Opinion

Why should Edi Rama not have it with Shkullaku

Why should Edi Rama not have it with Shkullaku

By Mero Baze / Prime Minister Edi Rama did a fact-checking today, after a debate in Blendi Fevziu's studio, with one of the main polemicists in that show, Armand Shkullaku. We have to admit that this is an unusual practice, as fact-checking is usually done on the facts said by the prime minister or a senior official in public debates, and not on what journalists say.

But since Fevzi's show has a format where journalists do not ask, they are debating, this gesture also makes sense.

I do not want to make any comment on the public disgust produced by this show, as it is not a trap for either Rama or others. Everyone knows where they go and go to immerse themselves in that mud, so they should spare us the complaints against each other, after the show.

What I want to emphasize is the Prime Minister's approach to an untrue fact, which Shkullaku insisted on the show.

What caught my attention in today's controversy of Edi Rama, was for the first time the blow of a hypocritical phenomenon in the central Albanian press, in the difference of attitudes between media owners and journalists employed there.

This school, which in fact is the most fining school of the Albanian press, is set up to perfection on TV Klan. Thanks to the contribution of Edi Rama and his predecessors, from Ilir Meta, Sali Berisha and Fatos Nano.

The fine style of TV Klan is that the owner of TV Klan does business and bargains all day with the government and businessmen, and at the same time, he has created some noisy institutions, such as Fevzi's show, where the truth is allegedly confronted, but only in political level, not where they occur.

Edi Rama pjesën më cinike të reagimit, kishte pikërisht video dokumentarin e TV Klanit dhe ABC Neës, kur ishte pronë e TV Klanit e drejtohej nga Shkuallku, që lavdërohet inceneratori i Elbasanit. Natyrisht është dokumentar me pagesë. Është një shumë e majme që pronarët e inceneratorit i kanë ofruar Aleksandër Frangajt, ndërkohë që një pjesëtar i rrethit familjar të tij është pjesë e këtij biznesi.

E njëjta gjë është dhe me rrethin e njerëzve që drejtojnë Top Channel-in, por ata të paktën janë të sinqertë dhe kanë politikë editoriale të qartë pro projektit të inceneratorëve, dhe nuk bëjnë këtë lojën e Sandrit, që vet merr lekët nga ky biznes, ndërsa gazetarët e tij ngrejnë pikëpyetje, shpesh dhe të pasakta për atë që ndodh.

Kjo shkollë gjobëvënie e TV Klanit, ku një emision bën policin e keq, dy bëjnë të mirin, dhe pronari bën parambledhësin, është identiteti i atij televizioni dhe përdhunimi i gazetarisë, opozitarizmit, bile dhe pro-qeveritarizmit në media.

Në këtë aspekt, janë tërësisht të pangjashëm. Vetëm tek ata ndodh që gjithë produkti televiziv përdoret që t’i bjerë telefoni pronarit nga ndonjë biznes i madh apo qeveritar, dhe ai pastaj të menaxhojë situatën kundrejt pagesave. Vetëm Frangaj ka arritur t’i trajtojë produktet e veta televizive si qen gjahu, që i sjellin atij prenë në pritë.

Në këtë aspekt, unë jam gati ta mbroje Shkullakun për pasaktësinë e tij rreth inceneratorit të Elbasanit, nëse e ka pas nga mungesa e informacionit, por nuk mund ta justifikoj të qënurit pjesë e një medie korruptive, kur e di që pronari i medies, është dhe pak pronar dhe shumë përfitues i asaj për të cilën ti po flet.

Armand Shkullaku nuk ka lidhje personale me inceneratorët, nuk është përfitues prej tyre, dhe ka gjithë të drejtën të hetojë atë kontratë dhe funksionimin e saj. Por nëse dëshiron ta bëjë, duhet të ulet ta bëjë vetë.

Atëhere do t’i dalë para pronari i tij dhe shokë të tij, e pastaj duhet të marrë një vendim se çfarë duhet të bëjë.

Kjo panorama opozitare tek Fevziu dhe pastaj gostia pas darke, janë në fakt identiteti i vërtetë korruptiv i TV Klanit, i cili përpiqet të duket pro-qeveritar, pasi ka një emision lajmesh konformist propagandistik dhe pastaj ka një sërë emisionesh linçuese progandistike, si për të treguar se Sandri e ka shumë të vështirë t’i përmbajë “kollosët” e vet në rresht, po nuk pagoi qeveria apo biznesi.

Edi Rama e kishte drejtuar prozhektorin pikërisht tek kjo pikë. E meqë e ka çuar aty, duhet të njohë dhe krimet e veta në këtë histori, pasi ai dhe paraardhësit e tij, e kanë prodhuar këtë fenomen.

TV Klan and the big Albanian media, is a pyramid that crumbles, if the prime minister of this country, whoever he is, does not open the phone to their owners. But since it is too late for this now, it is good that the letters are not opened only when he catches any of Shkullak's lies. He at least does not come to your office for any honor.

The problem is the other two, who after Shkullak's show, come for the next honor and apologize without asking, that we have "nothing to do with that Shkullak, that he wasted it".