Aktualitet

After rejecting them at the border, Greece accepts Albania's help to put out the fires

After rejecting them at the border, Greece accepts Albania's help to put

9 fire engines with 48 personnel left today from Albania to help neighboring Greece, which has been fighting fires for 5 days.

The Albanian forces were rejected at the border by official Athens for hours, on the grounds that the needs for intervention from the ground had been met.

"We have been informed by the Greek side that it is no longer necessary to interfere with the land modules provided by Albania because they have been completed by other countries", announced our Ministry of Defense.

Por më vonë, në orët e pasdites, Greqia ka pranuar ndihmën e vendit tonë. Kryeministri grek, Kyriakos Mitsotakis ka bërë edhe një falenderim publik në Twitter:

“Falënderimet tona shkojnë për Shqipërinë, që dërgoi në Greqi 48 zjarrfikës dhe 9 automjete për t’u bashkuar me ne për të luftuar zjarret në Aleksandropoli. Faleminderit Shqipëri,” shkruan kryeministri grek.

Një ditë më parë edhe Kryeministri Edi Rama shkroi një mesazh solidariteti me Greqinë për situatën e rëndë në të cilën ndodhet për shkak të zjarreve.

The relations between the two countries have been tense after the arrest of Fredi Beleri. Prime Minister Edi Rama was not invited to an informal dinner of Western Balkan leaders in Thessaloniki.