Aktualitet

The Prime Minister launches the first message from the UN courtyard

The Prime Minister launches the first message from the UN courtyard

Prime Minister Rama greeted his followers with a photo from the UN courtyard, warning that one of the most important meetings of the last decade will be held today. The focus will be on the war in Ukraine and its consequences.

"GOOD MORNING

and with this photo from the UN courtyard, where today Albania will sit at the head of the Security Council table, to lead one of the most important sessions of the last decade, I wish you all a good day", writes Rama.

In a longer statement yesterday, Rama clarified what today's meeting will consist of.

The Prime Minister launches the first message from the UN courtyard

“Si pjesë e programit të punës të Këshillit të Sigurimit gjatë muajit shtator, nën kryesimin e Shqipërisë, Këshilli do të mblidhet nesër për atë që, me gjasë, është takimi më i rëndësishëm për Ukrainën, qysh prej fillimit të pushtimit në shkallë të gjerë nga Rusia.

Do të kem nderin të kryesoj këtë takim.

Krerët e shteteve dhe të qeverive të anëtarëve të Këshillit të Sigurimit, si dhe, më gjerë, të anëtarëve të Kombeve të Bashkuara, përfshi Ukrainën, do të kenë mundësi të shprehin pikëpamjet e tyre dhe të shkëmbejnë ide, jo vetëm rreth luftës që po zhvillohet dhe pasojave mbi Ukrainën e popullin e saj, por edhe për ndikimin që po prodhon lufta mbi paqen e sigurinë ndërkombëtare, zhvillimin ekonomik dhe veprimin shumëpalësh.

Do të jetë hera e parë, që prej fillimit të luftës, që Presidenti Zelensky do të jetë në Kombet e Bashkuara dhe në Këshillin e Sigurimit.

Shpresoj që ky Debat i Hapur i Nivelit të Lartë të mobilizojë botën në përpjekjet e saj të përbashkëta për të dënuar luftën e për të rritur trysninë ndaj Rusisë, për të kthyer rrugë dhe për t’i lënë vend nisjes së procesit të paqes së drejtë.

Duke qenë se vijmë nga një rajon ku lufta ka shkaktuar vuajtje të pamasë, jemi mjaft të ndërgjegjshëm për vlerën e paqes dhe përpjekjet monumentale që duhen për arritjen e, mbi të gjitha, për ruajtjen e saj.

Karta e Kombeve të Bashkuara dhe e Drejta Ndërkombëtare shtrojnë themelet e asaj çka quajmë siguri njerëzore.

They constitute a break from the past, with the traditional practice of dominance, imposition or that of the "mighty who has the right". They ensure equality between states and peaceful means of resolving disputes.

This is why Albania has decided to emphasize the essential need for effective multilateral action, as the best method for solving common problems, especially peace and security, in the discussion of the council and, more widely, among the members of the United Nations. United.

So, it was decided!", the statement read.