Art dhe Kulturë

10 archaeological discoveries that have confused scientists

10 archaeological discoveries that have confused scientists

The history of the world is full of startling mysteries. None of us will live long enough to see them all resolved. But it is always interesting to take a look at the strange things that are happening around us.

1. Moa Birds

10 archaeological discoveries that have confused scientists

Moa were birds that did not fly. They inhabited New Zealand and disappeared around 1500. According to one theory, they were killed by the M?ori people. During an expedition in the twentieth century, scientists stumbled upon a very large claw, which belonged to one of the birds, well preserved over the centuries.

2.Saxayaman Temple Complex, Peru

10 archaeological discoveries that have confused scientists

Punimet e përsosura me gurë të këtij kompleksi të lashtë përfunduan pa përdorimin e një pike të vetme llaçi . Vërtet e mahnitshme! Në disa raste, është e pamundur të kalosh edhe një copë letër midis gurëve. Kudo ka blloqe guri, për më tepër, ka një sipërfaqe të lëmuar dhe qoshe të rrumbullakosura. Si u ndërtua? Askush nuk e di.

3. Porta e Diellit, Bolivi

10 archaeological discoveries that have confused scientists

Porta e Diellit mund të gjendet në Tiëanaku, një qytet antik dhe misterioz në Bolivi. Disa arkeologë besojnë se ajo ishte qendra e një perandorie të madhe gjatë mijëvjeçarit të parë pas Krishtit. Askush nuk e di se çfarë do të thonë gdhendjet në Portë. Ndoshta, ato kanë njëfarë rëndësie astrologjike ose astronomike?!

4. Shpellat Longyou, Kinë

10 archaeological discoveries that have confused scientists

Këto shpella u krijuan me gurë ranorë, nga dora e njeriut. Një punë e tillë kaq e vështirë do të kërkonte pjesëmarrjen e mijëra njerëzve. Megjithatë në të dhënat historike nuk përmendet askund për këto shpella, ose metodat e përdorura për ndërtimin e tyre.

5. Obelisk i papërfunduar, Egjipt

10 archaeological discoveries that have confused scientists

Ky obelisk fillimisht filloi të gdhendet nga një faqe shkëmbi, por më pas duket se filloi të plaste. U la në këtë gjendje, i papërfunduar. Madhësia e tij është thjesht befasuese!

6. Qyteti nënujor i Yonaguni, Japoni

10 archaeological discoveries that have confused scientists

Ky kompleks antik u zbulua rastësisht nga instruktori i zhytjes Kihachiro Aratake. Qyteti nënujor ka ngatërruar të gjitha teoritë shkencore. Shkëmbi nga i cili është gdhendur u zhyt nën ujë rreth 10,000 vjet më parë – shumë kohë para se të ngriheshin edhe piramidat egjiptiane.

7. Mohenjo-daro (Tuma e të vdekurve), Pakistan

10 archaeological discoveries that have confused scientists

Sekreti i rënies së këtij qyteti ka hutuar ekspertët për dekada. Në 1922, arkeologu Indian R. D. Banerji zbuloi rrënojat e lashta në një nga ishujt në lumin Ind. Lindën pyetje: si u shkatërrua ky qytet i madh? Çfarë ndodhi me banorët e tij? Gërmime të shumta nuk kanë dhënë përgjigje.

8. L’Anse aux Livadhe, Kanada

Ky sit arkeologjik në Kanada dikur ishte një vendbanim i themeluar nga Vikingët rreth një mijë vjet më parë. Fakti që ekziston tregon se detarët skandinave arritën në Amerikën e Veriut shumë kohë para lindjes së Kristofer Kolombit.

9. Tunelet e epokës së gurit

10 archaeological discoveries that have confused scientists

Zbulimi i një rrjeti të gjerë të tuneleve nëntokësore, që shtrihen në të gjithë Evropën nga Skocia deri në Turqi, tregon se komunitetet e epokës së gurit nuk ishin thjesht mbledhës e gjahtarë. Qëllimet e vërteta të tuneleve janë akoma një mister. Disa studiues besojnë se ato u përdorën si mbrojtje kundër grabitqarëve, ndërsa të tjerë besojnë se me to u sigurua një mënyrë për të udhëtuar përreth në siguri, për t’u mbrojtur nga befasitë e motit dhe konfliktet të ndryshme.

10. Sferat gjigande të gurit të Kosta Rikës

10 archaeological discoveries that have confused scientists

These mysterious stone formations are intriguing not only because of their perfectly spherical shape but also because of their unknown origin and purpose. They were discovered in the 1930s by workers clearing the jungle from a banana plantation. Local legends suggested that the mysterious spheres contained hidden gold, but that turned out to be empty.