Lajme nga Bota

Complex reasons why some people refuse to wear masks

Complex reasons why some people refuse to wear masks

Nga Alexandra Brewis & Amber Wutich

Wearing a face mask is one of the main tools to prevent the transmission of Covid-19 to the community. However, in the US and many other parts of the world, there are people who refuse to use them.

A study republished this week by a team of medical experts and sociologists is uncovering the cultural implications of why wearing masks is accepted by some and rejected by others. Georgetown University medical anthropologist Emily Mendenholl had previously conducted long-term studies on community responses to disease in South Africa, India and Chicago.

Starting in June 2020, she returned to her hometown of Central Ajouan to better understand how residents reacted to the coronavirus threat. Her former schoolmates were among those who helped her recruit people to the study she was going to conduct.

As a small community dependent on summer tourists visiting the Great Lakes of Iowa, and in a state without any official order to stay home, Arnolds Park was packed with lots of weekends. Most city dwellers and tourists went there without masks.

Some who wore masks began to be ridiculed by some who told them that the coronavirus was a fabrication, or that there was nothing to worry about, as everyone had been affected by it anyway.

For anthropologists like Mendenholl studying the behavior of humans in a pandemic, such views about wearing masks are not immediately interpreted in terms of being good or bad, right or wrong, healthy or not. The focus of such a study is to understand the ways in which people weigh what are often complicated decisions in the context of their sense of self and how they relate to those around them.

First people consider the extent to which they expect others to judge them negatively based on what they do. Mendenholl's numerous interviews with residents revealed some contradictory ideas that people used while making their decisions on whether or not to wear the mask.

Edhe në një qytet ku mbajtja e maskës ishte e rrallë, një pjesë e banorëve ishin shumë të shqetësuar dhenë përputhje me situatën,ata mbanin maskë në ambiente publike dhe kur mundeshin qëndronin në shtëpi. Shumë prej tyre ishin punonjës të kujdesit shëndetësor, mësues apo të tjerë të punësuar në profesione të ndryshme në sektorët e shërbimit me rreziqe veçanërisht të larta të infeksionit.

Por gati të gjithë në qytet ishin të shqetësuar për kërcënimin financiar që mund të sillte koronavirusit, duke pasur parasysh varësinë e tyre nga vizitorët gjatë stinës së verës. Kjo i distancoi ata nga mbajtja e maskave, dhe as që prisnin që këtë ta bënin klientët.

Madje drejtuesit e bizneseve u bënin presion punonjësve të mos mbanin maskë. Megjithatë, në të njëjtën kohë, shumë njerëz i njohën rreziqet e mundshme. Ata që i rezistuan me vendosmëri idesë së përdorimit të maskës, shprehën një përzierje të ndërlikuar, por të njohur të besimeve politike dhe fetare, që përputheshin me idenë se koronavirusi ishte një mashtrim. Siç u shpreh një çift që tashmë ishte infektuar: “Ne e dimë se ku do shkojmë kur të vdesim. Ne kemi besim te Zoti. Nuk kemi frikë. Unë dua që fëmijët të mos preken prej tij, dua që ata të jenë imunë”.

Kishte gjithashtu frikëra se mbajtja e maskës ishte e dëmshme pasi shkaktoi helmim nga grumbullimi i dioksidit të karbonit. (Që në fakt nuk është e vërtetë). Disa ishin dakord me idenë e promovuar në rrjetet sociale, se imuniteti natyror i fituar nga mos-mbajtja e maskës ishte mbrojtës ndaj një forme më të rëndë të sëmundjes. (As kjo nuk është e vërtetë). Frika nga virusi – dhe mbajtja e maskës – kuptohej si kundër-produktive.

Raporti studimor, i botuar në “Social Science and Medicine”, thekson se pikëpamje të tilla që minimizojnë ose injorojnë rreziqet e infeksionit në një pandemi,mbështeten edhe nga të tjerët. Duke mohuar që koronavirusi ishte i rrezikshëm, apo edhe që ekziston realisht, njerëzit po respektonin dhe shprehnin vlerat e tyre më themelore, politike dhe shpirtërore.

They were trying to understand a difficult, complicated event, magnifying the ideas they already had about what the world is and should be like.

It reminds us that policies - such as the use of masks - will not be uniformly respected when people act on different views on what matters, and why the small town of Iowa turned up last summer. in a Covid-19 hotspot. / “Psychology Today” - Bota.al