BOTA

Who pays for politics in Italy and what is the price of democracy?

Who pays for politics in Italy and what is the price of democracy?

By Antonio Fraschilla, Vittorio Malagutti and Mauro Mufano / To lend a hand to Carlo Calenda, the builders also took the stage. A transfer of five thousand euros came from Nicolò Rebecchini, the heir of a dynasty of Roman builders, who has been sailing in business and politics for decades. While Pietro Salini, owner of 'Webuild', paid ten thousand euros. However, their names do not appear in the public list of financiers of Calenda, the mayoral candidate, defeated in the race for the capital. In the last week of September, a few days before the vote, two entrepreneurs appeared behind the logos of personal companies: 'Athena participation', which is owned by Salini, and 'Monte della Breccia', managed by Rebecchini. Everything is fine for them, because the law does not require the shareholders of the sponsoring companies to be made known. And so,

'Espresso' has analyzed and reworked a thousand pages of documents in which donations to political parties and movements have been registered. A voluminous dossier compiled on the basis of the rules of January 2019 with the evocative title "Spazzacorrotti". Created to establish order in the funding jungle, the new rules have only partially solved the problem. Reporting obligations have also been extended to foundations, which are increasingly used as donor collectors. However the rule has mostly not been implemented, because only about 20 organizations have so far responded to the request, thousands more have disappeared. All this during the investigations of the judiciary, from Florence (Matteo Renzi Open Foundation) to Genoa (Change of Ligurian president, Giovanni Toti), fuel suspicions of illegal funding. The 2019 rule also imposed new reporting methods: all associations must be public and traceable, but in the end the interplay of politics and business, between private interests and legitimate support for party ideals, is lost across thousands of pages on the site. of Parliament's website. And policy financing thus becomes a big bargain. According to L'Espresso analysis, from August 2020 to September, the party system received about 47 million euros, mainly in the form of contributions paid by parliamentarians themselves. However, the list also includes disbursements of more than 400 companies and entrepreneurs. all associations should be public and traceable, but in the end the interplay of politics and business, between private interests and legitimate support for party ideals, is lost through the thousands of pages on Parliament's website. And policy financing thus becomes a big bargain. According to L'Espresso analysis, from August 2020 to September, the party system received about 47 million euros, mainly in the form of contributions paid by parliamentarians themselves. However, the list also includes disbursements of more than 400 companies and entrepreneurs. all associations should be public and traceable, but in the end the interplay of politics and business, between private interests and legitimate support for party ideals, is lost through the thousands of pages on Parliament's website. And policy financing thus becomes a big bargain. According to L'Espresso analysis, from August 2020 to September, the party system received about 47 million euros, mainly in the form of contributions paid by parliamentarians themselves. However, the list also includes disbursements of more than 400 companies and entrepreneurs. According to L'Espresso analysis, from August 2020 to September, the party system received about 47 million euros, mainly in the form of contributions paid by parliamentarians themselves. However, the list also includes disbursements of more than 400 companies and entrepreneurs. According to L'Espresso analysis, from August 2020 to September, the party system received about 47 million euros, mainly in the form of contributions paid by parliamentarians themselves. However, the list also includes disbursements of more than 400 companies and entrepreneurs.

Dear leaders

The movements born recently with the initiative of the politicians themselves to sever ties with the parties, seem to be new business. The aforementioned calendar raised more than a million and a half euros allocated between Action and its committee for the Municipalities of Rome. Toti of Liguria, the leader of Cambiamo, collected about 660 thousand euros, while the election campaign. Beppe Sala, newly elected mayor of Milan, was funded by about 400 thousand euros in private contributions. The ambitions of these new executives have found the concrete support of dozens of entrepreneurs, professionals and bankers. In addition to weight-producing Salini and Rebeccini, the fashion world has also mobilized for Calenda through Prada owner Patrizio Bertelli, along with the Zegna and Loro Piana families.

Dhe më pas Luca Garavoglia i Campari me presidentin e Federaçiai, Alessandro Banzato, një emër i madh në industrinë e çelikut si Giovanni Arvedi dhe Merloni i Ariston, të cilët sapo kanë hyrë në bursë, Gianfelice Roça i Techint dhe kompanitë e naftës me Brachetti Peretti-n. Të gjithë dërguan transferta nga 10 deri në 50 mijë euro, por ka edhe nga ata që kanë preferuar ta ndajnë angazhimin në dysh.

Stefano Achermann, konsulenti bankar dhe i sigurimeve, i cili kohët e fundit bashkëpunoi me Fedez, kontribuoi në fushatën zgjedhore të Calenda në Romë (dy mijë euro) dhe në atë të Sala në Milano (dy mijë euro). Kryebashkiaku i Lombardisë, i kthyer nga një karrierë e gjatë si menaxher, ka mbledhur kontribute bujare nga rrethet financiare që ka frekuentuar gjithmonë. Nuk është rastësi që në listën e mbështetësve të tij janë Federico Sarruggia i 'Permirës' dhe Roberto Notarbartolo i Villarosa, ish-Mediobanca, agjenti i pasurive të paluajtshme Daniel Buaron dhe Marco Drago, i cili drejton grupin 'De Agostini'. Stefania Bariatti, një juriste dhe profesoreshë universiteti është gjithashtu e njohur në botën e financave, deri në vitin e kaluar presidente e Monte dei Paschi di Siena. Bariatti kontribuoi me një mijë euro për Sala-n, kryebashkiakun që e emëroi atë në bordin e drejtorëve të A2a, kompania energjetike e listuar në bursë dhe në pronësi të bashkisë së Milanos.

47 milionë euro është vlera totale e të gjitha donacioneve të bëra për të gjitha palët nga gushti i vitit 2020 në muajin shtator 2021. Shifra përfshin edhe 6 milionë eurot për rikthimin e Lëvizjes '5 stelle'.

400 janë kompanitë SRL, për një kandidat apo për një palë. 13 milionë euro janë dhënë në total për Lega Nord të Salvinit. Për PD rreth 9 milionë Euro.

Lega mund PD-në

Lega e drejtuar nga Matteo Salvini, është aja që mbledh më shumë, pra 13 milionë euro. Nga ana tjetër, Partisë Demokratike iu desh të kënaqej me vendin e dytë me një shifër prej pak më shumë se 9 milionë euro, ndërsa Fratelli d’Italia regjistroi lëvizje financiare për rreth 3.4 milionë euro, përpara Forza Italia që arriti në 2.2 milionë. Një rast më vete është ai i 5 Stelle, të cilët morën gjithsej rreth 4.6 milionë, duke përfshirë fondet e destinuara për shoqatën Rousseau të Davide Casaleggio. Lëvizja e lindur dhe e rritur në valën e fushatave kundër financimit publik të politikës ditët e fundit ka përfunduar shndërrimin e saj në parti me referendum.

Partitë e mëdha mund të mbështeten në rrjetin e seksioneve rajonale dhe lokale, shpesh të afta për të tërhequr interesa të veçanta. Lega me 35 degët e saj në zonë ka grumbulluar gati 5 milionë euro dhe së fundmi disa zinxhirë tregtarë në sektorin e mobiljeve po shohin me shumë interes partinë e Salvinit. Giovan Battista Carosi, mbrojtësi i Mondo Convenienza, dhuroi 50,000 euro më 6 shtator, ndërsa Giessegì dha 50,000 euro të tjera më 27 korrik, një industri mobiljesh në zonën Macerata kur Salvini e vizitoi në një nga turnetë e tij elektoralë. Pronari i saj Gabriele Miçini kërkoi nga Lega hapjen e menjëhershme të mobilerive të mbyllura prej krizën pandemike. Në Liguria, Green Up, më 2 shtator 2020, i pagoi 15 mijë euro selisë rajonale të Carroccio: kompania menaxhon landfillin e Bossarino në zonën Savonese dhe menaxhohet nga Flavio Raimondo.

Partia Demokratike e Enrico Lettës në nivel kombëtar mbledh më pak se 3 milionë, por pjesa më e madhe menaxhohet nga 100 seksionet lokale që kanë marrë mbi 6 milionë euro, mes dyshimeve dhe konflikteve të mundshme të interesit. Sa për të dhënë një shembull, më 21 shtator, kompania e pasurive të paluajtshme Sias dhe ajo e Costruzioni Mecchaniche Paglierani dhuruan nga katër mijë euro secila. Pak ditë para këtij dhurimi, këshilli i qendrës së majtë të Santarcangelo di Romagna-s, në provincën e Rimini-t, kishte dhënë miratimin përfundimtar për ndërtimin e një supermarketi në tokën e Paglieranit. Propozimin në Këshill e kishte bërë Sias.

Muajt ??e fundit, 'Brothers of Italy' kanë tërhequr edhe interesat në rritje të sektorit privat. Donatori më i madh i Melonit është gjigandi privat i kujdesit shëndetësor 'Gruppo Villa Maria', i cili e ka zemrën në Emilia Romagna, por gjithashtu ka projekte zgjerimi në Italinë qendrore dhe ka disbursuar 50,000 euro. Në të njëjtin sektor operon edhe Euroclinic srl, e cila dhuroi 10 mijë euro gushtin e kaluar. Confartigianato Marche pagoi 12.500 euro pak ditë pas shpalljes së Francesco Acquaroli të Fdi si guvernator i Marche. Por partia e djathtë pëlqehet edhe nga shoqatat e punëdhënësve si Confagricoltura, Confapi dhe Coldiretti të cilët kanë dhuruar nga një mijë deri në katër mijë euro.

Silvio dhe shokët

'Forza Italia' mbijeton falë aksionerit të saj të vetëm Silvio Berlusconi, i cili ka marrë mbi 90 milionë borxhe bankare të grumbulluara nga krijesa e tij politike, përndryshe do ishte i dënuar me falimentim. Vitin e fundit, donacioni i Berlusconit, 100,000 euro nga Fininvest dhe po aq nga djali i tij Luigi, dhanë një kontribut vendimtar në mbështetjen e arkës së rraskapitur, por së bashku me ish-kryeministrin kanë dalë edhe donatorë të tjerë. I pari në listë, me 95,000 euro të paguara në shtatorin e kaluar, është themeluesi i 'Universitetit Telematik Niçolò Cusano (Unicusano)', Stefano Bandeçhi. Në vend të dytë gjejmë ish-presidentin e Confindustria, sipërmarrësin Antonio D'Amato. Të dy, siç do të shohim, kanë arsye të shkëlqyera për të zbrazur kuletat e tyre.

Me origjinë toskane, një e kaluar si militant i ekstremit të djathtë, pronari i 'Unicusano' kishte dhënë 40,000 euro në vitin 2020. Ndërkohë, partia e Berlusconit hyri në qeveri dhe Bandeçhi hyru në lojë. Një video e postuar në Instagram e tregon atë duke biseduar në dhomat e Ministrisë së Bujqësisë me nënsekretarin Francesco Battistoni, një senator nga Viterbo, i cili bëri karrierë nën krahun mbrojtës të Antonio Tajanit. Prillin e kaluar, Bandeçhi njoftoi se miku i tij Battistoni e kishte emëruar atë 'këshilltarin e tij ekonomiko-industrial'. Në faqen e departamentit të bujqësisë, megjithatë, nuk ka asnjë gjurmë të këtij postimi. Edhe për D'Amato, mbështetja e partisë së Berlusconit u tregua shumë e dobishme në mbrojtjen e fitimeve të biznesit familjar. Sipërmarrësi i Campania-s drejton kompaninë në Napoli ku krijohen kuti ambalazhi për produkte nga më të ndryshmet, përfshirë ushqimin dhe pijet. Pronari i kësaj kompanie, me një xhiro 700 milionëshe, ka sulmuar Komisionin Europian në Bruksel, nga frika e rregullave që herëpashere vendosen për mbrojtjen e mjedisit, por që do të çonin në dëm të rritjes së tij ekonomike. Në të njëjtën linjë është edhe Forza Italia e Beslusconi-t, e cila prej vitesh kërkon zgjerimin e përdorimit të Plastikës njëpërdorimshme. Objektivi u arrit: më 5 nëntor qeveria e Romës miratoi një dekret legjislativ që kërkon vetëm pjesërisht zbatimin e rregullave të vendosura në Bruksel. Forza Italia fitoi. Dhe D'Amato i cili dhuroi 110 mijë euro për partinë e Berlusconit.