Art dhe Kulturë

Inva Mula: TKOB needs a foreign leader! I do not forgive them for not paying homage to Nina and Avni Mulan

Inva Mula: TKOB needs a foreign leader! I do not forgive them for not paying

In the interview for the journalist Mira Kazhani, Inva Mula tries not to turn it into a debate on a personal level, -although it is clear the lack of communication with the friend of the childhood bank, Zana Çela, the director of TKOB. No names, but she has made it clear that the way the 65th anniversary of TKOB was managed, forgetting not only Inva, she says, but also many other names like Edit Mihali, Suzana Turku, and others or the lack of presentation of a work calendar, shows the need according to Mula for a new manager: "TKOB should probably be run by a professional, foreigner. Even do not allude here that only I do not do that, for the reason that I still have things to do. "I do not say for myself. The theater should be run by professionals."

Mira Kazhani: For example, is there a professional or would you like to stop by any name?

Inva Mula: "Not that I can not dwell on any name, but for example it could be a foreigner who could make the Opera and Ballet Theater. You imagine what artistic potential of young people we have. We have young people extraordinary, with wonderful voices. "


While besides explaining that he said no to the invitation as a spectator of the Ministry of Culture, and that of TKOB, it is worth mentioning that there was a proposal in the summer from the director Zana Çela, to which neither Inva responded, nor from TKOB there was no insistence on giving priority to the event rather than personal reports: "Si spektatore, dhe nga Ministria e Kulturës si spektatore, por nuk e kam pranuar. Nuk mund të jem spektatore. Inva nuk mund të jetë spektatore. Unë mund të isha edhe 99 vjeç, prapë nuk do isha spektatore në një ngjarje të tillë. Se nuk ishte vetëm hapja e rinovimit të teatrit, por përkonte me një përvjetor të teatrit. Ky teatër ka një histori. Ky teatër ka një memorie e cila rëndon mbi supet e shumë artistëve. Po një peshë, një gur i rëndësishëm në këtë memorie është familja Mula aty brenda. Nuk bëhet fjalë për Invën. Bëhet fjalë për Nina dhe Avni Mulën. Nuk e di, por paskam bërë shumë mirë që s`kam qenë dhe si spektatore, pasi aty nuk është folur për prindërit e mi. Atje nuk ka dalë një imazh i premierës të Invës 22-vjeçare me Traviatën, që kam thyer të gjitha rekordet. Deri atëherë nuk kishte ndodhur një gjë e tillë. Domethënë, nëqoftëse historia në Shqipëri do shkruhet nga njerëz të cilët ose nuk e njohin, ose janë dashakeqës".


Full video interview at the link below.

* Copying, reproduction and republishing without the permission of the editor is prohibited!

* Contact us by email: [email protected]

* Tiranapost.al.