Aktualitet

Manastirliu in the WHO Regional Committee for Europe: Soon a new contract with Pfizer for 500 thousand doses per year

Manastirliu in the WHO Regional Committee for Europe: Soon a new contract with

Equal access to vaccines and the 2020-2030 vaccination strategy, which summarizes the needs that all countries need to address in terms of vaccine coverage, are the focus of the meeting between the 53 WHO member states for the European Region.

The Minister of Health and Social Protection, Ogerta Manastirliu, who is chairing the 71st Session of the WHO Regional Committee for Europe, which is working in Copenhagen, Denmark, said that Albania is one of the countries that has faced a proactive approach. pandemic period. The Minister of Health announced that the negotiations for another contract with the vaccine company Pfizer, to bring another 500 thousand doses of other vaccines to our country, are nearing completion.

Manastirliu in the WHO Regional Committee for Europe: Soon a new contract with

"I am pleased to say that we are negotiating and concluding that soon another contract with the company Pfizer for 500 thousand doses of vaccine, which will arrive in the last quarter of this year and of course we will continue to have a proactive approach to increase the vaccine coverage to risk groups, especially to health workers, teachers and also all employees of services in public administration ", said Manastirliu.

At the summit being held in Copenhagen, emphasis is being placed by all experts to re-evaluate the architecture of health systems, with lessons learned from the COVID-19 pandemic.

“Në këtë takim që ne drejtojmë në cilësinë e drejtueses së këtij sesioni të rëndësishëm të Komitetit Rajonal për Europën në Organizatën Botërore të Shëndetësisë, po vihet theksi me të gjithë ekspertët e fushave, se si do të rivlerësohet arkitektura e sistemit shëndetësor dhe se si do të vlerësohet dhe do të mbështetet sistemi shëndetësor në raport me kujdesin parësor, në raport me programin e vaksinimit dhe gjithashtu edhe me mbështetjen ndaj financimit të qëndrueshëm drejt mbulimit shëndetësor universal”, tha Manastirliu.

Drejtues të shteteve dhe ministra të shëndetësisë së 53 vendeve, drejtori i OBSH dr. Tedros Adhanom, drejtori i OBSH për Europën dr. Hans Kluge, me pjesëmarrjen e veçantë të Princeshës së Kurorës së Danimarkës dhe ekspertëve më të njohur botëror, dr. Fauci, prof. Monti, po diskutohet për mësimet e nxjerra nga pandemia COVID-19, për të ridimensionuar qasjen ndaj shërbimeve shëndetësore, nën dritën e pandemisë.

Ridimensionimi i kujdesit parësor, investimi për adresimin e problemeve të shëndetit mendor, Agjenda Europiane e Imunizimit 2030 dhe zbutja e pabarazive për aksesin në vaksina, janë në fokus të diskutimeve që po zhvillohen në Kopenhagen, në takimin më të rëndësishëm vjetor të Shëndetësisë për Europën, i cili zhvillon punimet nga datat 13-15 Shtator.

It is the first time that Albania has taken the lead in the 71st Session of the WHO Regional Committee for Europe, as an assessment and recognition of the efforts of the Albanian government to manage the pandemic situation.

Tiranapost.al