BOTA

World politics for three days locked in the castle of the Bavarian Alps

World politics for three days locked in the castle of the Bavarian Alps

The G7 heads of state and government gathered at Elmau Castle in the Bavarian Alps for the Summit of the World's Most Industrial and Democratic Countries. German Chancellor Olaf Scholz welcomed the other G7 heads of state and government to their annual meeting. The debates focused on the world economic situation and security policy.

World politics for three days locked in the castle of the Bavarian Alps

At their center is the war in Ukraine and its aftermath. G7 countries are expected to reaffirm their support for Russia attacked by Russia. Scholz is expected to seek G7 support for the idea of ??a "Marshall Plan" to rebuild war-torn Ukraine.

World politics for three days locked in the castle of the Bavarian Alps

At the G7 summit, the United States wants to reach an agreement in principle on its proposal for an international border on the price of Russian oil. This aims to force Russia to sell its oil in the future at a much lower price to big buyers like India. This may work in order for the West to link services such as providing oil transportation with price limit compliance. Concrete financial promises are expected in the fight against hunger, which is particularly prevalent in East Africa and which is deteriorating with rising grain prices due to the war. High energy prices and climate protection will also be discussed in Elmau.

World politics for three days locked in the castle of the Bavarian Alps

Biden for Western unity

Samitit i parapriu një takim dypalësh midis Scholz dhe Joe Bidenit. Presidenti amerikan me këtë rast nënvizoi partneritetin e ngushtë me Gjermaninë dhe kancelarin. “Ne jemi partnerët më të afërt,” tha Biden. Ai siguroi gjithashtu se vendet e G7 do të mbeten të bashkuara përballë luftës ruse kundër Ukrainës. “Presidenti rus Vladimir Putin i ka bërë llogaritë gabim duke pritur përçarje në kampin perëndimor pas sulmit në Ukrainë”, tha Biden.

Biden njoftoi paraprakisht se vendet e G7 donin të shpallin në samitin e tyre një ndalim të importit të arit rus. Kjo do t'i privonte Rusisë dhjetëra miliarda dollarë të ardhura nga ky produkt i rëndësishëm eksporti. Një zyrtar i lartë i qeverisë amerikane tha në një telefonatë me gazetarët se vendet e G7 do të shpallin zyrtarisht ndalimin e importeve të martën, ditën e fundit të samitit. Ari është produkti i dytë më i rëndësishëm eksportues për Rusinë pas energjisë.

Pesë vende të ftuara në samitin e G7-ës

World politics for three days locked in the castle of the Bavarian Alps

Përveç G7, po marrin pjesë në samit edhe presidenti i Këshillit të BE Charles Michel dhe presidentja e Komisionit Ursula von der Leyen. Scholz ka ftuar gjithashtu pesë nga Azia, Afrika dhe Amerika e Jugut: Indinë, Indonezinë, Afrikën e Jugut, Senegalin dhe Argjentinën.

"Our understanding of democracy is very limited if we focus only on the classical West," Scholz explained to justify his choice.

The meeting takes place in a castle turned into a five-star hotel in the Bavarian highlands of Wetterstein. Due to its isolation at about 1000 meters above sea level, near the border with Austria, the hotel is considered the ideal place for such a meeting. The site is surrounded by miles of heavily guarded fences.