Aktualitet

The Economist puts out the chart with the excess deaths during the pandemic. What it means and where Albania is ranked

The Economist puts out the chart with the excess deaths during the pandemic.

Albania is among the 20 countries most affected when it comes to excessive deaths during the coronavirus pandemic, ranked 17th, while Northern Macedonia in sixth place. The table belongs to the analysis of official figures by The Economist.

The Economist puts out the chart with the excess deaths during the pandemic.

But what does this mean?

Excess deaths refer to the number of deaths from all causes during the Covid pandemic crisis, above those expected to be recorded under normal pandemic conditions, and typically compared to the historical average of recent years.

The Economist puts out the chart with the excess deaths during the pandemic.

Peruja kryeson listën e vendeve më të prekura në lidhje me vdekjet e tepërta, me 412 për 100,000 njerëz. Më tej lista vijon me

-Bullgaria (338)

-Meksika (321)

-Rusia (313)

-Lituania (301).

-Maqedonia e Veriut (283).

The Economist puts out the chart with the excess deaths during the pandemic.

Në listë janë dhe vende të tjera që po regjistrojnë nivele të tepërta vdekjesh mbi 200 për 100,000 njerëz. Shtetet e Bashkuara renditen në vendin 23 me një normë prej 182.

Shkalla e vdekjeve të tepërta vlerësohet të jetë një nga mënyrat më të mira për të vlerësuar ndikimin e pandemisë pasi përfshin më shumë sesa thjesht numrin zyrtar të vdekjeve.

Raporti përfshin njerëz që vdiqën pa bërë një test Covid-i, si dhe ata që ndërruan jetë nga shkaqe të tjera si rezultat i bllokimit dhe efekteve të goditjes në kujdesin spitalor për shkak të koronavirusit.

Shifrat nga Zyra për Statistikat Kombëtare (ONS) janë analizuar nga The Economist.

Original link from The Economist with full tables here.

The Economist puts out the chart with the excess deaths during the pandemic.

* Tiranapost.al.