Aktualitet

Corruption, Rama: The era of tenders from public administration is over, we will receive foreign expertise

Corruption, Rama: The era of tenders from public administration is over, we will

Prime Minister Edi Rama at the first National Anti-Corruption Conference focusing on Justice Reform has stated that the era of tendering by public institutions will soon end. Rama said that in order to relieve the administration from this "burden", foreign expertise or international companies will be obtained for the tender procedure in Albania.

"I want to emphasize the part that has to do with tenders. It is an unimaginable transformation if we start from where this work started and in the report we have prepared, which is only a factual report, there is no interpretation, there is no subjectivity, there are only facts, there is clear talk about how we have moved in the right direction in this aspect as well, but even here we still have problems that if we were to say that the tenders in Albania have achieved the transparency and the level of justice that all operators deserve, then we should be non-candidates today to open negotiations with The European Union, but we all had to be on our feet today to become members of the European Union. We are not there yet and therefore we are preparing another phase to free the administration from the great weight of this process,

Corruption, Rama: The era of tenders from public administration is over, we will

The three-day conference, which accompanies the release of the 2021 Annual National Report on Anti-Corruption, was also attended by the US Ambassador, Yuri Kim, who also gave a message to get rid of corrupt practices forever.

“Ne duam që Shqipëria të jetë përherë e më tepër një partner dhe jo një problem, ju duhet ta udhëhiqni luftën, shpesh flasim për rolin e SHBA dhe dëgjoj, “vetëm ju mund ta bëni”, por unë them që “ju duhet ta bëni”, SHBA si miqtë tuaj do të jenë me ju në çdo hap të udhës dhe në çdo hap të rrugës do të jetë e vështirë, ndonjëherë do ju shtyjmë, ndonjëherë nuk do të doni të vazhdoni më, ose ne nuk duam që të vazhdojmë më, ky është çasti ku ju mund të qëndroni apo ngriheni në një nivel, ju jeni anëtarë i NATO, jeni në prag të BE, ju do jeni anëtarë, çdo shtet bie dakord që Shqipëria ka bërë punën të jetë anëtare e BE, tani që nga 1 janari jeni anëtare të Këshillit të Sigurimit të OKB, ju vendosni, ju jeni lider me ne, ambasadori juaj në OKB, është një superstar, Kryeministrit i kërkohet të flasë për Ukrainën, apo për çështje të tjera, sepse Shqipëria ka peshë, por nuk mund ta bëni këtë nëse korrupsioni shihet si i pranueshëm. E themi këtë jo se ne jemi të çliruar nga korrupsioni, po kemi ligje dhe një sistem shoqëror që e bën të turpërueshme që të pushtetshmit të kërkojnë avantazhin e të dobëtit. Kemi prokurorë e gjyqtarë që priren të zbatojnë ligjin. Kemi qytetarë që kërkojnë të drejtat e tyre, si baza e demokracisë. Kështu 30 vite një brez ka ardhur koha të thonë që ligji është i zbatueshëm, i barabartë për të gjithë nëse dikush shkel ligjin dhe jo se jemi hakmarrës, por sepse çdo qytetar duhet të ketë një mundësi të barabartë”, tha Kim.

Corruption, Rama: The era of tenders from public administration is over, we will

The conference will take place for three days in a row at the Palace of Congresses in Tirana, focused on two main pillars, reforming the justice system and reforming services to citizens through digitalization as an effective tool to fight corruption.