Ekonomia

Albania-Switzerland, Minister Denaj: Positive impact on the promotion of intellectual property

Albania-Switzerland, Minister Denaj: Positive impact on the promotion of

The Minister of Finance and Economy, Anila Denaj, together with the Ambassador of Switzerland, Adrian Maître signed the Memorandum of Understanding in the field of Industrial Property, in support and implementation of the Framework Agreement between the Swiss Federal Council and the Council of Ministers of the Republic of Albania for Technical Cooperation , Financial and Humanitarian.

Minister Denaj praised this agreement, which is of particular importance for the stage that Albania is going through in the European integration process.

Albania-Switzerland, Minister Denaj: Positive impact on the promotion of

"Some of the results that are expected to be achieved from this agreement are the exchange of information on the legislation in the field of Industrial Property (IP) and reflections on its improvement, as well as cooperation in training programs related to Industrial Property. Also, cooperation is expected to be achieved in the field of processing patent information and services to the public and strengthening inter-institutional cooperation in the implementation of intellectual property rights in Albania ", stressed Denaj.

Albania-Switzerland, Minister Denaj: Positive impact on the promotion of

Albania-Switzerland, Minister Denaj: Positive impact on the promotion of

Nëpërmjet kësaj marrëveshje do të arrihet realizimi i një projekti 4 vjeçar midis dy zyrave homologe në fushën e pronësisë intelektuale. Institucionet përgjegjëse për zbatimin e marrëveshjes janë Instituti Federal i Zvicrës dhe Drejtoria e Përgjithshme e Pronësisë Industriale, në rolin e përfituesit kryesor të projektit.

Vlerësojmë përkrahjen, shtoi ministrja, për reforma të rëndësishme për zhvillimin ekonomik dhe social kulturor të vendit tonë.

“Më lejoni që në emër të qeverisë shqiptare t`ju falënderoj për vëmendjen dhe mbështetjen e dhënë deri tani për vendin tonë. Vlerësojmë përkrahjen për reforma të rëndësishme për zhvillimin ekonomik dhe social kulturor të vendit tonë”, përfundoi Denaj.

Albania-Switzerland, Minister Denaj: Positive impact on the promotion of

Albania-Switzerland, Minister Denaj: Positive impact on the promotion of

This agreement not only has a very positive impact on the climate of promoting intellectual property as a whole, but also on awareness of the field, thus contributing to the economic development of the country.

Albania-Switzerland, Minister Denaj: Positive impact on the promotion of

In recent years, the General Directorate of Industrial Property through its objectives is working hard to create a general culture of understanding of industrial property, through various campaigns to raise awareness and information on these rights throughout the country. . Currently, the process of drafting the new National Strategy in the field of Intellectual Property for the years 2021-2025 has begun, a very important strategic document for the field, which is being supported by the technical assistance of the World Intellectual Property Organization.

* Tiranapost.al.