Aktualitet

'The Sun' about Albanians who emigrate to England: How they come illegally and return to their homeland with a Maserati. Salianji-Fuga replica

'The Sun' about Albanians who emigrate to England: How they come

The Sun traveled to the country's capital, Tirana, after a recently released military report showed that four out of ten migrants crossing the Channel illegally came from Albania.

"Senior police chiefs in the city claim that most of those who leave do so for financial reasons. We saw high-end vehicles with UK number plates driving around,” The Sun further writes.

'The Sun' about Albanians who emigrate to England: How they come

I pyetur për eksodin në Britani, Saimir Boshnjaku, drejtori i policisë së imigracionit, tha: “Disa njerëz duhet të largohen sepse janë në gjakmarrje, ose jan në konflikt me bandat kriminale dhe kanë frikë për jetën e tyre. Por shumica janë emigrantë ekonomikë”, thotë shefi i policisë.

“Njerëzit që bëjnë para nga droga kthehen këtu duke ngarë Maseratis dhe Mercedes dhe blejnë një vilë të madhe në fshat. Të rinjtë e tjerë i shohin këta dhe kjo i bën të duan të bëjnë të njëjtën gjë”, vazhdon më tej.

Rreth një në pesë njerëz kanë lënë kombin e vet pasi janë joshur nga premtimet për t`u pasuruar në MB.

Ambasadori i Shqipërisë në Britaninë e Madhe, Qirjako Qirko thotë se janë 150 mijë bashkatdhetarë të tij në Britani.

Kjo do të thotë se numri është trefishuar që nga viti 2019, kur Zyra për Statistikat Kombëtare llogariste se ishin 47 mijë.

Kostoja e kontrabandimit (kalimit të kufirit ilegalisht) në Britani mund të jetë deri në 30 mijë paund.

Këto para të rinjtë shqiptarë zakonisht i marrin borxh dhe kjo i detyron të përfshihen në punë të pista për t`i larë më shpejt.

Kjo ka krijuar një cikël toksik ku njerëzit më të varfër joshen në vese, ndërsa bosët e krimit bëjnë fitime të mëdha.

Disa madje po përfundojnë në burgjet e Mbretërisë së Bashkuar dhe dëbimet janë rritur. Vetëm në vitin 2021, 497 shqiptarë u dëbuan nga Britania e Madhe.

Megjithatë, në gjashtë muajt e parë të këtij viti 443 janë kthyer, që do të thotë se shifra e vitit të kaluar ka të ngjarë të dyfishohet deri në dhjetor.

Shefi i imigracionit shqiptar tha: “E di që emigracioni i paligjshëm është një shqetësim i madh dhe mund t'ju siguroj se po bëjmë çmos për t'i dhënë fund. Kur një shtetas shqiptar deportohet nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar, ne i marrim në pyetje dhe kontrollojmë nëse kërkohet diku për ndonjë akuzë. Nëse kanë ndjekje të tilla, i dërgojmë në burg. Atyre që kanë emigruar ilegalisht u ndalohet lëvizja duke i penguar ata të largohen nga vendi”.

“Lidhjet e Shqipërisë me Britaninë janë të dukshme në Tiranë, ku makinat luksoze me targa të Mbretërisë së Bashkuar mund të shihen duke lundruar nëpër rrugët me pemë”, shkruan The Sun më tej.

“Të ashtuquajturat 'vila londineze' të ndërtuara me para të bëra ilegalisht jashtë shtetit po shfaqen gjithashtu në qytete dhe fshatra të largëta të shkatërruara më parë nga varfëria”, shkruan The Sun.

'Ne po bëjmë çmos për t'i dhënë fund'

Në shkrim përfshihet edhe një deklaratë e deputetit të opozitës Ervin Salianji për The Sun.

“Deputeti i opozitës, Ervin Salianji, i Partisë Demokratike, ka frikë se politikanët po merren për budallenj. Ai e krahason kombin e tij me shtetet narko të Amerikës Latine me korrupsion dhe gangsterët që merren me kokainë sundojnë me një kontroll të hekurt. Nuk është befasi që kaq shumë njerëz po shpërngulen në MB pasi kjo ka vazhduar për një kohë të gjatë. Ajo që është befasuese është se sa pak po bën qeveria për këtë. Trafikimi i qenieve njerëzore është një problem i madh për Shqipërinë. Për shkak se kaq shumë njerëz po largohen, kjo po shkakton një fatkeqësi ekonomike. Ka qytete dhe fshatra të tëra ku nuk do të gjesh askënd nën moshën 40-vjeçare, se janë larguar të gjithë të rinjtë. Por lufta me kriminelët duket se nuk është një prioritet i qeverisë. Në vend të kësaj, kryeministri Edi Rama po propozon një ‘amnisti fiskale’ që do t'u mundësonte shqiptarëve që jetojnë jashtë të kthejnë deri në dy milionë euro pa asnjë kërkesa llogarie. Qeveria dëshiron t'i taksojë këto para me shtatë për qind, por është e qartë se një sistem i tillë do t'i lejojë kriminelët të pastrojnë paratë e tyre të pista.”

More than 1,500 Albanians are currently in prisons in England and Wales, making them the highest proportion of foreign nationals in custody, according to UK government statistics.

The spokesman of the Albanian government, Endri Fuga, told The Sun: "For Albania, it is unfortunate that there are MPs who are so willing to attack their country internationally for small political gains. But that is why they are unable to win and have spent the last nine years in opposition. As a government we have worked closely with all the relevant institutions in the UK and the results have always been better when there has been genuine and honest cooperation from both sides."