BOTA

All of Israel in strikes and protests against Netanyahu's justice reform

All of Israel in strikes and protests against Netanyahu's justice reform

Workers in key sectors in Israel began a nationwide strike on Monday, which risks paralyzing the economy. The strike is an escalation of demonstrations against Prime Minister Benjamin Netanyahu's plan for sweeping changes to the judiciary, which would weaken the system and give more control over it to the government and parliament. The weekend sacking of the defense minister after criticizing the reform was the latest push for protesters across the country.

Flights from the country's main international airport were grounded, shopping malls and universities closed their doors and Israel's largest union group called for its 800,000 members - in health, transit, banking and other fields - to stop work. The main doctors' union also announced that its members would go on strike.

Tens of thousands of people filled the streets across the country in a spontaneous expression of outrage after the prime minister's decision to fire the defense minister.

Protesters waved banners and set fires on Tel Aviv's main highway, blocking the highway and many other roads across the country for hours.

Thousands of demonstrators arrived in Jerusalem on Monday to protest the changes. They see the Netanyahu government's move as a step towards dictatorship.

“A nuk ka vuajtur mjaft populli hebre? Kjo është fjalia më e përshtatshme që mund të themi në këtë moment. Shko në shtëpi, na lër të qetë. Nuk më intereson kush vjen në vend të tij. Kushdo është më i mirë se Netanjahu", thotë protestuesi Tsur Livne.

“Kur ministri i Mbrojtjes (Yoav Gallant) del në TV dhe thotë 'jemi në rrezik të madh'. Dhe më pas kryeministri thotë 'nuk po tregohesh besnik ndaj meje, kështu që unë do të të shkarkoj,’ është e tmerrshme”, thotë studentja Avishage Biton.

Ndryshimet do të forconin kontrollin e qeverisë mbi emërimet në gjyqësor, do të kufizonin kompetencat e Gjykatës së Lartë për të rishikuar vendimet e qeverisë dhe do t’i jepnin Knessetit autoritetin për të rrëzuar vendimet e kësaj Gjykate dhe kufizuar shqyrtimin nga gjykatat të ligjeve.

Ministri i Mbrojtjes, Yoev Gallant ishte anëtari i parë i lartë i partisë Likud në pushtet që foli kundër reformës, duke thënë se ndasitë e thella po kërcënonin të dobësonin ushtrinë.

“Përçarja në rritje në shoqërinë tonë po depërton në Forcat e Mbrojtjes së Izraelit dhe në agjencitë e sigurisë. Kjo përbën një kërcënim të qartë, të menjëhershëm dhe të prekshëm për sigurinë e shtetit”, tha ai të shtunën.

Shkarkimi i ministrit të Mbrojtjes duket se e mbushi kupën për shumë njerëz, përfshirë Histadrut-in, grupi më i madh ombrellë i sindikatave të vendit.

“Si mund të shkarkohet ai kështu? Çfarë jemi ne republikë bananesh? Ç’është kjo?” tha kreu i këtij grupi.

Shkarkimi sinjalizoi se kryeministri dhe aleatët e tij do të vazhdojnë këtë javë me hapat e planit për ndryshime. Megjithatë disa anëtarë të partisë së tij Likud thanë se do ta mbështesnin Netanjahun nëse ai do t'i dëgjonte thirrjet për të ndalur ndryshimet, ndërsa media izraelite, duke cituar burime të paidentifikuara, njoftoi se ai në fakt mund ta ndalte reformën të pakën përkohësisht.


Protestuesit u mblodhën të hënën edhe para Knessetit, parlamentit të vendit ndërsa brenda parlamentit një komision miratoi një projektligj kyç për ndryshimet e gjyqësorit.

Gjatë një sesioni të tensionuar mbi projektligjin, ligjvënës të opozitës përplasën duart në tryezë dhe bërtitën "turp, turp", ndërsa disa prej tyre u nxorrën nga salla.

Kryetari i komisionit për kushtetutën, ligjet dhe drejtësinë tha se procesi për projektligjin do të vazhdojë normalisht dhe se koalicioni qëndron i fortë.

Plani për ndryshimet në gjyqësor, i ndërmarrë nga kryeministri Netanjahu, i cili është në gjyq për korrupsion, dhe aleatët e tij në qeverinë më të djathtë të Izraelit e ka zhytur Izraelin në një nga krizat e brendshme më të rënda.

Trazirat kanë thelluar ndasitë mbi karakterin e Izraelit që kanë ekzistuar që nga krijimi i tij. Protestuesit thonë se po luftojnë për vetë shpirtin e kombit, duke thënë se reforma do të eliminojë sistemin e kontrolleve dhe balancave të Izraelit dhe do të sfidojë drejtpërdrejt idealet e tij demokratike.

Qeveria i ka etiketuar protestuesit si anarkistë që duan të rrëzojnë një udhëheqje të zgjedhur në mënyrë demokratike dhe thotë se plani do të rivendosë një ekuilibër midis degëve gjyqësore dhe ekzekutive dhe do të frenojë atë që ata e shohin si një gjykatë me kompetenca të tepruara me prirje liberale.

Në qendër të krizës është vetë Netanyahu, udhëheqësi më jetëgjatë i Izraelit dhe pyetjet se deri ku është i gatshëm të arrijë ai për të ruajtur kontrollin e pushtetit, ndërkohë që ai vetë përballet me akuza për mashtrim, shkelje të besimit dhe marrje ryshfeti në tri çështje të veçanta. Ai mohon të ketë bërë shkelje.

Presidenti Izraelit, Isaac Herzog, bëri thirrje përsëri për ndalimin e menjëhershëm të planit. Të njëjtën gjë bëri edhe udhëheqësi i opozitës Yair Lapid.

"I call on the government of Israel, the Likud, to come to their senses, stop the legislation and come talk to us. We don't need to clash, we don't need to be divided. There are solutions," he said.

The developments are also being followed closely in Washington. The US, although a close ally of Israel, has had concerns about Netanyahu and the far-right elements of his government. National Security Council spokeswoman Adrienne Watson said the United States was deeply concerned by the developments in Israel, which underscore the urgent need for compromise.

"Democratic values ​​have always been and must remain a hallmark of US-Israel relations," Watson said.