Art dhe Kulturë

The work "Tinka Kurti - The Diary of a Husband" is published with unknown stories about the life of the great actress

The work "Tinka Kurti - The Diary of a Husband" is published with

"Tinka Kurti - Diary of a husband" is a special edition, between the diary and the photo album, brought with great finesse to the reader by the author Anila Mema. It is a rare diary, with unknown memories and stories that date up to 40 years ago from the stage life of the famous Albanian actress, accompanied by original photos. But, this rare publication becomes even more special for the fact that it is a diary kept by the husband of the actress "Honor of the Nation", Tinka Kurti.

The work "Tinka Kurti - The Diary of a Husband" is published with

In the promotion of the work, the Mayor of Tirana, Erion Veliaj, described the great artist, Tinka Kurti, as an inspiration for all generations, who gave a lot to the Albanian art through work and sacrifice.

The work "Tinka Kurti - The Diary of a Husband" is published with

"You have illuminated that road! Today you are an honorable woman and we bow with much respect before you. You have inspired us all - you have shown us that even though man falls, he rises again to move forward. Your persistence is an inspiration to the whole new generation of actors. I am very grateful for this ", declared Veliaj.

The Mayor assured that the Municipality of Tirana will continue to support art.

Një nga debatet e fundit ishte pse e financojmë artin dhe kulturën në qytet. Pse financuam online, gjatë kohës së pandemisë, shfaqje teatri, performanca muzikore dhe baleti. Pyetja që kam është: Aktorëve që na bëjnë të qeshim, a u vjen fatura e energjisë? Po ujë a paguajnë? Po fëmijët e tyre a shkojnë në shkollë? Po tavolina e tyre nuk shtrohet në darkë? Jam shumë krenar për Bashkinë e Tiranës - kemi bërë shumë qendra sociale, mensa, për të ndihmuar këdo në nevojë, sidomos tre ditët e ardhshme kur do të bëhet ftohtë – por, pyetja është: a jeton njeriu vetëm me bukë? Apo ndoshta jeton edhe me art, me teatër, me filma, me libra, me opera, me balet, që janë ushqimi i shpirtit?”, theksoi Veliaj.

Në shenjë vlerësimi për profesionalizmin, talentin dhe bukurinë që i fali skenës dhe ekranit shqiptar, ministrja e Kulturës, Elva Margariti, i dorëzoi artistes së madhe Tinka Kurti një objekt simbolik në formën e një copëze shkëmbi.

The work "Tinka Kurti - The Diary of a Husband" is published with

“Jemi bashkuar për të celebruar këtë moment për një njëri të veçantë, për një muzë për të gjithë ne. Tinka ka guxuar shumë! Për mua, të ndash kaq shumë nga vetvetja dhe ta bësh këtë në mënyrë publike, përtej roleve që ke bërë më parë, përtej çdo gjëje të kaluar nëpërmjet ekranit dhe teatrove, në çdo moment që ke qenë afër publikut, në të gjitha format ti ke dhënë nga vetja jote, por të ndash kaq shumë nga vetvetja, duke nxjerrë mendimet e tua të mbrëmjes me bashkëshortin, çdo mendim intim, çdo mendim të sinqertë e të pastër, do guxim. Vetëm një grua e guximshme mund ta bëjë këtë dhe jam vërtetë krenare që ti je shembull për gra e për vajza”, tha Margariti.

The work "Tinka Kurti - The Diary of a Husband" is published with

Aktorja Tinka Kurti vlerësoi secilin prej atyre që kontribuan për realizimin e botimit. “Ju falenderoj për këtë mrekulli që keni bërë! Nuk e kisha menduar kurrë se do të bënit një mrekulli kaq të madhe. Faleminderit kryetarit të Bashkisë, je shumë i mirë. Vazhdo të jesh i tillë dhe vetëm lumturi do të gjesh në jetë”, u shpreh ylli i skenës dhe kinematografisë shqiptare.

Autorja e botimit, gazetarja Anila Mema, tregoi se është një ditar i rrallë në llojin e vet, një gërshetim prej shpirti e fryme, një përzierje e plotë ndjesie, madhështie, sinqeriteti, emocioni, dëshire, përjetësie, pikëllimi, intimiteti, suksesi a dështimi. “Përmes këtij libri do ta njohim Tinkën tonë, në një tjetër dimension, në dimensionin njerëzor, atë të njeriut - artist, me të pathënat e saj, me përjetime e ndjesi të thella, me dëshmi e rrëfime të sinqerta, e të pazbukuruara, për të treguar jetën… atë jetën e paskuintave që spektatori nuk e sheh dhe e as nuk e di çfarë fsheh. Janë dëshmi të vyera që vijnë në formën e ditarit, dhe kanë nisur të shkruhen që 70 vjet më parë dhe meritë për këtë thesar, ka vetëm një njeri- i shoqi i artistes sonë, Palokë Kurti”, tha Mema.

Palokë Kurti has kept the diary of our artist's life, with unparalleled will and foresight, knowing that years later, his writings would take on another weight. She has written about most of the early roles, those roles realized during the first years of her career, from 1950 when she became part of the play "Overthrow" at the Migjeni Theater in Shkodra, until 1990 in the play "Frank V". "A spouse's diary" is a diary that speaks clearly in chronological order about each role, scene or movie where "People's Artist" Tinka Kurti played, a title that she prefers more than all the others. The publication of this work is supported by the Municipality of Tirana, the Ministry of Culture and Union Bank, Steps Center.

Tiranapost.al