Aktualitet

How Rama's draft for the association of Serbian municipalities in Kosovo was received in Kosovo

How Rama's draft for the association of Serbian municipalities in Kosovo

Prime Minister Edi Rama declared today in a press conference about the situation in the north of Kosovo that he has sent the two 'godfathers' of the Prishtina-Belgrade dialogue, Macron and Scholz, a draft for the association of Serbian municipalities in the north.

How Rama's draft for the association of Serbian municipalities in Kosovo

"I am here to share with you a hitherto unknown fact. I have known for some time that the Gordian knot of the dialogue would be the association of municipalities with a Serbian majority until the end. "Yesterday, I forwarded to President Macron and Chancellor Scholz a draft of the association, worked on by top-level American and European experts for a long time," said Rama, among other things.

This statement has caused many reactions in Kosovo, where different political actors have had different interpretations on this initiative.

The head of the Parliamentary Group of the Democratic League of Kosovo, Arben Gashi, spoke against the draft, as according to him, only the Government of Kosovo and no one else is competent to propose the statute of the Association of municipalities with a Serbian majority.

"To be clear and precise; competent for the proposal of the Association's statute, as well as the management with international partners, is only the Government of Kosovo, no one else, no government of any other country", he wrote.

The MP of the Vetëvendosje Movement, Armend Muja, also spoke against it, stating that he strengthens the positions of Serbia:

“Duke dërguar statut për ‘Asociacionin’ në Berlin e Paris, Rama vetëm sa po e shpërfaq dhe forcon Asociacionin e tij me Vuçiçin. Fort i kapur diku për krim e korrupsion duhet të jetë Edi Rama gjersa detyrohet t’ia bëjë këtë mënyrë vetes publikisht para gjithë kombit shqiptar, shkruan deputeti Muja.

Po ashtu edhe kreu i Grupit Parlamentar të AAK-së, Besnik Tahiri, ka dalë kundër duke thënë se sovraniteti i shtetit nuk ka qenë asnjëherë më i rrezikuar.

“Është reduktuar sovraniteti tek njësitë tona të cilat po e mbrojnë një pjesë dhe një zyre, e cila e ka shumë të diskutueshëm legjitimitetin demokratik”, tha ai. “Për ne është me rëndësi të thuhet se ashtu siç e ka pasur kryeministri Kurti mbështetjen në shumë tema, e ka edhe tash në mbrojtjen e pikave 1 dhe 31 të doganave”.

Ish ministri i Jashtëm i Kosovës, Enver Hoxhaj, i cili thotë se e ka parë draftin e kryeministrit Edi Rama për Asociacionin e komunave me shumicë serbe në veri, e mbështet atë:

“Unë mbështes qëndrimin e kryeministrit Edi Rama për krizën në veri të Kosovës. Është thelbësore që Kosova të punojë së bashku me aleatët tanë strategjikë në mënyrë që të adresojmë me përgjegjësi dialogun Kosovë-Serbi dhe qasja më e qëndrueshme është përmes një marrëveshjeje të plotë të njohjes reciproke”, shkroi ai në Twitter.

Kryetari i Komunës së Preshevës, Shqiprim Arifi, thotë se nuk ka parë detaje, por megjithatë e mbështet draftin:

"I have not seen the details, but it is a political step by Rama to prevent the clash between Serbia and Kosovo, a last move to save Kosovo from its journey towards a wall, which for me is very disturbing", said Arifi in an interview for ABC.