Art dhe Kulturë

From Edgar Allan Poe to Shakespeare: Five fascinating literary mysteries that have never been solved

From Edgar Allan Poe to Shakespeare: Five fascinating literary mysteries that

Unexplained disappearances, strange manuscripts, death without a known cause: these are some of the mysteries that have represented the main elements of literary fiction for centuries. But they themselves have represented the main mysteries in the lives of some of their authors, filled with inexplicable or even simply banal mysteries.

Usually, when we read a mysterious book, or when we see a scary book, we can rely on a kind of conclusion that unites most cases, even if the conclusion is not always satisfactory. In real life, however, we must admit that some mysteries will always remain so. Here are 5 real literary mysteries that have not been solved yet.

What is written in Vojnish's manuscript?

This book has existed since the beginning of the 15th century, and we still do not know what it means, and even in what language it was written. Wilfried Vojnish bought the book in 1912, and since then it has been studied by cryptographers for years.

The writing is from left to right, and the book is filled with carefully arranged illustrations of plants, women, castles, dragons, and so on. But the alphabet used is completely unknown.

Some have theorized that the book is full of secret knowledge about medicine and science based on herbal plants, written in coded form to avoid accusations of witchcraft. Other theories range from magic to aliens, to time travelers. But we may probably never know the truth.

Who killed the American writer Edgar Alan Poe?

During his life this writer has written many creepy stories. But perhaps the most horrifying story of all has to do with his death. He was traveling from Richmond, Virginia to Philadelphia, as he wanted to edit a collection of poems.

Një javë më vonë, ai u gjet në rrugë në Baltimora në gjendje të rëndë shëndetësore, dhe i veshur me rrobat e dikujt tjetër. Me sa duket ai nuk mbërriti kurrë në Filadelfia, dhe askush nuk e di se ku e kaloi atë javë fatale. Po u dërgua te një mjek në Baltimora, por tashmë ishte shumë vonë. Shkrimtari nuk e rimori dot vetëdijen dhe vdiq 4 ditë më vonë, në mesin e haluçinacioneve dhe duke bërtitur vazhdimisht emrin Rejnolds.

Ku ndodhet komedia e munguar e Shekspirit?

Ekziston të paktën një pjesë e Shekspirit, të cilën mund ta quajmë të humbur. Ndër vite ka pasur disa deklarata nga njerëz, që kanë pretenduar se e kanë gjetur tekstin e komedisë “Cardenio”, por asnjëra prej tyre nuk mund të deklarohet përfundimisht autentike.

Ajo që ne dimë është se në vitin 1653, një botues kishte të drejtat e komedisë “Historia e Cardenios”, kompania “Fletcher & Shakespeare”. Dhe kompania e Shekspirit ishte paguar për të vënë në skenë diçka të quajtur “Cardenna” dhe “Cardenno”. Vepra ekzistonte thuajse me siguri, dhe ka qenë me shumë mundësi një përshtatje e veprës “Don Kishoti” të Servantesit. Por sa i përket vetë skenarit, kjo vepër mund të ketë humbur në kohë.

Pse Agata Kristi u zhduk për 11 ditë?

Në një rast shkrimtarja e famshme e romaneve thriller, Agata Kristi, u zhduk pa gjurmë për 11 ditë. Nuk është çudi që këta shkrimtarë të veçantë, janë shumë të aftë për të qenë misteriozë. Të premten e 3 dhjetorit 1926, Kristi i hipi makinës së saj dhe u largua natën nga shtëpia.

Zhdukja e tij nxiti një kërkim intensiv nga zyrtarët e policisë por edhe kolegët e saj shkrimtarë, përfshirë Sër Artur Konan Dojli dhe Doroti L.Sajers. Makina e sa u gjet shumë shpejt e braktisur diku, por asgjë shenjë e Kristit, apo gjurma e ndonjë aksidenti.

11 ditë pas zhdukjes së saj, Kristi u rishfaq në një hotel luksoz në qytetin Harrougejt, duke pretenduar se nuk mbante mend asgjë nga zhdukja e saj. Ajo kishte hyrë në hotel me identitetin e Tereza Nill, që ishte emri i të dashurës së burrit të saj. Kristi u rikthye në jetën e saj normale, pa kujtuar dot ato 11 ditë misterioze kur u zhduk.

Kush e shkroi “Beowulf”?

One of the most famous epic poems in the history of literature was written by… an anonymous. To this day no one knows who wrote Beowulf. Was he a writer? Or a group of writers? Was it an attempt to rewrite Anglo-Saxon history, adding a host of monsters, or a completely imaginary story?

It is likely that everyone who wrote that poem relied on oral tradition. It is also likely that whoever wrote it was summarizing ancient pagan myths, giving them a Christian meaning. The oldest existing manuscript dates back to about 1,000 years ago. So it is unlikely that we will ever find out who this mysterious author was.

* Article published on bota.al and reposted on tiranapost.al