electronic anti-drone devices and a field hospital.