Stil jete

5 messages for parents leaving their children on YouTube

5 messages for parents leaving their children on YouTube

What lies behind YouTube videos dedicated to children? The most clicked on YouTube is exactly one kids clip: Baby Shark. This means that the age group of children is the most regular follower of this music platform. 

Some even carry their phone, tablet, laptop or TV to music while eating. 

Children are as addicted to YouTube as any adult, and it should be adults who should pay attention to the materials served to their little ones. Even though parents watch the videos paying close attention to what the little one is watching, sometimes they lack a detail behind which hidden messages can be hidden. YouTube videos are made specifically to create addiction in the minds of little ones, often even mesmerizing the child. 

Have you ever tried to remove a tablet or smartphone from a child while he is watching one of these videos on YouTube? The baby's instinctive reaction is aggressive and, many times, mothers ignore this thinking that their baby is just tired.

In recent years there has been a lot of talk about some videos on YouTube that present content of violence, sex scenes, drugs, alcohol, all of these represented by cartoon characters very popular among children.

An article published in the American magazine The Atlantic talks about how some videos made on YouTube specifically for the infant age group (2-4 years old) were created using a special algorithm that tried to mesmerize the little ones.

How to distinguish the right videos to watch from the ones that should be avoided absolutely?

An easy way to get to know these videos right away is the headlines. 

Kujdes me “unboxing”, ku fëmijët thjesht hapin dhurata, apo nga videot ku topa plastikë apo shishe shpërthejnë çuditshëm kur shtypen nga rrota e makinës. Shumica e këtyre videove janë të ngarkuara nga përdorues të zakonshëm dhe nuk janë të kontrolluara nga ekspertët.

Ndikimi negativ tek fëmijët:

çrregullime të zhvillimit;

mbipesha dhe hipertensioni: shkaktuar nga pak aktivitet fizik;

përqendrim më i ulët;

probleme me gjumin;

më pak krijimtari dhe aftësi kritike e zvogëluar;

paaftësia për të vendosur marrëdhënie shoqërore;

sjellje agresive dhe manifestime të zemërimit të pakontrolluar.

Udhëzime për prindërit: 5 rregulla për t'u mbajtur mend

Si të kontrolloni që ajo që po sheh nuk e dëmton shëndetin e tij psikofizik?

Prania: së pari është e rëndësishme të jeni prezent dhe mos i lini kurrë fëmijët vetëm para tabletëve, telefonave dhe kompjuterëve.

Zgjidhni videot vetë: ju personalisht duhet të zgjidhni përmbajtjen që do t'u tregohet atyre, duke preferuar filmat me mesazhe.

Vendosni "Kontrollin Prindëror": përpara se t'u tregoni ndonjë video fëmijëve tuaj, vendosni filtrin e dhënë nga Google "Kontrolli Prindëror" i Google për YouTube. Qëllimi i këtij filtri është të analizojë videot e fëmijëve të postuara nëse një përmbajtje është e përshtatshme për një të mitur apo jo.

Time: time to dedicate to videos is essential. Therefore, set a schedule as to when to use some digital tools. For example, not for using tablets and PCs during meals or before going to bed in the evening.

Set a good example: Parents are often the first to set a bad example by using their cell phone at any time of the day. If you want to have respect and good manners, you should be the first to reduce the use of technology, especially in the presence of your child.

* Roba Da Donne article was adapted in Albanian by Tiranapost.al