Art dhe Kulturë

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'. Interview with Ardian Xinxon, the man who shows them through colors

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.

How did you experience the whole pandemic? You have talked and talk constantly about your feelings with friends, relatives. Someone else has put the feelings on paper and in pictures and shares them with everyone. He is Ardian Xinxo public health expert and WHO representative in Albania. Locked up in long meetings, at a time when the country was boiling with alarming figures and people were locked in the house out of fear, he created sketches on work papers.

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.

"The canvases of my paintings have always been notebooks, notebooks or lectures, the work agendas of daily plans," says Xinxo himself.

For Tiranapost.al he tells more about 23 of his paintings where he narrates only the situations inside the office.

“Inside the office! Work is just their canvas. "They have no door or key."

Interview with Ardian Xinxo

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.
Ardian Xinxo

1. The paintings were born with the pandemic, in the WHO offices in Tirana, where? Directly on paper or across desks like you used to at school?

The canvases of my paintings have always been notebooks, notebooks or lectures, work agendas of daily plans, or the "sides" of documents, reports that I work on. It is a spontaneous way, conceived unconsciously, born with you.

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.

2. Did you know from the beginning that you could do an exhibition with them?

Exhibition! I did not even consider paintings.

Pandemia imponoi komunikimin në distancë që u shoqërua me takime të gjata, të shumta që të “hanin” kohën e punës e më bënin nervoz. Në pritje të mbaronin mbledhjet, në shkresat e punës që ndiqja, u shtuan vijat e skicat që çuditërisht merrnin formë e më pëlqenin. I shpërndaja në zyrë, ku krijonin një mjedis humori dhe çlironin disi mjedisin e rënduar nga numrat dhe lajmet e pandemisë. Pastaj, filluan të mbushnin muret e zyrës time, deri kur dikush, solli idenë e hapjes së një ekspozite.

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.

3. Nga disa foto të shpërndara në rrjete sociale duken etiketa të vendosura poshtë çdo pikture, a ka një interpretim të pamjeve, apo gjithkush i shikon si të dojë?

Po të vizitosh ekspozitën, të bëhet menjëherë e qartë që është një mënyrë e ndryshme e shprehjes së ndjenjës së mendimit. E sjell subkoshienca dhe e plotëson vetëdija. Unë vetë mund t`i lexoj ndryshe pikturat e mia. Mund të dëgjoj dikë qe i interpreton e më duket se ka të drejtë, është ashtu. Secila nga pikturat është një “derë e hapur” ku gjithsecili lexon sipas brendisë së tij, gjendjes dhe ka të drejtë. Kjo e bën të jetë piktura e tij, ta ketë vizatuar ai, të shprehi mendimin dhe ndjenjat e tij. Kjo e bën të jetë ekspozita e gjithsecilit.

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.

4. Na trego diçka më shumë për to.

Të gjitha tablot, janë vizatime në letra pune të kthyera në piktura. Janë të gjitha të ngjizura bashkë me SARS-CoV-2, mjedisi ku janë rritur. Aty gjen heshtjen nga braktisja e rrugëve, keqardhjen e largimit të një miku të respektuar, gjen dhimbjen ulëritëse të vdekjes që sundon individin, gjen përkujdesjen dhe solidaritetin njerëzor që ndan me ty dhimbjen e mbjell shpresën brenda teje, gjen revoltën ndaj vogëlsisë njerëzore, padijes së pafajshme që sjell vdekje, gjen arratisjen në fantazinë e andrës, gjen dritën e mrekullisë së jetës dhe shqetësimin e braktisjes së jetës. Janë të gjitha pjella të subkoshiencës ku vetëdija, qëndron mbi punën e saj i habitur dhe shpreh veten. Janë piktura që duan syrin, mendjen dhe gjendjen e çdo vizitori që të mund të flasin.

5. Të gjitha tregojnë punën brenda zyrës? Po jashtë derës së punës? Në familje për shembull?

Brenda zyrës! Puna është vetëm kanavaca e tyre. Ato nuk kanë derë dhe as kyç. Shtëpia e tyre është brenda meje, ardhur me genin e prekur nga amullia, ndrydhja, dhimbja njerëzore dhe drita flakë, që nuk tërhiqet nga muzgu i pandemisë së COVID-19.

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.

6. Janë 23 në ekspozitë apo jo? Ndonjë simbolikë ky numër?

Numri i 23 është përzgjedhja e kuratores, midis pikturave të sjella për t`u ekspozuar, ndërsa simbolet janë kudo në piktura. Ato janë misteri ndjellës, gjëegjëza që çdo pikturë ka për të ardhur sërish para tyre për t`i parë e gjetur/ supozuar.

7. Përveç rrëfimit, "Pandemic Storytelling" a kanë mesazhe?

Nga pikëpamja filozofike, "të jetosh nën rrezet e diellit kur gjithçka është gjysmë e errët".

From a practical point of view, “to express the worries of our days, in the hope that you will convey to them, the energy of life.

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.

8. For which public are they suitable?

Convenient! For anyone who is attracted to colors and shapes and likes to play with them to make his "puzzle".

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.

There is a place in Tirana where you can find 23 'Pandemie Stories'.

9. Apart from the mask with you, any other message for those who will come to see it?

Find the beauty and take it with you when they leave the exhibition.

You can visit "Pandemic Storytelling" every day. The exhibition has been open since September 8 and will have its doors open until September 30, in the "Meet the Artist" hall in the Prime Minister. Every day, from Monday to Friday, from 09: 30-14: 00 and from 17: 30-20: 30 and on Saturday from 17: 30-20: 30.


Tiranapost.al