Aktualitet

Kumbaro receives Greek Minister of Environment: We turn the Vjosa River into a bridge of cooperation between our two countries

Kumbaro receives Greek Minister of Environment: We turn the Vjosa River into a

The Minister of Tourism and Environment Mirela Kumbaro received on an official visit to Tirana the Minister of Environment and Energy of Greece, Kostandinos Krekas.

The two ministers discussed common protected areas, such as the Prespa National Park and the recently declared Vjosa River Natural Park, as well as challenges in waste management.

Minister Kumbaro acquainted the Greek counterpart with the latest initiative to ban single-use plastic bags.

Kumbaro receives Greek Minister of Environment: We turn the Vjosa River into a

"From June 1 of this year, we will ban disposable plastic bags, with a thickness of 70 microns on each side. "Previous initiatives based on the application of a symbolic payment for bags have not been successful, so we have gone to this step that has been welcomed by citizens," said Kumbaro during the meeting.

The ban on bags was praised by Minister Krekas, who said that something like this will be considered to be applied in Greece, where the distribution of lightweight carrying bags also poses an environmental problem.

"We currently produce 5 million tons of waste per year, of which only 20% is recycled. We are committed to increasing the volume of waste that is recycled, as we want to reduce the amount of waste and orient ourselves towards the circulating economy. "Such an approach also helps sustainable, environmentally friendly tourism," said Krekas.

Kumbaro receives Greek Minister of Environment: We turn the Vjosa River into a

Në vijim të bisedës, ministrja Kumbaro u shpreh gjatë takimit se sipërfaqja e zonave të mbrojtura është rritur në 21% dhe po punohet që deri në vitin 2030 të arrihet në 30% të territorit si zonë e mbrojtur.

“Dy prej objektivave kryesorë të këtij mandati të tretë qeverisës janë mjedisi dhe turizmi. Kemi sfidën e menaxhimit të mbetjeve, për të cilën kemi nisur që në tetor një Plan Kombëtar Pastrimi. Njëkohësisht po punojmë për zgjerimin e zonave të mbrojtura. Për herë të parë i dhamë në janar lumit të Vjosës statusin e Parkut Natyror, ashtu siç bëmë edhe me zona të tjera në Shqipëri, duke e rritur sipërfaqen e zonave të mbrojtura nga 17% në 21%. Jemi tërësisht të angazhuar për të plotësuar objektivin e mbrojtjes së 30% të territorit brenda vitit 2030”, u shpreh Mirela Kumbaro.

The two ministers agreed to have another meeting with the respective staff, in the framework of joint plans for transboundary protected areas, exchanges of experiences in integrated waste management issues and participation in joint projects within the global initiatives that related to climate change.