Aktualitet

Dwellings inaugurated in Laç / Rama: Turkish president is one of those people who does what he says and says what he does

Dwellings inaugurated in Laç / Rama: Turkish president is one of those

President Erdogan and Prime Minister Rama were present in Lac for the inauguration of 524 apartments built by the Turkish government after the 2019 earthquake.

During his speech, Prime Minister Edi Rama showed how he met President Erdogan for the first time and said that he was proud to have a very good friend today. Rama said that he had always believed that the Turkish president would keep his word about the reconstruction, as he is one of those people who does what he says and says what he does.

"This is an extremely special day a I want to speak as briefly as possible that today everyone wants to hear the great friend of Albania and I have the honor to say my dear friend Erdogan.

Today I want to tell an episode that I will never forget from my first meeting with the president, who at that time was the prime minister of Turkey. I was shy because I had only seen him from afar on TV, and as you can see he does not look smiling from the screen.

To be honest when we met and sat face to face he looked but did not smile, and I had not yet become prime minister.

Listen here he says to me: 'Albania and Kosovo are in my heart, Albanians are in the heart of the Turkish people. I want you to be my brother, I will call you brother when you as prime minister deserve the respect of your people. '

Historinë më pas e dini thuajse të gjithë, dhe unë jam krenar që mund ta quaj veten miku i presidentit Erdogan. Madje një gazetare gjermane para ca kohësh më pyeti në një konferencë: ‘Vërtetë jeni miku i presidentit Erdogan?’ Jo i thashë nuk e kam mik, e kam shumë mik.

E kam frikë këtë përkthyesin se nuk e di si më kthen fjalët në turqisht… por nuk kam rrugë tjetër duhet ti besoj sepse jam në një moshë të thyer për të mësuar turqisht tani.

Por dua të them dhe diçka. Kam vite që kam privilegjin të jem në detyrë dhe kam pasur mundësinë t’i takoj të gjithë burrat e mëdhenj të shtetit, për shkak të detyrës dhe me të vërtetë të gjithë janë kuriozë se si ka lindur kjo miqësi e madhe, dhe priren ta shohin këtë si çështje konspiracioni.

Jo turqia otomane, jo xhamia… është një përgjigje shumë e thjeshtë: presidenti Erdogan bën atë që thotë dhe thotë atë që bën.

Dhe më besoni nuk është e lehtë në botën dhe diplomacinë e sotme që po-në e kanë po dhe jo-së i thonë jo.

Kjo është arsyeja pse unë tani rikujtova këto episode, sepse ja ku jemi sot. Këtu është prova e të gjithë fjalëve të bukura. Këtu mund të shikohet çfarë do të thotë Erdogan kur thotë Shqipërinë e kam në zemër, dhe çfarë i dhemb asaj më dhemb dhe mua.

Mustafa Kemal Ataturk mbolli në shpirtin e Turqisë moderne besimin se njerëzimi është një trup i vetëm dhe çdo shtet është pjesë e atij trupi. Ai tha që nuk mund të thuhet kurrë që ç ‘rëndësi ka nëse një pjesë e trupit është e sëmurë, përsa kohë jemi vetë mirë. Nëse një pjesë e këtij trupi është i sëmurë duhet të shqetësohemi sikur të jemi vetë të sëmurë.

This way of thinking Erdogan is deeply rooted in the Turkish people and in the way he sees other peoples.

I promised I would not talk much, but at this point I am as my opponents say.

I will close by saying this: while we were working with the Minister in charge of works, Murat, an earthquake hit Turkey. Everyone here was alarmed, that the earthquake hit their house and they would forget about us here.

I said I was convinced that this would not happen, not only because Turkey has the opportunity to do both at the same time, but even if it did not have the opportunity the president would not leave things here to finish things there.

"Because I repeat, and this is important to me: President Erdogan not only does and says it, but he believes the word of the Prophet Muhammad who loves his brother." Rama said during his speech.