Aktualitet

Tirana and Struga sign cooperation agreement

Tirana and Struga sign cooperation agreement

Tirana and Struga will work together to develop initiatives and projects in the field of technology, environment, tourism and culture. The Municipality of Struga, in cooperation with the People's Movement "Union", has expressed interest in cooperating with the Municipality of Tirana and the Union of Albanian Municipalities in the Region for the implementation of these initiatives.

Tirana and Struga sign cooperation agreement

In the signing of the cooperation agreement between the two cities, where the mayor of Struga, Ramis Merko, was also present, the mayor Erion Veliaj expressed the will of Tirana to advance the projects. "If we have spaces where we can cooperate, to strengthen relations and organize joint activities, let us do it with great pleasure this year, when Tirana is the European Capital of Youth. Most of the staff are young, most of the executives are girls and ladies, which shows our emancipated face. "Our European passport is not only what cities look like, but also how they are managed, " Veliaj declared.

He said that the special relationship between the two cities is also reflected in the high number of tourists on both sides. "I want the citizens, here and there on the border, to use this common tourist space, as for the citizens of Struga who come to Tirana at the weekend for music, shopping or activities, and vice versa. One million citizens of Tirana have an excellent opportunity to visit Struga. I can not expect that, as we have a special report, so our citizens have such a special report between them and try to encourage movements here and there on the border ", declared Veliaj.

Kryetari i Komunës së Strugës, Ramis Merko vlerësoi Tiranën si shembull që duhet ndjekur edhe nga njësitë e tjera vendore në rajon. “Është privilegj për ne, si qytet i vogël, të bashkëpunojmë me një bashki shumë të madhe dhe me një kryetar që e njeh e tërë bota, jo vetëm Shqipëria, Maqedonia e Veriut apo rajoni. Çdo herë ju kemi ndjekur dhe ju kemi si “brand” të kryetarëve në rajon. Masat që merrni dhe punët që bëni kemi filluar t’i praktikojmë edhe nëpër bashkitë dhe komunat tona. Ju jeni këtë vit Kryeqyteti i të rinjve dhe të rejave, që edhe për ne është një shtysë në këtë drejtim. Masat që keni marrë, si Dita pa Makina ose mbjellja massive e pemëve, na ka inkurajuar edhe ne që të ndërmarrim nisma të tilla. Tirana është edhe si udhërrëfyese e punëve që duhet t’i bëjmë edhe ne”, u shpreh Merko.

The agreement between Tirana and Struga envisages cooperation for twinning between the two municipalities, development of tourism, creation of cultural week "Culture of two cities", development of online application for industrial-economic capacities, implementation of the project for protection from pollution Sundays green ”, the project of planting trees by the citizens“ My twin tree ”etc.