Art dhe Kulturë

The Academy of Sciences commemorates the writer Jakov Xoxa on the 100th anniversary of his birth

The Academy of Sciences commemorates the writer Jakov Xoxa on the 100th

The Academy of Sciences commemorated today, on the 100th anniversary of his birth, the well-known writer and scholar of Albanian literature, Jakov Xoxa, who was also announced as the personality of the year, through a special ceremony, attended by writers, academics and well-known figures of Albanian art and literature.

The Academy of Sciences commemorates the writer Jakov Xoxa on the 100th

I pranishëm në këtë ceremoni ishte edhe kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj, i cili tha se Jakov Xoxa është një nga figurat më të rëndësishme themeluese të letërsisë moderne shqiptare. “Shpesh mendojmë si do ishte greqishtja pa Homerin, si do ishte italishtja pa Danten, si do ishte spanjishtja pa Servantesin apo frëngjishtja pa Gi dë Mopasan, rusishtja pa Tolstoin e gjuhë të tjera pa Kafkën, pa Kunderën. Gjuhët, patjetër që janë produkt i disa vendimmarrjeve, rregullsive dhe ligjësive që vendosen nëpër Kongreset e Gjuhës, të cilave nuk duhet me i heq asnjë meritë, por pyetja është: kush e lëvron gjuhën, kush i jep formë asaj? Unë besoj fort se për gjuhën shqipe Kadareja, Agolli, Kongoli, Jakov Xoxa, janë padyshim nga figurat më të rëndësishme themeluese të letërsisë moderne shqiptare”, u shpreh Veliaj.

The Academy of Sciences commemorates the writer Jakov Xoxa on the 100th

The Academy of Sciences commemorates the writer Jakov Xoxa on the 100th

The Academy of Sciences commemorates the writer Jakov Xoxa on the 100th

Kreu i Akademisë së Shkencave, Skënder Gjinushi, tha se vepra e Jakov Xoxës është një nder për letërsinë shqiptare. “Vepra dhe veprimtaria e Jakov Xoxës janë bazë në historinë e letërsisë shqipe të gjysmës së dytë të shek XX. Triptiku i tij me romanet “Lumi i Vdekur”, “Juga e Bardhë” dhe “Lulja e kripës” është bërë pjesë e konstitucionit shpirtëror të dhjetëra brezave në Shqipëri e Kosovë, madje edhe për lexuesit në gjuhë të huaj. Gjurma që ka lënë kjo vepër në formimin artistik dhe botëkuptimor të shoqërisë shqiptare është e pashlyeshme. Proza e Xoxës, romanet e novelat, tregimet dhe shkrimet publicistike të tij, janë një trashëgimi origjinale me shumë vlerë, që i përkasin dhe i bëjnë nder jo vetëm emrit të autorit, por vetë fatit të letërsisë shqipe në dekadat e pas luftës,” u shpreh ai.

The Academy of Sciences commemorates the writer Jakov Xoxa on the 100th

The Academy of Sciences commemorates the writer Jakov Xoxa on the 100th

The Academy of Sciences commemorates the writer Jakov Xoxa on the 100th

Gjinushi said that the Academy of Sciences will bring back the publication of one of Jakov Xoxa's basic courses for students of language and literature, "Introduction to the Science of Literature". The writer Jakov Xoxa was also awarded the honorary title of the Academy of Sciences (posthumously).