Aktualitet

Spain opens borders for Albanians and citizens from outside the EU, these are the rules you have to follow and the conditions

Spain opens borders for Albanians and citizens from outside the EU, these are

Spanish authorities have announced that from today 7 June, trips by citizens living outside the EU and the Schengen Area will be allowed, provided they are vaccinated! This means that all vaccinated citizens from Albania and other non-EU countries can go on holiday to Spain, provided they have received both doses of the vaccine.

The vaccine must be approved by either the European Medicines Agency (EMA) or the World Health Organization (WHO). The news was published on SchengenVisaInfo.com.

Doses of vaccines known to the Spanish authorities include Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm and Sinovac-CoronaVac, but Sputnik has not yet been approved. All vaccinated travelers must prove that they have received the necessary doses for at least 14 days before entering the country.

However, authorities have found that persons traveling from low-risk areas will not be required to present evidence of vaccination or evidence of a recovery.

However all travelers are required to complete the travel form. Australia, Japan and New Zealand are some of the countries on Spain’s low-risk list.

Unvaccinated children will also be allowed to enter Spain as long as they are traveling with their vaccinated parents. The rule applies only to children over the age of six. Seniors still have to give a negative COVID-19 test result.

On the other hand, the country has not made any exceptions for travelers from high-risk countries, including arrivals from India, Brazil and South Africa, due to high levels of infection and the spread of Coronavirus mutations.

"Those coming from areas included in the list of high-risk countries will have to undergo a random document check that will look at their starting point and the country's incidence rate," the Spanish Government added.

Aktualisht, të ardhurve nga Gjermania dhe Franca u kërkohet të sigurojnë një test negativ COVID-19 kur hyjnë në Spanjë për shkak të situatës pandemike në këto vende.

Në të kundërt, britanikëve nuk u kërkohet më të paraqesin një rezultat negativ të testit ose të qëndrojnë të izoluar pasi vendi ka regjistruar shkallë të ulët të infeksionit.

Sektori i turizmit në Spanjë ka vuajtur shumë për shkak të pandemisë COVID-19. Vetëm në vitin 2020, Spanja regjistroi një rënie prej 80 përqind në turizmin e huaj.

Sidoqoftë, nëse gjërat shkojnë siç janë planifikuar dhe situata COVID-19 nuk përkeqësohet, Spanja pret të presë rreth 15.5 milion turistë nga korriku deri në shtator 2021.

Nëse planifikoni të vizitoni Spanjën gjatë kësaj vere, sigurohuni që të kontrolloni kufizimet aktuale dhe azhurnimet më të fundit në lidhje me vendin.

*Tiranapost.al.

Official link here.