Aktualitet

HJC- Minister Çuçi after the complaint for the judge of Gjirokastra: Send the evidence to ILD

HJC- Minister Çuçi after the complaint for the judge of

Një ditë pasi ministri i Brendshëm Bledi Çuçi i dërgoi një letër KLGJ dhe ILD ku shprehte shqetësimin në lidhje me disa vendime të gjyqtarit në Gjirokastër Elidon Papazisi dhe hetim ndaj tij, pasi sipas ministrit kanë penguar aksionin e IKMT për prishjen e ndërtimeve pa leje, KLGJ i ka kthyer përgjigje. Mesazhi i KLGJ është që ministri dhe kushdo të dërgojë pranë ILD prova dhe fakte për pretendimet, ndërsa pavarësisht se pranon se situata të tilla problematike nuk janë të rralla, tërheq vëmendjen duke thënë se qëndrime të tilla: nuk bëjnë gjë tjetër, veçse nxisin në publik ndjenjën e armiqësisë ndaj pushtetit gjyqësor, krijojnë imazhin e gabuar mbi gjyqësorin dhe bien ndesh me qëllimet dhe objektivat e reformës në drejtësi, si dhe cenojnë rëndë figurën dhe dinjitetin e gjyqtarit.

Reagmi i plotë nga Këshilli i Lartë Gjyqësor:

HJC- Minister Çuçi after the complaint for the judge of

'The High Judicial Council finds that in recent days statements have been made by public figures expressing dissatisfaction with the decisions given by the courts. It is also regrettable that this is not an isolated case of non-compliance with the independence of judges in the exercise of their activity of administering justice.

As a body charged by the Constitution to guarantee the independence, accountability and well-being of the judiciary, the High Judicial Council draws attention to the opinion that the Constitution of the Republic of Albania guarantees that judges are independent in exercising their functions, subject to the Constitution and laws. that interfering in the activity of courts or judges entails liability under the law. The administration of justice must be free from any influence, interference of public or private entities. This is a necessary condition for guaranteeing the rule of law.

Such attitudes do nothing but incite in the public a sense of hostility to the judiciary, create a false image of the judiciary and run counter to the aims and objectives of justice reform, and severely violate the image and dignity of the judge. They also adversely affect the exercise of office by judges, forcing them to make decisions contrary to the principles of independence and impartiality, unacceptable in the rule of law, in which the legal remedy to challenge a court decision is appeal to a higher court, according to applicable law, not slander of the court, or of the judge.

The High Judicial Council is convinced that respect for judges and their function and dignity strengthens the rule of law, as well as increases the transparency and accountability of the judiciary. The High Judicial Council invites all actors to respect the core values ??of a rule of law. Also, anyone who is aware of an activity or conduct of a judge that may constitute a disciplinary violation under the law, has the opportunity to refer the case to the High Inspector of Justice, to assess and decide if it is the place to initiate proceedings. disciplinary action of the judge. '

* Tiranapost.al.