Aktualitet

Incinerators, Veliaj: If someone has made a mistake, take responsibility. The Municipality of Tirana pays only for the service and is 1 out of 6 customers

Incinerators, Veliaj: If someone has made a mistake, take responsibility. The

The Mayor of Tirana, Erion Veliaj also spoke about the issue of incinerators in the show "Real Story" on ABC News. He emphasized that today Tirana is a cleaner city, but if someone made a mistake, they should be held responsible.

"In Tirana, not only were we not wrong, but I believe that the city is cleaner thanks to that process. It is a work that has done honor to this city and has brought service to this city, making it cleaner, removing that shtullunga that came from Sharra, at a lower price than that of Lul Basha and Saliu, from 37 euro/ton, to 29 euro/ton. But, if in this process someone has made a mistake, they should be held responsible", said Veliaj.

Kreu i Bashkisë nënvizoi se trualli ku është ndërtuar landfilli i Tiranës ka qenë gjithmonë pronë e Ministrisë së Ekonomisë. Ai sqaroi se ndryshe nga Fieri dhe Elbasani, Bashkia e Tiranës paguhet vetëm për shërbimin. “Në landfillin e Tiranës, bashkia nuk është pronare, as e tokës. Dëgjoj lloj-lloj injorantësh që ulen nëpër banaqe dhe thonë: “Si e dha tokën?” Toka ka qenë gjithmonë në pronësi të Ministrisë së Ekonomisë. S’ka asnjë gazetar që t’u thotë: “Si gënjeni për një gjë që është e dukshme dhe e dinë të gjithë që s’ka qënë kurrë tokë e bashkisë”. S’ka pasur kurrë nevojë që të mblidhet bashkia për të bërë një vendimarrje të tillë. E dyta, në dallim nga Fieri dhe Elbasani, bashkia aty paguajmë vetëm shërbimin. Pra, nuk kemi pagesë për investimin. Me kontratën e shërbimit, këta kanë shkuar të marrin kredi në bankë. E kanë marrë ata riskun. Pra, s’është marrë risk për qytetarët e Tiranës - jo vetëm të Tiranës, se aty depozitojnë 5 bashki, plus Durrësi. Por, këta estafët e politikës fokusohen vetëm te Tirana. Tirana është vetëm 1 nga 6 klientët. Ne jemi një klient si gjithë të tjerët dhe si qytet më i madh prodhojmë më shumë mbeturina. Fakt është që fatura s’ka ndryshuar. Kjo është një kontratë për gjithë qarkun, e lidhur nga autoritet në atë kohë”, tha ai.

The mayor underlined that the Municipality of Tirana is not the supervisor of the works for the incinerator. "If they were to give it to the Municipality of Tirana, then if I were the supervisor, as every project is in my head, I would also be in charge of this one. But I don't have this duty, I'm not the supervisor. We have a duty to take the waste to the beam, according to the contract. The incinerator has a private supervisor. Today the supervisor is in front of justice and is giving an account for this. But if you say that, since some people have made mistakes here, we should not build the incinerator at all, close it, not pay for garbage, how will the city be cleaned? How is garbage cleaned in Vienna? It is the incinerator in the middle of Vienna", declared Veliaj.