Aktualitet

Albania among the least vaccinated countries in Europe. Unvaccinated states have more deaths

Albania among the least vaccinated countries in Europe. Unvaccinated states have

Across Europe, the number of people infected with the Delta contagious variant is growing and many governments are considering imposing new restrictions.

But this wave is affecting some countries much more than others. From the Balkans to the Baltic Region, certain most vulnerable areas have emerged, including a number of low-vaccination countries.

In recent weeks, the death rate from Covid-19 has reached record levels in Bulgaria, Latvia and Romania, according to The Economist. In the week to November 8, 22.8 deaths per 1 million people were confirmed in Bulgaria.

In Romania, this figure was 21.8 and in Latvia 18.8. However, for the EU as a whole, it was only 3.0. The number of cases is falling in those countries that were badly hit, but is now increasing in Croatia, Estonia, Lithuania, Slovenia and Ukraine.

All countries that are experiencing high death rates have lagged behind in the vaccination process. Only 23% of Bulgarians and 34% of Romanians have been vaccinated with two doses. In Latvia, that percentage is 57%, but it was much lower a month ago when the current wave spread. In the EU as a whole, 66% of people are vaccinated with two doses.

The European Commission recently published a graph of European Union countries, which shows that the higher the vaccination rate, the lower the death rate. "People who have been fully vaccinated are less likely to die from Covid-19 than those who have not been vaccinated," the message on the chart said.

According to the graph, Portugal, which has fully vaccinated 92% of the adult population in a 14-day period had 10 deaths per 1 million inhabitants. While Bulgaria, which is the EU country with the lowest vaccination rate with 29% of the population receiving both doses, had 325 deaths per 1 million inhabitants, much higher than countries that have vaccinated more than 70% of the population.

Rumania, që ka vaksinuar plotësisht 43% të popullsisë kishte 267 vdekje për 1 milionë banorë, e dyta me nivelin më të lartë të fataliteteve në BE, pas Bullgarisë.

Mjeku Raed Arafat, i cili po koordinon masat e Rumanisë në luftën kundër Covid-19: spitalet e vendit janë “të tejmbushura”. Rreth 90 pacientë janë evakuuar në Danimarkë, Gjermani, Hungari dhe gjetiu. Ekipet e mjekëve po fluturojnë nga e gjithë Europa për të ndihmuar kolegët e tyre të mbingarkuar, sipas The Economist.

Shqipëria, ndër shtetet me normën më të ulët të vaksinimit në Europë

Të dhëna të tjera të Worldindata, tregojnë se Shqipëria vijon të mbetet një nga shtetet me normën më të ulët të vaksinimit në Europë. Deri në 22 nëntor, rreth 33% ishte plotësisht e vaksinuar dhe 37% kishte marrë të paktën një dozë. Shqipëria është më mirë vetëm se Bosnja, që ka vaksinuar plotësisht 22% të popullsisë dhe Bullgaria (29%).

Kosova, që nisi procesin pas nesh, ka vaksinuar tërësisht 42% të popullsisë. Prej ditësh autoritetet e Kosovës raportojnë një nivel të ulët infektimesh dhe shifra minimale vdekjesh.

Edhe Maqedonia e Veriut, që ishte pas nesh me procesin, i ka dhënë të dyja dozat për 38% të popullsisë.

Serbia, që në fillim të vitit ishte ndër të parat në Europë për nivelin e lartë të vaksinimit, ka mbetur pas, me 45% që ka marrë të dyja dozat. Në këtë mënyrë, Kosova është vendi që ka kaluar në krye për këtë proces në rajon.

I gjithë rajoni ka mbetur shumë pas Europës, që tashmë mesatarisht ka vaksinuar plotësisht më shumë se gjysmën e popullsisë (57%).

Skepticizëm i lartë për tu vaksinuar në Europën Lindore

Shkalla e ulët e vaksinimit nuk është rezultat i mungesës së vaksinave, shkruan The Economist. Vendet e cenuara kanë furnizim të mjaftueshëm, por edhe persona të shumtë që refuzojnë vaksinat. Mosbesimi ndaj qeverisë dhe personelit mjekësor është i lartë. Një studim nga Eurobarometer, i kryer më herët këtë vit, zbuloi se vetëm 22% e bullgarëve dhe kroatëve, 26% e letonezëve dhe 31% e rumunëve, priren t’u besojnë qeverive të tyre. Kur u pyetën nëse i besonin personelit mjekësor, 34% e bullgarëve thanë se nuk i besonin, së bashku me 32% e kroatëve, 31% e letonezëve dhe 40% e rumunëve.

Është ironike që nivelet relativisht të ulëta të infeksionit në verë duket se kanë kontribuar në shkallën e shpërthimeve aktuale. Ata që kishin dyshime për vaksinën nuk u vaksinuan, duke u bërë më të cenueshëm pas përhapjes së variantit Delta. Nga ata që janë tani në spital, thotë doktor Arafat, 92% janë të pavaksinuar. Përqindja e vërtetë mund të jetë më e lartë, pasi një numër i panjohur njerëzish kanë blerë certifikata false vaksinimi. Mjeku e denoncon me zemërim keqinformimin kundër vaksinimit, i cili propagandohet shpesh nga mjekë mashtrues, priftërinj ortodoksë dhe nacionalistë të ekstremit të djathtë, me ndihmën e “Dr. Facebook”.

Inga Springe, a journalist with the news site Re: Baltica, says that in Latvia, some prominent doctors have given vague signals about vaccination and some politicians are promoting themselves through online anti-vaccination sites.

According to Oana Popescu, director of GlobalFocus, a Romanian research institute, the lack of enthusiasm of Romanians to be vaccinated is a direct result of what they perceive as negligence by the authorities. "When the government suddenly seems to be taking care of you for the first time in 30 years, you will certainly become skeptical!" she explains. Sadly, it is not just Romanians who feel this way.

Albania among the least vaccinated countries in Europe. Unvaccinated states have

Albania among the least vaccinated countries in Europe. Unvaccinated states have

* Monitor article