Aktualitet

Why are the ovens deciding for the bread themselves ?! Tiranapost.al field observation from the price to what is expected

Ka konfuzion mes qytetarëve për çmimin e bukës dhe paralajmërimet se do të ketë rritje. Për disa prej tyre thuhet se e kanë rritur tashmë. Por çfarë po ndodh me miellin? Sa kanë ndikuar ndryshimet klimatike tek prodhimi i grurit globalisht dhe çfarë do vendosin pronarët e furrave të bukës për çmimet? Tiranapost.al doli në terren për një vëzhgim, duke pyetur nëse çmimet kanë filluar tashmë të rriten, ka plane apo nëse nuk do ndryshojnë.

Why are the ovens deciding for the bread themselves ?! Tiranapost.al field

-But initially how much does a bread cost?

A simple white bread costs 80 lek per kilogram. But prices vary on other breads. A village bread costs 100 lekë, an integral bread and / or seeds costs 120-140 lekë. But bread with plain white dough costs mainly 80 lek in most bakeries in Tirana.

-What has been warned?

It has been announced that the price of bread will increase by 10 lek, ie from 80 lek to 90 lek. Or the quantity will change in some other ovens, not more than a kilogram, but about 800 grams.

-What does the head of the Association of Flour Producers say?

In an interview a few days ago, the head of the Association of Flour Producers said that the increase of 10 lek in some bakeries in the country is in fact an individual decision of theirs and this was confirmed by the interviews we conducted with some of the bakeries, in areas known as Paris Commune or Willson Square in Tirana.

However, according to Adi Haxhiymeri, this increase will be inevitable for the entire market due to the increase in the price of flour by 5 Lekë per kg.

"The price of flour was about 50 Lekë in the oven a few months ago, and currently goes to 55 Lekë. But that is also expected to change because the data show this. "Last year the price of wheat imports was 220 dollars, while at the moment it is 350 dollars and the arrows are still up."

-Why has the price of flour increased?

Because the price of wheat has risen in international markets. Why?

"This is due to climate change and countries like Russia, America and Canada produced about 20 million tons less wheat. In the beginning of August, the big import companies did not sell for a period of 1 week ", adds Haxhiymeri.

But what are the Bakeries currently deciding? Observation to some of them from Tiranapost.al and their answers:

1-Bakery 'Ardi' in the Paris Commune says it will not increase prices. The employee asked by the journalist of Tiranapost.al said that this is a decision that was taken by the owner himself even if other ovens will increase it.

Why are the ovens deciding for the bread themselves ?! Tiranapost.al field

‘Çmimet nuk do rriten, do mbeten po kaq. Pra buka e thjeshtë e bardhë do vijojë të kushtojë 80 lekë. Na kanë informuar se çmimi i miellit është rritur, por jo që ne do rrisimi çmimin e bukës. As sasia nuk do të ndryshojë, të jeni të sigurt’, tha punonjësja.

Duket se frika e largimit të klientëve po bën që pronarët të mos vendosin momentalisht të rrisin çmimin, por të tjerë siç thonë: Presin nga do shkojë turma...

2-Furra e Bukës ‘Muçaj’ pranë Stadiumit Dinamo gjithashtu nuk do e rrisë çmimin e bukës. Duke mos dashur të filmohet nga kamerat ajo tha se në fund pronarët vendosin, por që është njoftuar se çmimi i bukës nuk do të rritet siç thuhet.

Why are the ovens deciding for the bread themselves ?! Tiranapost.al field

‘Më mirë humbje me 50 mijë në muaj sesa të humbas klientin. Ne nuk e dimë tamam se jemi punonjës, por çmimi nuk do rritet. Do mbetet po aq. Kemi bukën e thjeshtë 80 lekë dhe bukën e fshatit që kushton normalisht më shumë. Kemi disa llojesh’.

Por një tjetër biznes i tillë, si ‘Somegu’ pret nga dita në ditë të rrisë çmimin, por aktualisht nuk ka ndryshuar asgjë.

‘Do rriten çmimet. Aktualisht buka është 80 lekë. Në ditët në vijim pritet të rritet me ndoshta 10 lekë, nuk e di tamam. Kështu janë njoftuar punonjësit’.

Why are the ovens deciding for the bread themselves ?! Tiranapost.al field

-Por a duhen lejuar administratorët e furrave të bukës të vendosin vetë? A ndikon blerja e miellit përmes importit apo të prodhuar vetë tek çmimet si ajo buka e fshatit?

Kryeministri Rama deklaroi pak ditë më parë kur u pyet nëse do rritet çmimi i bukës se do të përgjigjet kur të miratohet qeveria e re, ndonëse interesi i qytetarëve është i madh, më shumë sesa largimi i Berishës nga grupi parlament i PD-së dhe përgjigjet e kujdesshme të kryeministrit.

A ka zgjidhje?

Për kreun e Shoqatës së Prodhuesve të Miellit, zgjidhjet janë dy: E para që shteti të krijojë rezerva gruri për të amortizuar çmimin në treg. Dhe 2- Të bëhet përshkallëzimi i TVSH-së për importimin e miellit nga jashtë.

Përpos çmimeve, a ka shqetësime edhe për cilësinë e miellit apo hile?

Shqiptarët janë të parët në Europë për konsumimin e bukës dhe autoritetet duhet të jenë ato që kontrollojnë, miellin e importuar nga jashtë përmes kompanive të mëdha shqiptare, si dhe atë vendas që vitet e fundit është raportuar me rënie të prodhimit të grurit.

Përsa kohë nuk ka një reagim nga institucionet shtetërore, duket se administratorët e furrave të bukës do të veprojnë sipas interesit të biznesit të tyre: Disa do e rrisin çmimin, të tjerë do preferojnë të mbajnë klientin, por për sa kohë? 'Ne populli e hamë si gjithmonë', thotë një prej qytetarëve që pret të blejë bukën, me çfarëdo çmimi që të jetë!

*Nuk lejohet publikimi i këtij artikulli pa lejen e editorit.

Realizuar nga Tiranapost.al. E.B.