Shëndeti

What does a carrot juice a day make of the body?

What does a carrot juice a day make of the body?

When you think of fruit juices, carrot juice is probably not the first thing that comes to mind. Orange, apple, grape and pineapple juices are much more widely used, but not the best. However, if you are not a fan of carrots in food, you can turn them into a drink and get all the health benefits.

Specifically?

May improve metabolism

Vitamin B in carrot juice helps the body break down fats, proteins and carbohydrates and convert them into energy. It also has dietary fiber, which can help you manage your weight and prevent overweight.

Good for the eyes

Vitamin A in carrot juice is essential for eye health. Reduces the risk of having age-related eye problems.

Strengthens immunity

Carrots contain carotenoids. They act as a precursor to vitamin A, which can boost your immune system. It supports the growth and distribution of T cells, which are white blood cells that protect our body from infection. Their vitamin C can also support your immune system. It will not protect you from the flu, but you can get over it faster.

May reduce the risk of developing cancer

Carrots contain nutrients that have an antioxidant effect, which can reduce the risk of cancer. Dietary fiber in carrots can also help prevent some types of cancer.

Healthy for your skin

Vitaminat C, E dhe K, të cilat janë të pranishme në lëngun e karotës, mund të përmirësojnë lëkurën. Vitamina C, përveçse është një antioksidant, gjithashtu mund të bëjë që kremi i diellit të funksionojë në mënyrë më efektive. Për më tepër, ka një efekt anti-plakje, sepse ndihmon në prodhimin e kolagjenit, shërimin e lëkurës së dëmtuar dhe parandalimin e rrudhave. Vitamina E gjithashtu mund të mbrojë lëkurën nga dielli dhe të trajtojë inflamacionin. Vitamina K luan një rol të rëndësishëm në shërimin e plagëve, kështu që mund të ndihmojë me plagët dhe strijat.

Fantastike gjatë shtatzënisë

Kur jeni shtatzënë, keni nevojë për acid folik, hekur, kalcium, vitamina B, vitaminë A dhe vitaminë C. Lëngu i karotës së pagatuar është një burim i shkëlqyer i këtyre lëndëve ushqyese. Për shembull, një filxhan tashmë do t'ju ofrojë rreth 10% të sasisë së rekomanduar të kalciumit. Në 100 gram, do të ketë gjithashtu rreth 10% të përmbajtjes së rekomanduar të vitaminës C.

Mund të përmirësojë shëndetin e trurit 

Beta karotina mund të ketë një efekt pozitiv në aftësitë tuaja njohëse, sepse ka veti antioksiduese. Mund të zvogëlojë stresin në trupin tuaj, i cili mund të dëmtojë trurin. Kjo do të thotë që mund të zvogëlojë rrezikun e çrregullimeve të caktuara njohëse, si sëmundja e Alzheimerit.

Mund të mbrojë zemrën 

Drinking carrot juice can improve cardiovascular health due to its antioxidant effect. Polyphenols, vitamins and minerals in vegetable and fruit juices also help regulate blood pressure, and carrot juice can help lower cholesterol levels.

* Bright Side article was adapted in Albanian by Tiranapost.al