Lajme nga Bota

Study for Covid-19, the consequences are felt even after a year

Study for Covid-19, the consequences are felt even after a year

A new study proves that even those who have passed the infection and are officially cured, often just are not: healthy. Muscle aches, fatigue, mental problems such as fear and depression are among the most common long-term consequences of a SARS-CoV-2 infection, the researchers wrote in the results published in the scientific journal Lancet.

According to the study, nearly two-thirds of patients treated in hospitals, even six months after acute illness, suffer from various symptoms. "Our analysis shows that most patients, after discharge from the hospital, have to live with at least some of the effects of the virus and underline the need for post-COVID-19 care, especially for those who have had a severe infection," says Bin. Cao, one of the study authors and deputy director of the National Clinical Center for Respiratory Diseases.

Scientists observed 1733 infected, who had passed the infection from January 7 and May 29, 2020 at Jin Yin-tan Hospital in Wuhan city. Patients were on average 57 years old, 52% of them were men, 48% women. Most patients (1172 people) had needed to receive oxygen.

From mid-June to early September last year, patients were screened again. The scientists found with the help of questionnaires, laboratory values ??and physical fitness tests, that 76% of them showed at least one symptom, which accompanied the patient since infection.

Tired and weak

63% reported feeling muscle weakness and fatigue, while 26% had trouble sleeping, feeling fear or depression. Scientists noticed that women had to deal more with mental health problems than men. 

Testet laboratorike treguan po ashtu, se 13% e pacientëve, të cilin kishin pasur një funksionim normal të veshkave gjatë qëndrimit në spital, në kontrollet e mëvonshme tregonin një funksion të zvogëluar të veshkave. Kurse tek pacientët e sëmurë rëndë, edhe disa muaj pas sëmundjes vihej re një funksion i kufizuar i mushkërive dhe binte në sy furnizimi i pamjaftueshëm i trupit me oksigjen.

Studimi i shkencëtarëve kinezë pajtohet me rezultatet e studimeve të tjera për pasojat e COVID-19, por shkencëtarë të tjerë vërejnë edhe pika të dobta të tij.

Nevojiten më shumë hulumtime shkencore

Kështu për shembull në studim ishte relativisht e ulët pjesëmarrja e testuesve me sëmundje të mushkërive apo zemrës. Të dhënat për këtë nuk bazohen tek hulumtimet e studiuesve, por tek të dhënat e vetë pacientëve. Këtu mund të ketë pasur vlerësime të gabuara. Po ashtu të infektuarit me simptoma të lehta nuk kanë qenë pjesë e kontigjentit të studiuar, sepse ky grup nuk dërgohej në spitalin Jin Yin-tan por në spitale të tjerë.

„Ky fakt mund të mos e japë të saktë numrin e atyre që vuajnë nga pasojat afatgjata të një infeksioni me COVID", thotë Jördis Frommhold, drejtoreshë e departamentit për Sëmundjet e Rrugëve të Frymëmarrjes dhe Alergjive në Klinikën MEDIAN, në Heiligendamm. Kjo klinikë ofron rehabilitimin fizik për pacientët që kanë kaluar sëmundjen e COVID.

Sipas Frommhold, mes pacientëve që gati nuk e vënë re infeksionin dhe atyre që janë plotësisht të shëndetshëm pas tij, ka edhe një grup të tretë. „Këta pacientë kanë një zhvillim të butë të sëmundjes, qëndrojnë ndoshta për një kohë në spital, dhe tregojnë vetëm pas një ose tre muajsh simptoma të caktuara", thotë ajo. Edhe Frommhold vëren si studiuesit kinezë, se pacientët tregojnë lodhje apo dobësi muskulore pas infektimit. Por Frommhold ka parë pacientë edhe me probleme neurologjike, dhimbje kyçesh dhe rënie flokësh. Por të gjithë kanë një të përbashkët: ata janë shumë të pasigurtë, sepse nuk e kuptojnë, se çfarë po ndodh me trupin e tyre.

Më shumë studime për më shumë ndihmë

Prandaj Frommhold është e kënaqur për çdo studim për pasojat afatgjata të sëmundjes me COVID-19. Shumica e 300 personave, që kanë qenë deri më tani për rehabilitim fizik në klinikën e saj janë të moshës 30 deri në 65 vjeç dhe nuk janë të aftë për t'u kthyer plotësisht në jetën e punës dhe nuk gëzojnë shëndet të plotë.

"People who have had the infection with minor symptoms and later suffer from delayed symptoms often do not know where to go," says Frommhold. "For those who have a serious infection. According to her, it is very important to clarify what symptoms may appear." That is why scientists from Vuhani are looking for long-term studies in larger groups of patients, to understand the full spectrum of consequences that COVID-19 can have in humans./DW